Точка зору

Баштанники не можуть продати кавуни

Юлія Коротич
Головний редактор журналу «Плантатор»
Юлія Коротич

Цього року, незважаючи на прохолодну весну та дощовий початок літа, фермери Півдня отримали доволі непоганий урожай кавунів. Але цей гарний врожай більшість із них не радує, оскільки на кавуни немає попиту.

У цілому ситуація доволі прогнозована. Минулого року баштанники були в плюсі, деякі фермери називали 2020 рік найвдалішим за останні 5–10 років. Склалося так, що кавунів минулого сезону в Україні посіяли небагато, частина з них навесні загинула від посухи, тому на ринку продукції було мало. Але ті посіви, що збереглися, дали гарний урожай. Водночас ціна на кавуни була доволі високою не тільки в нас, але й за кордоном, оскільки в Іспанії багато посівів кавунів теж загинули від посухи. Відповідно, торік українські баштанники не тільки працювали з вітчизняними споживачами, але й активно експортували свою продукцію в Європу. Продукцію з поля минулого року забирали по 2,5–2,7 грн/кг, і фермерів така ціна цілком влаштовувала.

Що маємо цього року? Класичну кризу перевиробництва. По-перше, кавунів насіяли більше, адже фермерам хотілося заробити на культурі, що дала прибуток у попередній сезон. По-друге, опадів на Півдні в нинішньому сезоні було як ніколи багато, тож навіть богарні посіви дали щедрий урожай. По-третє, через пізній посів і погодні особливості літа кавуни різних груп стиглості дозріли мало не одночасно, причому така ситуація спостерігалася нинішнього сезону по різних овочах і ягодах.

Фермери, що працюють не навмання, а роблять грунтовний аналіз ринку, ще в липні прогнозували AgroTimes, що в період масового дозрівання ціна на кавуни з поля опуститься до 70–90 копійок за кілограм. І ці ж фермери навесні зменшили (а не збільшили!) площі під баштаном, знаючи про «американські гірки» українського овочевого та ягідного ринків.

Факти є факти. Станом на 30 серпня 2021 року фермерам у Херсонській області пропонують за кілограм кавунів відмінної якості з поля 50–60 копійок. З огляду на таку ціну деякі аграрії почали передисковувати посіви.

За словами фермерів, таких низьких цін не було вже 7–10 років. За ранню продукцію під плівкою їм давали 3–4 грн/кг, що набагато нижче за собівартість вирощування кавунів. Та навіть і за такими смішними цінами продати врожай украй важко.

Деякі фермери вважають, що виною всьому –– торговельні мережі, які донедавна тримали ціни на баштан на рівні 5–10 грн/кг. Справді, в липні й на початку серпня ціна на кавуни була вищою порівняно з минулим роком, але причиною цьому –– пізній посів і, відповідно, дещо запізнілий урожай. Після прибуття в серпні баржі з Херсона ціни на кавуни в столичних супермаркетах «Сільпо» опустилися до 3,9 грн/кг, в супермаркетах «АТБ» кавуни продаються по 5 грн/кг. Хоча обурення фермерів низькою ціною закупівлі й високою ціною продажу частково можна зрозуміти, адже навіть у Херсоні та його околицях 20–28 серпня кавуни продавалися по 5–6 грн/кг, а безнасінні –– ще дорожче.

Фермери нарікають, що в нашій країні держава не виконує своїх функцій регулятора цін, не захищає вітчизняного виробника продовольчої продукції. Особливо багато скарг лунає на те, що українським фермерам важко потрапити на європейський ринок. Розповідають, що наша найближча сусідка Польща закуповує угорські кавуни по 0,15 євро/кг (4,5 грн/кг), але не хоче брати українські, які дешевші у 2–2,5 раза за угорські. Раніше українські кавуни активно постачалися в Прибалтику. Але зараз поставки ускладнилися, бо є проблеми під час перетину польського кордону. Фермери скаржаться, що фури можуть стояти на кордоні кілька днів, продукція псується, тож виробники зазнають збитків.

Звісно, баштанникам, які нині не можуть організувати збут продукції, можна лише поспівчувати. Повторюся, причини цьогорічного перевиробництва –– комплексні, включаючи погодний фактор, який неможливо передбачити. Утім, радує, що прогресивні аграрії не лінуються аналізувати ринок і робити довготривалі прогнози, убезпечуючи себе від цінових провалів у роки з надлишком культури.