Овочі-Ягоди-Сад

Північний захист

Північний захист

На які стандарти хімічного захисту слід орієнтуватися, якщо сад яблуні розташовано в північній зоні країни? Можна скористатися білоруськими напрацюваннями — там у прикордонних із Україною областях розвинуте садівництво.

 

Ушкодження деревини західним непарним короїдом

Садівництво є одним із пріоритетних напрямків рослинницької галузі у Білорусі. Ґрунтово-кліматичні умови країни загалом сприятливі для вирощування плодових і ягідних культур. До 2000 року наші сади більшістю були екстенсивними. Інтенсифікуватися спонукала Державна програма розвитку плодівництва — завдяки їй відбувалася виміна екстенсивних насаджень на інтенсивні. Нині загальна площа плодових насаджень у Білорусі становить 104 тис. гектарів, із яких 20 тис. — сади інтенсивного типу. Попри дію програм «Плодівництво 2004–2010» та «Картоплярство, овочівництво і плодівництво 2011–2015», за даними Інституту плодівництва НАН Білорусі, яблуня й далі є лідером (90%) у товарних плодових насадженнях. Основою таких садів є сорти білоруської селекції, які найбільше адаптовані до наших ґрунтово-кліматичних умов.

 

За інтенсивної технології та використання місцевих сортів яблуні в саду можливе отримання врожаїв понад 60 т/га. Утім, генетичний потенціал сортів, також і внаслідок впливу ґрунтово-кліматичних умов, у наших садах реалізується не більше ніж на 50%. У садових ценозах спостережено зміну видового складу шкідливих організмів-домінантів, змінилося співвідношення між розмірами видових популяцій та періоди, у які ці організми завдають найбільшої шкоди. Хвороби та шкідники, які на плодових раніше не мали господарського значення, розширили свої ареали у культурних насадженнях. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ