Точка зору

Морква подорожчає тільки у разі холодної весни

Павло Булгаков
спеціаліст зі зберігання

Ціни на овочі борщового набору цього року набагато нижчі минулорічних за винятком цін на картоплю. Є потенціал для росту ціни на моркву при затяжній весні та цибулю — через експорт та ріст внутрішнього попиту.

На моркві зазвичай у березні-квітні йде стрибок ціни. Цей овоч дорожчає до двох разів. Такий пік триває близько двох тижнів. Цього року стрибка на моркву не буде.

Продукція подорожчає приблизно до 5 гривень за кілограм, і то не в березні-квітні, а в травні. Але це може трапитися тільки при одній умові — якщо буде холодна весна. Тоді достигання ранніх овочів затримуватиметься, більшість осіннього врожаю зіпсується та продасться і продукції гарної якості буде небагато. Вона і подорожчає.

Якщо ж весна буде ранньою, то на моркві підняття ціни чекати не варто. Коренеплід якщо й подорожчає, то на дуже незначний відсоток.

Цибуля потроху дорожчає. Цього овочу лишилося на зберіганні не так вже й багато. Кілька тижнів тому цибуля подорожчала до 6-6,5 грн/кг через експортні поставки. Потім експортери пропали, але зараз знову починають заходити в фермерські господарства півдня України.

До кінця лютого ціна цибулі збільшиться на 0,5-1 грн/кг.

Буряк зазвичай дорожчав у період зберігання на 50 копійок за кіло за кожен місяць зберігання. При цьому виробник, залежно від того, ми має власне приміщення для зберігання, чи орендоване, за кожен місяць зберігання ніс витрати 20-30 копійок на місяць на кілограмі продукції. Оскільки буряк при зберіганні практично не псується, виробники при цьому вигравали.

Але цього року ціни на буряк ведуть себе зовсім нестандартно. У звичайний рік фермери мали б його продавати як мінімум по 5 грн/кг, але реально цієї пори він коштує 3-3,50 грн/кг.

Скоріше всього це можна пояснити дуже низькими цінами на моркву. Адже ціни на одні овочі борщового набору часто затягують за собою ціни на інші, схожі продукти.

У переважній більшості сезонів дешева восени капуста до весни значно дорожчала. Тільки один рік був винятком. І також теперішній сезон. Зараз, наприкінці лютого капуста дуже дешева — продукція ідеальної якості продається до 2 грн/кг.

Картопля, яку перекупники закладали по 12 грн/кг, зараз реалізується по 7-9 грн/кг. Величезний потік імпортної картопля все таки збиває ціни.