Точка зору

Енергоефективні технології – пріоритет елеваторного виробництва

Роман Хмарук
директор елеватора «Вендичани» аграрного напрямку групи компаній «Епіцентр К»

Запровадження енергоефективних технологій – пріоритетне завдання для будь-якого елеватора. Наявне обладнання – зерносушарки, транспортери та решта устаткування мають ощадливо використовувати всі види енергоносіїв, чи то електроенергію, природний/скраплений газ чи альтернативне паливо. Адже ця стаття витрат істотно впливає на собівартість зберігання зерна, і, відповідно, на окупність та прибутковість елеватора.

На жаль, альтернативні види палива, що є поширеними на малих і середніх елеваторах, не є ефективними для об’єктів великої потужності (понад 100 тис. тонн). Тому при будівництві та реконструкції таких елеваторів варто звернути увагу на інші різновиди енергоефективних технологій. Наприклад, це може бути утеплення сушарки або сушарки з функцією рекуперації тепла для зменшення використання газу. Для економії електроенергії можливо переглянути технологічні лінії елеватора та по максимуму використовувати самопливне обладнання.

На наших нових елеваторах за рахунок заміни конструкцій стандартних ланцюгових транспортерів на стрічкові плануємо зменшити кількість пошкодженого зерна і знизити витрати на електроенергію при експлуатації цих об’єктів приблизно на 30%.