Точка зору

Найкраща пелета – з чистого соняшникового лушпиння

Андрій Капріца
керівник ФГ «Флора А.А.»

Впродовж останніх років погодні умови в нас на Вінниччині були не надто сприятливими для зернових. Не дивно, що витрати на сушіння з року в рік зростали. Тому минулого року ми вирішили побудувати власну сушарку й звели її за чотири місяці.

Обрали для себе італійську зерносушарку Fratelli Pedrotti, потужність якої становить близько 200 т/добу. Весь проєкт будівництва зерносушарки обійшовся в 7,1 млн грн.

Сушарка працює на альтернативному паливі й через те, що зняття тонновідсотка становить від 25 до 40 грн, окупили її за один сезон.

Найкраща пелета – з чистого соняшникового лушпиння, інші види горять відверто погано. Ми перепробували різні пелети – й дорогі, й дешеві від різних виробників.

Обрали  постачальника, попитавши тих, хто працює з пелетами після того, як посушили перші 200 тонн кукурудзи й партія мала відверто неприємний запах.

Я знаю, що люди пристосовуються до різних видів альтернативного палива, навіть до соломи. Але для себе ми обрали купівлю пелет в надійного постачальника, при спалюванні пелет якого ми не маємо браку по зерну.