Точка зору

Кілометрова черга авто: як ми продавали цибулю

Вадим Кричковський
директор ТОВ «Органік-Д», Вінницька обл.

Цього року ми посіяли 15 га цибулі, як і планували з осені.

На початку повномасштабного вторгнення відважні хлопці з нашої команди змогли вивезти насіння цибулі з Київської області до того, як туди зайшли росіяни. З насінням було справді складно, адже більшість постачальників мають склади або поблизу Києва, або на півдні України. І там, і там у березні-квітні йшли військові дії. Скажімо, викуплене нами насіння моркви знаходилося навесні у Миколаєві. Ми зв’язалися з військовими там, завантажили для них з Вінниці фуру з допомогою, а з Миколаєва забрали наше насіння і вивезли поранених бійців. Так і відсіялися.

Цибуля дала в нас непоганий урожай, на рівні 60 т/га.

Продали ми її одразу після збирання у серпні, тож нині в нас немає жодної цибулинки. Потужність нашої лінії відвантаження цибулі становить 30 тонн за 8 робочих годин. Коли ми продавали цибулю, нам довелося перевести підприємство на роботу в дві зміни. Ми відвантажували 50 т на добу, адже попит був надзвичайно великим.

Біля підприємства постійно стояла черга машин, найбільша, яку я фіксував — довжиною до 1 км. Це були не лише гуртові покупці. Цього року через війну ми дозволили приїздити до нас по овочі навіть приватникам, які брали цибулю від однієї сітки, це 18 кг. Ми хотіли забезпечити якісною продукцією за прийнятною ціною хоча би людей у нашому регіоні, знаючи, наскільки вона дорога.

Цибулю вирішили продати одразу після збирання, оскільки на неї був хороший попит і прийнятна для нас ціна. Про рішення своє в жодному разі не шкодуємо, адже у вересні майже місяць ішли затяжні дощі. Тож ті, хто не встиг вибрати цибулю до цього часу, отримали значне погіршення якості товару, який тепер для тривалого зберігання не годиться. І цей товар вони зараз активно збувають за відносно невеликою ціною. Відповідно, ціна на цибулю дещо просіла, пропозицій із продажу відносно багато. Але ті виробники, які змогли зібрати якісний товар і заклали його на зберігання, поки що продаж припинили і відновлять його після підняття ціни.

У цілому, проблем зі збутом овочів борщового набору на сьогодні немає, оскільки багато виробників опинилися в окупації або не змогли вчасно почати сезон. У середині жовтня ми пройшли чергову перевірку на відповідність виробництва стандартам GLOBAL G.A.P., але дуже сумніваємося, що в нас буде бодай якийсь обсяг для відправлення овочів на експорт.