Точка зору

Чому я не прагну втримати людину в компанії, навіть якщо вона дуже цінний працівник

Петро Мельник
виконавчий директор Agricom Group

Питання мотивації людей – дуже складне. Ми мотивуємо не лише фінансово, а й пропонуємо гнучку систему для прийняття відповідальності, можливості для реалізації амбіцій тощо.

Мій нестандартний підхід до людей полягає в тому, що я можу зайняти різну позицію щодо людини, якщо бачу в комусь потенціал, то можу підштовхнути й допомогти розкритися. Я людям кажу: ідіть туди, де бачите, що можете бути корисним. Особисто знаю багатьох комбайнерів і трактористів, спілкуюсь із ними та мотивую. Хочу створити систему, яка б давала можливість разом із працівниками оцінювати їх з боку професійності та людських якостей.

Я не прагну втримати людину в компанії, навіть якщо вона дуже цінний працівник. Моя мета — робити прибутковий проєкт для акціонерів і допомагати заробляти гроші людям, які працюють у ньому. Однак і в компанії, і в кожної людини є багато циклів розвитку, і якщо хтось вважає, що реалізував себе в Agricom Group і хоче звільнитися, моя мета — допомогти усвідомити це їй. Будь-яке штучне утримання призведе до швидкого вигорання.

Раз на рік ми скорочуємо персонал унаслідок перерозподілу функцій, а вивільнені кошти реінвестуємо в заробітні плати. За чотири роки зарплати трактористів і комбайнерів зросли в 3–4 рази. Зміна технологій, автоматизація процесів, фіксація на меншій кількості сільгоспкультур — ось у чому полягає стратегія оптимізації витрат.

Скорочення відбуватимуться далі. Наша ціль — залишити універсальних працівників, здатних швидко освоювати нові технології та поєднувати два-три напрями роботи: наприклад, агронома та комірника.