Точка зору

Найдобріші кавуни постачають три райони Херсонської області

Валерій Федоренко
фахівець із розвитку плодоовочевого ринку проекту UHBDP

Державній статистиці складно відстежити реальні площі й обсяг урожаю під баштанними культурами, оскільки значна їх частина вирощується в приватному секторі. У цілому, за моїми даними, площі під кавунами в промислових господарствах істотних змін залежно від року не зазнають. 

Урожайність за інтенсивної технології на крапельному зрошенні також тримається на більш-менш стабільному рівні. Але такі технології застосовує лише обмежена частина виробників, тому через значну кількість невідомих у формулі загальної врожайності в Україні щороку збирають 370–500 тис. тонн залежно від погодних умов року. Зазвичай збирання врожаю починається з останньої декади червня й триває до середини вересня. Основний вал продукції йде з першого серпня, коли починають збирати богарні кавуни, вирощені з прямого посіву (а не з розсади).

Через зміни кліматичних умов зона вирощування кавунів зміщується на північ, у Запорізьку, Дніпропетровську, навіть Харківську області. Але найдобріші кавуни на ринок України постачає Херсонщина через поєднання природно-кліматичних особливостей та характеристик ґрунтів. І навіть не вся Херсонщина, а три її райони: Голопристанський, Скадовський і Олешківський. 

Обсяг вирощування дозволяє українським виробникам відправляти значні партії кавунів на експорт, але проблема в тому, що в держави й учасників ринку немає ні стратегії, ні розуміння того, куди рухатися. Свідченням тому є коливання ціни на кавуни протягом кількох днів вересня від 0,7 до 3,5 грн/кг, епізодичний експорт, відсутність доробки і невтішна якість продукції.