Точка зору

Чи має значення, в яку сторону світу дивиться щеплення персику?

Олександр Дядюра
спеціаліст з вирощування персиків, Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.

Деякі садівники стверджують, щоб при висадці саджанців персику щеплення має бути вище рівня землі на 2 см і розташоване на південь. З приводу такого розташування, особисто для мене різниці немає.

Поясню чому. Влітку, коли в розпліднику роблять окулірування саджанців різних плодових культур, стоїть висока плюсова температура. А це погано! У таку погоду окулірування роблять в основному з ранку, тобто в першій половині дня, і під вечір, коли спаде спека. Це робиться для того, щоб не підсихали бурньки прищепи, а точніше щитки, якими окулюють підщепу, а це значить, що буде краща приживлюваність щитків, та як наслідок вихід саджанців буде більше.

І ще один важливий момент при окуліруванні: окулірувальник робить щеплення, тобто закладає щиток, з північного боку підщепи, щоб уникнути підсушування щитка бруньки прищепи. На наступний рік навесні робиться обрізка підщепи над брунькою прищепи. У зростання йде окулянт, тобто брунька, яку заокулювали з північного боку, а саме щеплення при зрізі виходить з південного боку. Ось чому деякі садівники рекомендують висаджувати саджанці щепленням на південну сторону, тобто так, як він ріс в розпліднику.

А якщо господарства закладають великі площі і посадку саджанців виробляють машиною? При цьому ніхто не звертає увагу, куди розташована щеплення – на південь або на північ. При посадці такого саду був присутній головний агроном і бригадир. З приводу такого щеплення вони мені підтвердили, що різниці немає, куди вона спрямована! Головне, щоб коренева система була в землі.