Точка зору

Козиний бізнес краще починати з новітнього

Юрій Грінченко
менеджер по роботі з ключовими клієнтами, категорія продуктів «Вівці та кози» «ДеЛаваль»

Я вважаю, що до 2015 року в Україні козівництва не було – було хобі. Компанія «ДеЛаваль» допомагає перетворювати хобі на бізнес. Хоча є ферми, які поєднують хобі та бізнес, мають туристичну орієнтацію, і це теж працює.

Насамперед запитую у фермера, що він планує робити з молоком, бо це – головне. Якщо відповідь «Не знаю», то пропоную ще трохи подумати, перш ніж поринути у козівництво. Коли ж людина має чітке уявлення, що робити з молоком, з козенятами, з м’ясом козенят, тоді ми працюємо. Спочатку створюємо проєкт, обираємо технологію, а потім уже рекомендуємо обладнання.

Є бізнес від найменшого, а є від новітнього. Я рекомендую фермерам, які хочуть увійти в козівництво, починати якраз із новітнього, щоб через два-три роки не перероблювати.

Племінних кіз українські фермери можуть купувати в Австрії чи Франції. Треба мати на увазі, що європейська коза – дуже дорога: ціна продавців (350-400 євро/голова) може зрости вдвічі після сплати ПДВ, перевезення й утримання 30 днів на карантині.

Відповідно для таких дорогих тварин обладнання має бути високотехнологічним. Адже якісне обладнання підвищує збереженість кіз.

Навіть для маленької ферми, яка збирається вести бізнес, потрібно усвідомити , що кіз не можна доїти руками.

Доїльне обладнання для кіз різноманітне. Є маленький доїльний апарат, якого можна використовувати для поголів’я до 50 кіз, а є доїльні зали типу «паралель» від 2х6 до 2х36.

Ми продаємо обладнання обов’язково з автозніманням, яке працює на потік молока (за зменшення напору молока доїльний апарат знімається) або за часом (таймер на три хвилини), з правильною пульсацією. Із функцією автознімання стадо захищеніше.

За нормативами, які розробили нідерландці, людина може працювати на доїнні не більше двох годин. Обладнання може працювати довше, але концентрація доярки зменшується, і вона починає припускатися помилок, які можуть спричинити мастити.

Ми рекомендуємо дві години доїння персоналом. Якщо на фермі вирішать витрачати чотири години, то це вже під їхню відповідальність.

Інвестицію в доїльне обладнання для козиної ферми на 1 тис. голів можна розтягнути у часі. Ще до проєктування ми уточнюємо в господарства його плани щодо розвитку. Якщо на початку тварин небагато, ми можемо змонтувати частково доїльну залу – до прикладу, 1х36 (одну сторону). А згодом, коли вже народяться козенята, змонтувати решту.

Важлива особливість: коли кози – це бізнес, вони не пасуться, а перебувають постійно у стійлі. І так п’ять лактацій. Тому тваринам необхідно забезпечити цілковитий комфорт: повітря, освітлення, корми тощо. Витяжки, спеціальні вікна, поїлки, підігрів води (кози не люблять холодну воду), масажні щітки – це та інше обладнання комфорту підтримує здоров’я тварин.

Для ферми, яка будується з нуля, за технологією потрібно мати чотири приміщення, в яких забезпечуються різні умови. Це основний козлятник із доїльною залою, пологове відділення, приміщення для козенят у віці двох-семи місяців, а також приміщення для козлів.

Також обов’язковою умовою для всіх козиних ферм – від маленької до найбільшої, для нових і реконструйованих – є наявність власної сироварні. Не варто сподіватися, що інші молокозаводи купуватимуть козине молоко, треба неодмінно займатися його переробленням.