Точка зору

Набір з органічних полуниці, малини й обліпихи вирішить проблему з робочою силою

Анна Кривицька
виконавчий директор ТОВ СП «Агроорганік», Рівненська обл.

Маємо 80 га під органічними малиною та полуницею. І в подальшому плануємо посадити обліпиху. Розширити наші площі до 120-180 га й самостійно вийти на експорт в Європу. Наші виробничі ланцюжки будуємо навколо зайнятості людей, прагнемо запропонувати їм роботи на 3/4 року.

У 2016 році Було зареєстроване наше підприємство і ми орендували землю в селі Рубче біля Рівного. У 2017 році посадили 12 гектарів малини сорту Джоан Джей і отримали сертифікат Organic Standart. 

Ми ризикували, посадивши плантацію одним сортом. Але постачальники матеріалу запевнили, що проблем не буде. 

У той рік зібрали перший урожай. Ціни були низькі, але не це головне. Результат нас розчарував і по кількості, і по якості. Джоан Джей – не той сорт, що підходить для нашого регіону. Він дуже боїться холодів. А у нас похолодання може бути в кінці серпня – на початку вересня. Він точно не підходить для Волинської та Рівненської областей.

Зараз ми шукаємо лінійку сортів, які б могли плодоносити з середини липня до кінця вересня і дали можливість зайняти людей. 

Маємо органічні полуниці. Після збирання цієї ягоди до плодоношення малини є невелике “вікно”, коли людей можна зайняти на просапуванні, а потім запропонувати збирати малину. А потім – плануємо посадити обліпиху, яку збирають глибокою осінню. 

Це дуже важливо – запропонувати людям роботу від ранньої весни до початку зими. Адже гарні працівники шукають роботу не на місяць-два, а на круглий рік. Ми плануємо зайняти працівників мінімум на дев’ять місяців. 

Це допоможе нам вирішити найбільшу проблему ягідництва та садівництва – нестачі робочих рук. 

Якщо мати постійних 50-100 людей, які щосезону приходять у господарство на роботу, з ними легше працювати керівництву, і самі працівники йдуть на роботу із задоволенням. Адже вони можуть планувати свої заробітки, і ставитися до роботи більш відповідально.

У них буде менше спокуси їхати на заробітки в Польщу, піти на іншу круглорічну роботу.

Якщо весь ланцюг працівників: від керівника до простого робітника знає, що він робить – вирощувати органічні ягоди не складно. Так, потрібні специфічні технології, треба цілеспрямовано прагнути досягти високого результату.

100 відсотків продукції заморожується та реалізується на експорт в Німеччину та Швейцарію. Поки що працюємо через посередника, але прагнемо вибудувати прямі канали збуту й продавати під власною торговою маркою.