Точка зору

Коли кожна крапля вологи – на вагу золота

Тарас Корнієнко
головний агроном ГК «Агрейн»

У виробничий сезон-2025 ми зайшли із дефіцитом вологи в ґрунті. Осінь 2024 року видалася надзвичайно сухою, а зимові опади не забезпечили достатнього снігового покриву для належного поповнення запасів вологи у ґрунті. Оскільки волога, накопичена в осінньо-зимовий період, покриває лише 30-40% від загальної потреби таких культур, як кукурудза і соняшник, врожайність значною мірою залежатиме від весняно-літніх опадів. Зважаючи на ці виклики, впроваджуємо заходи для збереження та накопичення ґрунтової вологи і наразі ми зосереджені на максимальному збереженні та раціональному використанні зимових запасів вологи.

Наші господарства працюють за принципом «кожна крапля вологи – на вагу золота». Використовуємо сучасні технології, що допомагають мінімізувати втрати води та створити оптимальні умови для проростання й розвитку культур. Наразі активно здійснюємо боронування та закриття вологи, аби створити оптимальні умови для майбутніх сходів. Якість обробітку ґрунту безпосередньо впливає на урожайність, тому ми використовуємо різні види боронування залежно від стану поля. Цей агрозахід дозволяє не лише зменшити випаровування вологи, а й покращити структуру ґрунту, рівномірно розподілити пожнивні рештки.

Паралельно триває підготовка ґрунту до сівби ярих культур. Зокрема, проводимо закриття вологи для збереження оптимального водного балансу, боронування та вирівнювання ґрунту. Сівбу ярих культур, зокрема кукурудзи та соняшнику, плануємо розпочати у першій половині квітня, коли середньодобова температура ґрунту та повітря підвищується до оптимальних значень для сівби культур. Але точні строки залежать від погодних умов і стану ґрунту в конкретному регіоні. Зазвичай, кукурудзу починаємо сіяти за оптимальної температури ґрунту +6…+8°C, а соняшник – за температури +8…+10°C. Утім, важливо слідкувати за прогнозом і станом ґрунту, щоб не пропустити найкращий момент.

У поточному сезоні загальна площа, відведена під ярі культури, перевищує в нас 26 тис. га. Основну частину цих угідь займатиме кукурудза та соняшник, а також незначна частка припаде на бобові (сою та сочевицю), а також льон. Зокрема, під кукурудзу відвели близько 14 тис. га, що більше, ніж у минулому році. Водночас площу під соняшником скоротили, й наразі вона становить понад 12 тис. га. Такі зміни обумовлені сівозміною. Загалом цьогорічна структура посівів є збалансованою та враховує як ринкові тенденції, так і агротехнічні особливості кожної культури.

З огляду на нинішні запаси вологи в ґрунті, строки посіву коригуємо, щоб максимально використати весняні запаси вологи та забезпечити рівномірні сходи. Віддаємо перевагу посухостійким гібридам кукурудзи та соняшнику, що здатні давати стабільний урожай навіть у разі недостатньої кількості опадів.

Щодо озимих, завдяки своєчасному внесенню добрив, посіви перебувають у доброму стані та активно вегетують. На початку березня, у зв’язку з підвищенням температури, зафіксовано масовий вихід прихованохоботника на посівах ріпаку. Тож ми оперативно здійснили першу обробку інсектицидами, щоб мінімізувати шкоду від фітофага.

Ми невпинно вдосконалюємо наші технології, щоб адаптуватися до погодних умов і з урахуванням рівня вологості ґрунту. Цьому дуже сприяє технологія Strip-Till, яяку ми активно впроваджуємо. За цієї технології ґрунт обробляємо тільки в тих рядках, де будемо сіяти. Це допомагає зберегти максимальну кількість вологи, підвищити якість ґрунту. Нові сорти, оптимальні схеми живлення та захисту, інноваційні методи обробки ґрунту – усе це допомагає нам підвищувати врожайність і якість продукції.