Точка зору

Надійний тил: зберігаємо спокій і сіємо

Микола П'ятачук
агроном компанії «Гірсам» (Волинська обл.)

Посівна кампанія у розпалі. Ми працюємо в тиловому регіоні і розуміємо, що продовольча безпека – це наша відповідальність. Посівна іде за планом, лише з поправкою на воєнний стан, тож намагаємося менше працювати вночі. Наразі сіємо кукурудзу, соняшник, сою. Ранню групу не сіяли взагалі, адже озимі культури у структурі посівних площ компанії займають 50%, тому зернових у сівозміні вистачає.

Структуру посівних площ не змінювали, бо в цьому не було потреби. Багато колег зменшують площі під кукурудзою через неможливість продати минулорічний урожай, дороге досушування, брак складів тощо. Ми ж маємо тваринництво, тому кукурудзу вирощуємо переважно для своїх потреб, відтак, площі під цієї культурою не зменшували.

На щастя, матеріально-технічними ресурсами для посівної (навіть частково пальним) запаслися завчасно, тому поки що із забезпеченням проблем немає. Хоча, звісно, подорожчання всіх МТР нас не оминуло – собівартість виробництва істотно зросла. Навесні докуповували лише азотні добрива. Через їх подорожчання почали вносити менше азоту, тобто використовувати його раціональніше. В цілому ж технологію вирощування поки що не міняли. Та якщо цей сезон ми ще відпрацюємо традиційно, то впевненість щодо сівби озимих дуже хистка. Маю на увазі і ціни на засоби виробництва, і власне на збіжжя, і наявність добрив та ЗЗР на ринку. Словом, сподіваємось на краще, а готуємось до гіршого.    

Загалом, за моїми оптимістичними прогнозами, урожай озимих отримаємо на рівні попередніх років, якщо не трапиться форс-мажорів. Нині посіви у доброму стані, хоч затяжна весна та приморозки в середині квітня (в низинах до -4 °C) мали певний негативний вплив на озимі – вони дещо повільно стартували.

На стан озимих зернових більше вплинули не заморозки, а осіння посуха і низькі температури. Відтак, пізні посіви не дуже добре розвинулися, відповідно, приморозки на них вплинули найбільше. Тож і зараз вони дещо відстають у розвитку від пізніх, та в цілому ситуація непогана, розвитку хвороб поки не фіксували. Ріпак також відновив вегетацію і розвивається добре.

До того ж зараз періодично йде дощ, відбувається накопичення ґрунтової вологи. З початку квітня випало 50 мм опадів, а цього достатньо і для розвитку озимих, і для сівби ярих. Тож зберігаємо спокій і сіємо!