Точка зору

Global G.A.P. – квиток на міжнародний ринок

Федір Прима
головний агроном «Аграрної компанії «Еко-Парк»

Ягідне господарство ТОВ «Аграрна компанія “Еко-парк”», розташоване в селі Чемер Чернігівської області, було створене в листопаді 2015 року. Основний напрям нашої діяльності – вирощування ягідних культур. Культивуємо лохину на площі 35 га, ще 22 га маємо під обліпихою, посадки якої заклали минулого року.

Пріоритетом є висока якість продукції та вихід на міжнародний рівень. Тому від самого початку, щойно почали вирощувати лохину, було прийнято рішення про підготовку до експорту і отримання з цією метою міжнародного сертифікату Global G.A.P. Цей сертифікат потрібен для підтвердження стандартів якості і безпечності продуктів харчування. На мою думку, його можна назвати квитком на міжнародний ринок якісних продовольчих товарів.

Підготовку до сертифікації ми почали у 2016-му році. Залучили для цього міжнародного експерта-консультанта, який допомагав впроваджувати на підприємстві норми і правила, пояснював, підказував. І у 2018-му ми отримали Global G.A.P. за специфікаціями по двох культурах: лохині й суниці садовій.

Першу тестову партію лохини «Аграрна компанія “Еко-Парк”» експортувала 2019 року до ОАЕ. Торік експортних постачань не було, бо у зв’язку з несприятливими для цієї ягоди погодними умовами урожай видався не дуже великим, і всю її ми реалізували в Україні. У результаті нестабільної зими та весняних приморозків постраждали квіткові бруньки, що істотно знизило врожайність кущів. Фактично отримали 40–50% від запланованого врожаю. Якщо торік на плантації, закладеній 2016 року, врожайність становила 5–6 тонн з гектара, то цього року не перевищувала 2 т/га.

Тим не менше, те, що наша компанія сертифікована за Global G.A.P., дає нам переваги під час перемовин з потенційними клієнтами щодо укладення угод про співпрацю. І наголошую, що це підтвердження відповідності продукції українських виробників міжнародним стандартам якості й безпечності.

Тим, хто лише планує сертифікуватися, насамперед порадив би залучити кваліфікованого консультанта, який допоможе впровадити і підтримувати на підприємстві відповідні стандарти.