Агромаркет

Втрачений місяць

Втрачений місяць

Ще на початку березня ми прогнозували суттєве збільшення посівів ячменю, переважно за рахунок ярого — до 1,9 млн гектарів. Такий розвиток подій бачився аналітиками на тлі високих цін на цю культуру протягом поточного маркетингового року як в середині країни, так і на світових ринках. Так, на світових ринках вартість українського ячменю в портах Чорного моря з початку маркетингового року зросла на 20% і сягає вже понад $200 за тонну зерна. Показовим виявився також той факт, що з вересня минулого року ячмінь торгувався дорожче за продовольчу пшеницю 3-го класу. Все це давало підстави очікувати на збільшення клину ярого ячменю в Україні в сезоні 2018-го. Утім, не так склалося, як гадалося.

 

Чому знижено прогнози

 

Холодна сніжна погода протягом березня стала тим визначальним чинником, що, найшвидше, скоригує посіви в бік їх зменшення. Так, усім відомо, що ярий ячмінь є ранньою культурою і його сівба зазвичай відбувається протягом березня — на початку квітня. Та нинішнього року вийти у цей період у поле було неможливо через сніжний покрив. Так, на більшості території нашої країни сніг лежав до двадцятих чисел березня, і його висота доходила до 25 см, а на півночі зберігається й досі. Через такі складні й нетипові погодні умови строки сівби ранніх ярих культур зсунулися на пізніший період і суттєво скоротилися. Різке потепління, очікуване в перших числах квітня, також не сприятиме збільшенню посівних площ під ними. Все це призвело до перегляду нашого попереднього прогнозу в бік його зниження.

 

Свій квітневий прогноз посівних площ в Україні під ярим ячменем аналітики компанії ProAgro Group зменшили до 1,6 млн гектарів. Загальну посівну площу під цією культурою ми оцінюємо на поточний рік у 2,5 млн гектарів, а майбутній урожай — у 8,22 млн тонн, що не перевищить показник попереднього сезону. Низький урожай протягом двох років поспіль із високою ймовірністю приведе до збереження тенденції щодо зростання ціни на цю культуру й наступного маркетингового року. За нашими попередніми прогнозами, поточний експорт ячменю з України оцінюється у 4,45 млн тонн, тоді як прогноз на наступний рік знижено до 4,25 млн тонн (через низький рівень перехідних залишків). Зважаючи на те, що складні погодні умови цього року спостерігалися не лише в Україні, а й у Румунії та Франції, а ціна на французький ячмінь із початку сезону також зросла на 24%, у новий маркетинговий рік світ може ввійти зі сталим бичачим трендом по цій культурі.

 
 

 

Тривожні сигнали цієї весни також надходили і зі Сполучених Штатів, де посуха в одній частині країни та низькі температури в іншій викликали різке цінове зростання на ринку пшениці на початку березня поточного року.

 

Побоювання щодо стану озимини у цій країні стали причиною несподіваного підвищення прогнозу посівних площ під ярою пшеницею. Так, 29 березня Міністерство сільського господарства США оприлюднило свій черговий прогноз площ на новий сезон. Згідно з ним, посіви пшениці в Сполучених Штатах було збільшено на 2,3% проти попереднього прогнозу та на 2,9% — проти тогорічного показника. В підсумку посівна площа під пшеницею оцінюється на рівні 19,2 млн гектарів із яких посіви ярої становитимуть 5,1 млн гектарів. Таке суттєве зростання зумовлено насамперед переглядом прогнозу площ саме під ярою культурою — приріст становив 9,8%, як порівняти з попередніми ринковими очікуваннями. Новий прогнозний показник також перевищив аналогічний за 2017 рік на 14,7%.

 

Коли «прокинуться» озимі

 

Що ж до стану посівів озимини в Україні, то ситуація наразі є доволі неоднозначною. Так, різке зниження температур в середині березня, особливо на півдні, заході та в центрі країни, де рослини вже почали прокидатися й відновлювати вегетацію, може призвести до їх послаблення. Також негативним чинником стане різке потепління, яке прогнозується на початок квітня. Зараз озимина перебуває в стані зимового спокою, в доволі непоганому стані з хорошим потенціалом, але дуже важливим чинником подальшого розвитку буде період надходження тепла. В тих регіонах, де підвищення температури припаде на останні числа березня — перші числа квітня, спостерігатиметься так званий середній період відновлення вегетації (на відміну від раннього періоду рослини прокидаються, коли довжина дня вже є більшою, а висота сонця над горизонтом середньою). Цей період доволі короткий. У частині центральних регіонів країни, на сході й півночі очікується відновлення вегетаційних процесів у рослин у пізній вегетаційний період — із 3 по 10 квітня. Розвиток рослин під впливом високих температур на тлі довгого дня та переважного синьо-фіолетового випромінювання спектра вважається негативним, бо суттєво скорочує тривалість фази росту та розвитку.

 

Зазначу, що за офіційною інформацією, оприлюдненою Мінагрополітики, станом на 22 березня в Україні було підживлено лише 29% посівів озимих культур проти 88% на аналогічну дату минулого року — 2,12 млн гектарів проти 6,17 млн відповідно. Водночас сьогодні ще доволі складно робити прогнози щодо майбутнього стану озимини, але вже з упевненістю можна говорити, що вона потребуватиме додаткового підживлення. Виходячи із цього, ми поки що не переглядали наш прогноз виробництва озимої пшениці в Україні на 2018 рік, залишивши його на рівні 28,5 млн тонн. Водночас ми скоротили на 10% прогноз посівних площ під ярою пшеницею до 250 тис. гектарів, в результаті чого загальний прогноз майбутнього врожаю пшениці було понижено до 29,5 млн тонн, а оцінку експорту в сезоні 2018/19 МР ми поки що залишили на рівні 19 млн тонн.

 

До речі, майбутнє виробництво пшениці у світі, за оцінками Міжнародної ради по зерну (IGC), скоротиться у 2018/19 МР (як порівняти з показником поточного сезону) на 2,3% — до 741 млн тонн. Оцінка світових запасів пшениці також була переглянута в бік їх зниження — до 253 млн тонн відповідно.

 
 

 

У пошуках «третьої маржинальної»

 

Вельми цікава ситуація може цього року спостерігатися на ринках кукурудзи та сої. Передусім тому, що недосів ранніх ярих обов’язково приведе до розширення посівів пізніх культур. Тут постає питання, кому з трьох — кукурудзі, соєвим бобам або соняшнику — нададуть перевагу українські аграрії поточного сезону. З одного боку, протягом сезону попит на українську кукурудзу через її високу ціну був нижчим ніж на це розраховували напередодні, з іншого, останні місяці ми спостерігаємо висхідний ціновий тренд на світових ринках. Так, несприятливі погодні умови в країнах Південної Америки призвели до того, що починаючи з лютого оцінку врожаю по кукурудзі та сої у цих країнах світові аналітичні агенції весь час переглядають у бік їх скорочення. Зокрема, аналітики Зернової біржі Буенос-Айреса внаслідок посухи оцінили поточну врожайність соєвих бобів в Аргентині як найнижчу за всю історію спостережень. Посуха в цій країні триває, а на кінець березня сою зібрано лише з 10% посівних площ, а кукурудзу — з 20%.

 

Також бичачим настроям на біржі в Чикаго останніми днями сприяв черговий прогноз USDA майбутніх посівних площ під кукурудзою та соєю в США. Так, прогноз посівів кукурудзи скорочено на 2,4% проти тогорічного показника до 35,65 млн гектарів, що на 1,6% менше за попередні ринкові очікування. Додатково було на 1,3% знижено оцінку посівних площ під американською соєю — до 36,04 млн га, що також на 2,3% не дотягує до попередніх прогнозів аналітиків.

 

Водночас доволі суперечлива ситуація, що склалася в Україні на ринку сої внаслідок проблемного закону щодо повернення ПДВ за експорту цієї культури, може стримати розширення її посівних площ поточного року.

  

Ураховуючи наведені вище чинники, ми збільшили власний прогноз посівів кукурудзи в Україні в сезоні 2018/19 МР з березневих 4,6 млн гектарів до 4,85 млн станом на 01.04.2018. Тож, за нашою оцінкою, майбутній урожай кукурудзи становитиме 27,6 млн тонн. Нагадаємо, що торік в Україні було зібрано 24 млн тонн кукурудзи через посушливі погодні умови в літній період. За нашими оцінками, експорт кукурудзи поточного сезону очікується на рівні 18 млн тонн, а на наступний прогнозується зростання до 20,5 млн тонн зерна. Попередній прогноз посівних площ під соєю в Україні наразі становить 2,2 млн гектарів, що суттєво перевищує тогорічний показник у 2 млн гектарів. Попередня оцінка майбутнього врожаю становить 4,5 млн тонн. Що ж до посівів соняшнику, то існує висока ймовірність їх розширення до 6,4 млн гектарів і, як наслідок, збільшення врожаю до 14 млн тонн. Якщо ситуація на світових ринках найближчим часом не зміниться, то можемо сподіватися на повільне цінове зростання у найближчих два місяці.

 

Водночас хочу ще раз наголосити, що попри всі ринкові чинники визначальною щодо обсягів і термінів сівби буде квітнева погода. І якщо озимина суттєвих побоювань не викликає, то як надалі розвиватимуться ярі культури, поки що передбачити неможливо. В разі позитивного сценарію за підсумками 2018/19 МР Україна отримає новий рекордний урожай зерна на рівні 68 млн тонн. Та якщо дощі припиняться у квітні й решту місяців ми спостерігатимемо суху спекотну погоду, на Україну очікуватиме знову недобір по кукурудзі, і цього року вже на тлі скорочення обсягів світового виробництва.

 

 

Марія Колесник, експерт аграрних ринків

газета “АгроМаркет”, квітень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ