Точка зору

Чому фермерам доводиться передисковувати озиму цибулю?

Вадим Дудка
керівник діагностичного центру захисту рослин «Агроаналіз», Херсонської обл.

По-перше – дискують не всі. Авжеж, посіви озимої цибулі у багатьох на Херсонщині цієї зими дійсно постраждали від морозів. Хоча зима 2020/2021 року зовсім не була екстремально холодною, але навіть мінус 17 – мінус 20  у безсніжні періоди на багатьох полях зробили свою чорну справу. Чому це сталося?

На мою думку, на те існує дві основні причини: сорти та терміни сівби.

Останні зими були напрочуд теплими. І фермери мимоволі змінили критерії вибору сортів для озимого вирощування. Такий критерій як «зимостійкість» зник з їх поля зору. Стали відмовлятися від сортів з гарною зимостійкістю, на користь більш урожайних або більш привабливих зовні або якихось оригінальних (наприклад з’явилася мода на червоні на білі сорти озимої цибулі), так і просто відмовлятися від звичних і добре вивчених на користь новинок які були «на слуху» не маючи можливості оцінити їх зимостійкість в цьому регіоні.

Не лякайтеся, дивлячись на це поле. Обмерзання листа взимку – нормальна ситуація для озимої цибулі. Щоб перевірити як вона перезимувала – викопайте рослин і огляньте стан коренів і відростання нового молодого листа від донця

Ми зробили усе можливе, щоб не допустити такої помилки на полях наших клієнтів. Ми теж любимо пробувати нове – але одразу не засіваємо неапробованим сортом поле або  половину поля. Ми відводимо під новинки 1-2 гектара для сортовипробування.

А ще ми (відміну від звичайного фермера-селянина) не поспішаємо радіти коли зима виявилася теплою і сорт-новачок дав нам рекордний урожай. Селянин радіє відмінному урожаю а ми горюємо – зима була недостатньо екстремальної щоб ми могли перевірити новачка на морозостійкість.

Ось ця різниця в підходах і привела до того що у одних – шикарна перезимівля, а у інших – втрата полів.

Цибуля Барс має густоту рослин після перезимівлі 889 тис/га

Але це, звичайно, не єдиний фактор. Є і другий – не менш значимий. Клімат дійсно змінився і на ці зміни не всі здогадалися вчасно відреагувати. Стандартні терміни сівби озимої цибулі – третя декада серпня. І «практики»-селяни, будучи людьми дуже консервативними, і недовірливими до всяких «розумників», дотримувалися цих термінів як найбільш перевірених.

І догралися до того, що цибуля традиційно стала йти в зиму перерослою.

Поки зими були гранично м’якими – це не приводило до тяжких наслідків. Але ось ця зима (хоч і далеко не критична по температурах, але дуже проблемна щодо перепадів температур – що призводить до виходу культури зі стану спокою, а значить і сильного зниження її зимостійкості) змусила багатьох заплатити за свій консерватизм і невміння вчасно перебудувати технологію.

Ми вже третій рік поспіль зрушуємо терміни посіву на 2 -2,5 тижні пізніше рекомендованих (до речі не тільки на озимому цибулі, але і на озимому ріпаку та озимої пшениці).

В результаті маємо гарну цибулю з густотою після перезимівлі понад 800 тисяч рослин на гектар.