Точка зору

Найбільше зароблять фермери, що виростили якісну цибулю і можуть її добре зберігати

Павло Булгаков
спеціаліст зі зберігання, м. Каховка Херсонської обл.

Площі під цибулею цього року були більшими, ніж торік. Врожайність отримали на рівні минулого року. Але якість – гірша, ніж торік. Через це можна прогнозувати, що динаміка цін на цибулю буде схожою на минулорічну. Але ріст ціни почнеться трохи раніше.

Минулого сезону до лютого ціна не мінялася. Потім у березні вона піднялася до шести гривень за кілограм, далі росла й у квітні виросла до 20 гривень за кілограм. Затим зменшилася до 12 гривень за кілограм.

Цього року виграють ті, що збережуть цибулю до весни. Але це вдасться не всім. Багато цибулі вражено хворобами. Найбільш розповсюдженим захворюванням цибулі є сажка Aspergillus niger, це пов’язане з погодними умовами. Також часто зустрічається шийкова гниль.

Втрати через ці хвороби матимуть господарства, що не мають належних умов зберігання: як мінімум примусової вентиляції.

Часто зберігають цибулю в зовсім не пристосованих приміщеннях корівників та ангарів. У такому разі при настанні морозів вони терміново продаватимуть продукцію й можливий тимчасовий провал ціни.

Зараз цибулю на Херсонщині можна купити за готівку по дві гривні за кілограм. Але якісну продукцію продають по 3.00, 3.20, 3.50 гривні за кілограм. Більш якісну цибулю закуповують для закладання на тривале зберігання. Об’єм закупівель таких посередників цього року збільшився, порівняно із минулим сезоном.

Якість цибулі, що закладається на зберігання не завжди висока. Хотілось би, щоб у сховища йшла тільки цибуля відмінної якості. Але є господарства, які виростили цибулю з проблемами й намагаються її зберігати. Адже вони бачать значну різницю в цінах яка є при збиранні врожаю та через кілька місяців. Якщо продавати зараз, то можна навіть не покрити собівартості вирощування.

Неякісну цибулю намагаються одразу реалізовувати. При тому що є значні залишки ранньої та середньостиглої цибулі. Переробники таку продукцію закуповують по 1,5 гривні за кілограм. Та, скоріше всього, неякісну цибулю таки доведеться фермерам просто викидати.

Заборона на експорт цибулі в Індії, яка постачала цю продукцію в багато країн Азії, можливо, активізує експорт української цибулі.

Ціни на внутрішньому ринку дуже багато залежить від настання морозів. Якщо зима прийде в грудні –  цибуля буде по 4-5 гривень за кілограм, а в березні доросте до 8-9 гривень за кілограм. Якщо ж вона затримається до лютого, як минулого року, то до тієї пори ціну вище 4 гривень за кілограм навряд чи варто очікувати, і до кінця квітня вона зросте до 7-8 гривень за кілограм.