Агромаркет

Законне право, або За яких умов неприбуткова організація може здійснювати комерційну діяльність

Законне право, або За яких умов неприбуткова організація може здійснювати комерційну діяльність

Ще кілька років тому на запитання, чи можуть неприбуткові організації здійснювати комерційну діяльність, відповідь була б чіткою та безапеляційною: ні, не можуть. Утім, останні зміни до податкового законодавства дають підстави стверджувати, що неприбуткова організація може здійснювати таку діяльність. Щоправда, за певних умов:

 

• дохід від такої діяльності має використовуватися винятково для цілей, що передбачені установчими документами. Отримання таких доходів (прибутків) має відповідати вимогам закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації;

 

• в установчих документах неприбуткової організації (і по факту) має бути заборона на здійснення розподілу доходів (прибутків) неприбуткової організації або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління й інших пов’язаних із ними осіб.

 

Важливо! Неприбуткова організація, що була включена в Реєстр неприбуткових організацій до 1 січня 2017 року, зобов’язана, відповідно до змін, привести свої статутні документи у відповідність із вимогами закону до 1 січня 2017 року і надати копії цих документів податковому органу, де перебуває на обліку.

 

ДФС, до слова, підтверджує, що «Обмежень щодо здійснення неприбутковою організацією, що включена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, підприємницької діяльності, яка не встановлена установчими документами, нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не передбачено. Діяльність неприбуткової організації повинна здійснюватися у межах норм відповідного закону, що визначає правові і організаційні засади діяльності такої неприбуткової організації» (Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР), категорія 102.04).

  

Відповідальність

  

У разі встановлення факту або використання неприбутковою організацією отриманих доходів (прибутків) на інші цілі, ніж передбачені установчими документами, або розподілу доходів (прибутків) неприбуткової організації або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб; або невідповідності установчих документів неприбуткової організації вимогам, встановленим пунктом 133.4 ПКУ; то така неприбуткова організація за рішенням податкового органу виключається із реєстру неприбуткових організацій (п. 16, п. 17 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440) та до такої неприбуткової організації застосовуються норми пп. 133.4.4 Податкового кодексу України (ПКУ), а саме: нарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені відповідно до норм цього кодексу. Податкові зобов’язання, штрафні санкції та пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, у якому вчинено таке порушення.

 

Тобто, починаючи з першого числа місяця, у якому вчинено таке порушення, треба буде сплатити:

 

• 18% податку на прибуток (п. 136.1 ПКУ);

 

• штрафи, що розраховуються таким чином: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ)

 

• пеню, що нараховується на суму податкового боргу (включно із сумою штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (п. 129.4 ПКУ).

  

Питання ПДВ

  

Неприбуткові організації можуть бути платниками ПДВ (в добровільному або обов’язковому порядку). Якщо неприбуткова організація безоплатно передасть протягом 12 місяців (не лише звітний рік, а протягом послідовних 12 місяців) товари та послуги на суму більше 1 млн грн (п.181.1 ПКУ). При цьому статус платника ПДВ не веде до автоматичної втрати статусу неприбуткової організації, про що вказано в Листі ДФС від 19.07.2016 №7565/Ф/99-99-15-02-02-14 (далі — Лист ДФС, витяг з якого додається як Додаток 2). Водночас є ризик того, що якщо звіт неприбуткової організації за результатами року міститиме дані про передачу товарів, робіт, послуг на суму понад 1 млн грн, то податкова може або запросити додаткові документи, або ж одразу звернутися до організації з пропозицією зареєструватися платником ПДВ. В останньому випадку також існує ризик донарахування сум ПДВ по тих товарах і послугах, які надавалися організацією в обсягах, що перевищують 1 млн грн. В цьому разі необхідно буде сплати суми ПДВ та штрафні санкції.

  

Замість висновків

  

Доходи неприбуткової організації НЕ МОЖУТЬ бути розподілені між засновниками (учасниками), членами такої організації, працівниками (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членами органів управління й іншими пов’язаними з ними особами.

 

Доходи неприбуткової організації використовуються ВИНЯТКОВО для організації та фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2.ПКУ).

 

 

Андріана Мартинів, юрист ЮФ «ОМП»

газета “АгроМаркет”, грудень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ