Точка зору

Чому малину на Півдні ліпше вирощувати в закритому ґрунті

Ганна Луцько
консультантка з агрономічних питань

За свій понад двадцятирічний досвід роботи я назбирала багато інформації щодо вирощування ягід у різних кліматичних зонах, у відкритому й закритому ґрунті. Тож маю кілька порад для фермерів, особливо початківців.

По-перше, раджу завжди і в усьому використовувати найсучасніші технології, обирати найвідповідніші сорти, найефективніше обладнання і агрегати для догляду за насадженнями. Пам’ятайте: щоб бути успішним бізнесменом, треба бути прогресивною людиною.

Я раджу вирощувати малину в закритому ґрунті, особливо на Півдні. Можна почати з однієї чи двох споруд, а після отримання прибутку тиражувати їх без відчутного фінансового навантаження на виробництво. Але це мають бути високоякісні теплиці, а не халабудки.

На одному з підприємств у Херсонській області, яке я консультувала, встановили кілька теплиць тунельного типу харківського виробництва –– завширшки 10 м і завдовжки 50 м. Вони доволі непогані, хоча, можливо, потребують удосконалення щодо провітрювання, бо відкриваються лише з одного боку. А загалом до них більше немає претензій. Тож коли херсонські аграрії побачили переваги цих сучасних тунелів, твердо вирішили раніше встановлені аматорські конструкції розібрати і замінити їх на якісні теплиці. Словом, раджу одразу робити щось невелике, але якісне. Деякі агропідприємства самі навчилися виготовляти теплиці-тунелі за іспанськими проєктами, а також за проєктами «Хайгроу», і доволі вдало.

Те саме –– з відкритим ґрунтом: поки не отримано хороший прибуток з невеликої ділянки, не варто її розширювати.

Ще одна порада виробникам ягід –– користуватися всіма доступними дотаціями від держави: наприклад, щодо відшкодування витрат на посадковий матеріал, зрошувальну систему, на техніку чи споруди.

Торік багато українських підприємств отримали таку фінансову допомогу, деяким було повернуто мільйонні кошти. Зокрема, вперше відшкодовувалися витрати на встановлення системи поливу –– проте лише тим, хто мав проєкт цієї системи, оформлений згідно з вимогами законодавства. Щоб отримати дотацію від держави, треба виконати певні умови. Передусім, мати всі необхідні документи: від права власності на землю і актів виконаних робіт (навіть на копання траншеї для водної магістралі) –– до рахунків на саджанці, офіційно придбані у сертифікованому розсаднику. Тоді, рано чи пізно, можна скористатися передбаченими державою пільгами або дотаціями. Необхідну інформацію можна знайти на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України. Будьте завжди в курсі процесів, що відбуваються в аграрному сегменті.

Для вирощування ягід важливі не лише саджанці й ґрунти, важлива інфраструктура. Створюють її поступово, але обов’язково враховують витрати на інфраструктуру на етапі планування проєкту. Наприклад, можна почати з огородження ділянки, створення вузла фертигації, будиночка для охорони та облаштування місць гігієни, прийому їжі і відпочинку для працівників. До речі, у конкурентній боротьбі за трудові ресурси має перевагу той, хто за однакового рівня заробітної плати пропонує найманим працівникам кращі умови праці і зручний побут. Згодом, зі зростанням обсягів виробництва, можуть знадобитися також холодильники, місця для сортування та пакування ягоди тощо.

Звісно, це лише незначна частина рекомендацій. Більш детально я розповідаю про вирощування малини на онлайн-курсі «Малиновий бізнес. Покрокова інструкція», що був організований «Українським проєктом бізнес-розвитку плодоовочівництва» (UHBDP). Пройти цей курс можна і зараз на сайті UHBDP. Участь у курсі безкоштовна за умови попередньої реєстрації.