Точка зору

Ліпше гарний агроном на аутсорсингу, ніж недбалий –– щодня в господарстві

Олександр Павловський
засновник ягідного фермерського господарства, Київська обл.

Ми вирощуємо суниці садові, які потребують доволі багато ручної праці. У цілому наше господарство має в користуванні 16 га, з них 14 га –– відкритий ґрунт і 80 соток теплиць, решта площі відведена під інфраструктуру.

Немає жодної області в Україні, де б фермери не стикалися з питанням нестачі персоналу, особливо на сезонні роботи. Завжди треба мати план «Б» на випадок, якщо під час збирання люди не вийдуть на роботу. Постійно треба мати персонал у резерві й тримати руку на пульсі. Якщо працівники господарства –– члени однієї родини, тоді дещо простіше, вони працюють стабільніше.

Сусіднє з нами фермерське господарство цього року мало ситуацію, коли кілька бригад, які раніше приїздили з Західної України в Центральну на збирання ягід у відкритому ґрунті, поїхали гастарбайтерами до Польщі. Тоді вони обклеїли оголошеннями про роботу всі магазини, базари, сільради, школи й заправки в радіусі 10 км, детально розписавши характер роботи і скільки можна отримати за день, щоб зацікавити людей. Це чудовий спосіб зібрати базу потенційних робітників.

Безпека та дисципліна –– теж украй важливі речі. Форс-мажорів може бути маса: наприклад, у нас горіло поле через недбало кинутий недопалок.

Дисципліна потрібна для того, щоб оптимально розподіляти навантаження на працівників і отримувати при цьому ефективність. Наприклад, якщо сторожа не завантажити додатковими обов’язками, він гарантовано спатиме на робочому місці. У нас на охоронця покладений обов’язок у певні періоди року зранку відкривати, а ввечері закривати теплиці, знімати й розстилати агроволокно. Рутинні операції дисциплінують. Про безпеку праці теж забувати не варто.

Окрема тема –– фахові спеціалісти. Фермер має розуміти, що теплиці –– це не стільки агрономічний, скільки інженерний проєкт: для них потрібен теплотехнік, інженер для контролю вузлів поливу й фертигації, експедитор для організації продажу вирощеного. Я раджу наймати зовнішніх фахівців, досвідчених, які обслуговують достатню кількість господарств, добре знаються на своїй справі і готові в разі потреби терміново виїхати до вас на виробництво для вирішення проблем. Так само, якщо господарство не має можливості найняти агронома, то варто розглянути варіант співпраці з висококласними спеціалістами на аутсорсингу. Завдяки сучасним засобам зв’язку (обміну фото, відео) це ефективний варіант.

Операційні проблеми –– це перше, з чим стикаються фермери в разі поганої підготовки або масштабування проєкту. Щоб їх уникнути, потрібен чіткий інструктаж і постійний контроль. Інструкції для працівників мають бути максимально чіткими: що простіше –– тим краще. Наприклад, якщо є можливість спростити операції вдвічі, але недоотримати частину врожаю (скажімо, отримати 200 г ягід з куща замість 250 г), то варто піти на таке спрощення. Принаймні на етапі відлагодження процесів.