Овочі-Ягоди-Сад

З чого робити сидр?

З чого робити сидр?

Плоди деяких традиційних у нас сортів яблуні можна поєднати й отримати якісну сировину для сидру.

 

Плоди традиційного для наших яблуневих садів

сорту-запилювача можуть стати одним із складників майбутнього сидру

Сидр — не новий, але популярний у споживачів усього світу напій. За останній час в Україні з’явилися вітчизняні виробники сидру, зокрема, взялися за це компанії «Нові продукти», «Оболонь» і «Carlsberg Україна». Утім, високоякісного яблучного сидру на зразок англійського чи французького, у нас поки що не виготовляють (крім дрібних аматорських спроб). Для виготовлення цього напою потрібен спеціальний набір сортів, його компонують згідно з хімічним складом плодів. Високоякісний сидр — це купаж виноматеріалу із солодких, кислих і гірких сортів. В Англії запропоновано класифікацію сортів яблук, що використовують для виробництва високоякісного сидру (табл. 1).

 

За останнє десятиріччя українські вчені розробили Національний стандарт України «Сидри. Загальні технічні умови», а також рекомендували сорти яблук для виробництва сидру, серед яких Антонівка звичайна, Антонівка кам’яничка, Аскольда, Боровинка, Грушовка Московська, Донешта, Едера, Присцилла, Ренет Баумана, Ренет шампанський, Спартан, Теремок, Уманське зимове, Флоріна, Штрейфлінг.

 

 

Тип отриманого сидру залежатиме від того, які та у якій пропорції помологічні сорти яблуні поєднано в сировині для його виготовлення. Для отримання шипучого сидру вміст цукру в суслі перед бродінням має бути 10%; для ігристого — не менше за 8%. Щоб підвищити кислотність сусла до яблучного соку культурних сортів додають 10–20% соку дикорослих яблук або кребів (англ. Crab apples, декоративні форми яблуні з плодами діаметром до 5 мм). У Європі, зокрема в Англії та Франції, для виготовлення високоякісного сидру використовують спеціальні сидрові сорти яблуні, що характеризуються підвищеним умістом таніну (табл. 2). 

>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ