Точка зору

Через 20 днів картопля подешевшає

Микола Пономаренко
президент Української асоціації виробників картоплі

Оптові ціни на картоплю виросли до 13 гривень за кіло. Така ситуація пов’язана у першу чергу з ажіотажем. 

Пішла чутка, що в людей не вродила картопля. Непрофесійні ЗМІ її розтиражували, перекупники додали свій внесок і створили ажіотаж. 

Насправді ситуація не така. Я об’їхав Західну й Північну Україну — всі професійні картоплярі з картоплею.

Але на сьогодні професійні фермери практично не впливають на ціну. Адже левову частку картоплі вирощують в господарствах населення, одноосібники, які мають в обробітку до п’яти гектарів землі. Технології у них відсталі, тому більш-менш нормальну врожайність мають меншість з них. Коли вони приїжджають до нас на Чернігівщину в СТОВ “Десна” по насіння, вони дивуються, що на товарній картоплі ми маємо по 50 тонн картоплі з гектара без зрошення, лише завдяки правильній агротехніці, живленню, захисту та гарному посівному матеріалу.

Ми, сільгоспвиробники-професіонали, тільки-но почали копати. Раніше не можна було зайти в поле, бо була засуха, земля взялася грудками і до половину викопаного в бункерах — це була земля. Продукцію вручну перебирали й землю повертали на поля. Це було дуже накладно. То ж чекали дощів, які б трохи розмочили ґрунт.

Дощі ось пройшли, копання піде активніше. І воно змінить ситуацію. Думаю, днів через 20 ціна знизиться, якщо не буде якихось екстремальних умов: безперервних дощів чи морозів.

Фермери та селяни продовжать збирання врожаю, заповнять всі склади, погреби й вийдуть з картоплею на вільний ринок. На початку грудня ціна займе позицію, з якої стартувала — 10-12 гривень за кілограм.

Додадуть картоплі й імпортери, адже в Білорусі та Росії картопля в рази дешевша.

Ситуація дуже нагадує ту, що була в 2010 році. Тоді восени ціна сильно виросла, але до весни сильно впала.

Для рядового споживача 10-12 гривень за кіло — це дорого. А для картоплярів — це компенсація за минулі роки. У попередні роки дешевої картоплі, так і не дочекавшись нормальних цін, багато фермерів відмовилися від вирощування картоплі, перейшли на кукурудзу і соняшник. Ті, хто витримав, зможуть заробити.