Точка зору

На ціну яблук тисне низька якість на фоні значної пропозиції

Марія Лакєєва
Аналітикиня аграрних ринків

Цього року в Україні склалися гарні погодні умови для отримання доброго врожаю яблук. Це стосується як загального валового збору, так і якісних показників. Думаю, за підсумками сезону показники валового збору будуть на достатньо високому рівні. Однак через недотримання технологій у багатьох господарствах якість вирощеної продукції істотно гірша в цілому, якщо порівнювати з попередніми роками. Точніше так: якість яблук вкрай неоднорідна, що залежало передусім від можливостей господарства придбати необхідні засоби захисту.

Окремо зазначу, що на тимчасово окупованих територіях взагалі складно оцінити ситуацію зі станом садів, адже невідомо, яка кількість насаджень постраждала від ведення військових дій і чи були у власників можливості проведення там хоч якихось робіт.

Відповідно, на ринку присутня значна кількість яблук, які неможливо закласти на тривале зберігання. Звісно, це істотно тисне на ціну: на сьогодні яблука у великому гурті пропонується в середньому по 8-10 грн за кілограм залежно від якості сорту та умов поставок. Ціна на яблука вже знизилася до минулорічного рівня і, враховуючи ситуацію в країні, ця тенденція буде зберігатися щонайменше ще кілька тижнів. 

Якщо у вересні-жовтні була перспектива закладання яблук на довгострокове зберігання тими господарствами, які мають сховища і можуть почекати зі збутом до підвищення ціни, то нині через віялові та екстрені відключення світла процес зберігання помітно ускладнився. Деякі виробники відмовляються від подальшого зберігання, оскільки не можуть забезпечити стабільне енергоживлення сховищ.

На ціну впливає й те, що темпи збуту яблук всередині країни істотно нижчі порівняно з попередніми роками. Причина очевидна: зменшення купівельної спроможності населення та зниження в цілому кількості основних споживачів яблук в Україні — дітей. Адже через військові дії значна кількість українських дітей наразі перебуває за кордоном.

Ситуацію з ціною навряд чи поліпшить експорт. Питання не лише в ускладненій логістиці, а й в тому, що українські виробники отримали яблука переважно низької якості. Натомість більшість європейських країн зібрала гарний урожай власних фруктів і яблук зокрема. Відповідно, навіть за однакової ціни наші яблука програють за якістю. 

Отже, найближчим часом цінова ситуація на ринку яблук навряд чи зміниться. Виробники в першу чергу продаватимуть товар, який не підходить для тривалого зберігання. Якщо надалі пропозиція буде зменшуватися, то можливе незначне зростання попиту на яблука. Цьому може сприяти і нестабільний курс валют, адже на фоні здорожчання екзотичних фруктів яблука виглядатимуть більш привабливо для українських споживачів.