Точка зору

Навесні 2024 року Україна буде імпортувати всі овочі борщового набору

Олександр Хорев
керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти»

Станом на першу половину вересня 2023 року більшість овочів борщового набору в Україні, які будуть закладатися на зберігання, ще не зібрані. Але, зважаючи на погодні умови навесні та влітку поточного року, можна очікувати деяке збільшення врожайності по основних позиціях, у середньому на 10%.

У більшості регіонів України зросли обсяги виробництва овочів борщового набору, передусім цибулі та моркви, які традиційно вирощувалися на тимчасово окупованих територіях. Але слід зазначити, що виробництвом овочів зайнялися цього року не тільки професійні виробники, а й новачки. Як результат, не слід очікувати, що всі овочі, які зберуть в Україні, цього року будуть якісними.

Якщо говорити про збут і ціни, то початок нового сезону розчарував практично всіх, особливо професійних виробників овочевої продукції. Площі під культурами збільшилися, й від самого початку збирання врожаю ранніх сортів овочів пропозиція відразу перевищила попит. Така ситуація має місце до сьогодні. Ціни на більшість позицій овочів борщового набору у рази менші за минулорічні. Якщо казати тільки про першу половину плодоовочевого сезону 2023/24 років, лідером з темпів зниження цін, звісно, є ріпчаста цибуля. Друге й третє місця цього рейтингу залишаються за капустою та морквою.

Традиційно фермерів хвилює питання, від чого буде залежати ціна на овочі борщового набору протягом сезону. Як завжди, ціни на ринку в будь-який період залежатимуть від співвідношення попиту та пропозиції. Як зазначалося вище, великий відсоток овочів борщового набору, у деяких випадках до 50%, буде непридатним для тривалого зберігання. Тобто до Нового Року проблем з пропозицією основних позицій овочів борщового набору на внутрішньому ринку України майже не буде, причин для суттєвого зростання цін також не буде. Але вже з початку весни 2024-го року й протягом наступних 3-4 місяців дефіцит може відчуватися практично по всіх позиціях овочів, можливо, окрім картоплі.

Відповідно, з великою ймовірністю навесні 2024 року Україна буде імпортувати всі овочі борщового набору. Винятком може стати картопля, оскільки понад 95% цієї культури в Україні вирощується господарствами населення, а якихось серйозних проблем з урожаєм у поточному році ми не бачимо.

Головним постачальником овочів борщового набору в Україну традиційно виступає Польща, щодо тепличних овочів, то головним постачальником томатів та огірків в Україну була й залишається Туреччина із часткою не менше 75%.

Можна констатувати також зменшення попиту. З моменту окупації південних регіонів України споживання сезонних овочів в Україні знизилося, але одночасно зменшилася кількість основних споживачів цієї продукції: жінок та дітей. Станом на сьогодні, за даними ООН, в Україні відсутні більше ніж 6,2 млн людей. Звісно, це істотно впливає на ринок.

Щодо ситуації з тепличними томатами й огірками, то, як повідомляли представники тепличних комбінатів, сезон 2023 року в них проходив за запланованим сценарієм й не дуже відрізнявся від попереднього. Ціни на їхню продукцію суттєво знизилися тільки в серпні поточного року, коли на ринок почали надходити великі обсяги огірків та помідорів із відкритого ґрунту. За нашими прогнозами, ціни на тепличні овочі знову підуть угору вже з другої половини вересня поточного року. Головним чинником, який може вплинути на ціни на ці продукти, буде стабільність курсу гривні до іноземних валют, адже з жовтня по квітень ціни на тепличні томати й огірки формуються виключно на основі цін на імпортні овочі, оскільки в прохолодні пори року місцеві виробники практично не вирощують продукцію через дорогі енергоносії.