Точка зору

Для бізнесу, як і для економіки, найкраще, коли валюта повільно девальвує

Ігор Брагінець
економіст, голова ПСП «Альфа-Агро»

Зміцнення гривні протягом кількох останніх місяців зумовлене в першу чергу потужним заходом спекулятивного капіталу на ринок державних облігацій. Нерезидентів приваблює висока дохідність від цих облігацій, адже на сьогодні в Україні одна з найвищих у світі облікових ставок – 17%, тоді як у Європі, наприклад, це в середньому 3-4% річних. Валюту на вітчизняний ринок через офшори заводять також резиденти України, які тримають її за кордоном.

Може здатися, що це позитивний тренд для вітчизняної економіки, адже по суті на ринок заходить капітал. Проте такий капітал дуже ризикоємний. Це не виручка від проданої продукції, а валюта, що може бути вилучена в будь-який момент. Це робить економіку держави  вразливою.

Така ситуація дуже невигідна сільгоспвиробникам. Усі закупівлі ресурсів для агровиробництва здійснювалися восени-взимку, коли курс був 27-28 грн/$. А 70% витрат на агровиробництво – доларові.

Одна з найбільших витратних частин – паливо. На сьогодні наша держава імпортозалежна в цій групі, а власного виробництва небагато, і воно не завжди належної якості. Паливо ми купували за потребою, а отже – за різним курсом долара. Далі ЗЗР – їх якщо й виробляють в Україні, то з імпортних складових. У нас у звітній документації зафіксовано, що ЗЗР ми купували за курсом 27,4 грн/$. Насіння також переважно імпортне. Стосовно добрив – деякі з них виготовляються в Україні, але ті, що використовує наше господарство – майже всі іноземного виробництва. Техніка, як і запчастини до неї, – також імпортні.

Наразі вітчизняні сільгоспвиробники завершують збирання ранніх зернових і, відповідно, великий відсоток продукції йде на експорт, тому зміцнення гривні саме в цей період негативно впливає на об’єм виручки. Зокрема, «Альфа-Агро» працює в припортовій зоні, тому нашу продукцію ми переважно експортуємо. Трейдери пропонують ціну за зерно в гривні, виходячи зі своїх валютних контрактів. Тобто зараз, коли курс плюс-мінус 25,5 грн/$, ми втрачаємо приблизно 2-3 гривні на кожному доларі, вкладеному у виробництво.

Аби не втрачати в цій ситуації, ми плануємо притримати зерно до збільшення його вартості. Враховуючи циклічність валютних коливань, зміцнення гривні в липні-серпні – очікуване. Як показує досвід попередніх років, незначної девальвації слід очікувати вже наприкінці серпня – на початку вересня.

Ціна на зерно може збільшитись за рахунок двох факторів.

По-перше, трейдери мають контракти, які невдовзі потрібно буде закривати. Коли ці терміни надходять, ціна зазвичай зростає.

По-друге, на початку вересня може бути незначна девальвація гривні, що також підвищить ціни на зерно.

Загалом найкраща ситуація для виробників – коли гривня повільно девальвує – на рівні 3-4% на рік. Це є ознакою здорової економіки.