Овочі-Ягоди-Сад

Вищий пілотаж

Вищий пілотаж

Зима — найспекотніша пора для потужних тепличних комбінатів. Розуміючи, що вітчизняний споживчий ринок не здатний поглинути вироблену ними продукцію, експорт у РФ неможливий, а європейський напрям лише опановується, вони активно шукають нові ніші. Кременчуцька овочева фабрика завжди стояла осторонь битви титанів — Калинівського та Уманського комбінатів. Проте розумна стратегія допомогла кременчуцькому виробнику відпозиціонуватися і стати лідером промислового вирощування овочевої розсади, для чого створено окреме підприємство ТОВ «Рост-ОК».

 

На трасі у передмісті Кременчука нас зустрів директор обох відділень тепличного комплексу Сергій Шевченко і показав заплутану дорогу до свого підприємства. Антрацитівські теплиці посеред засніженого краєвиду вражали потужною ілюмінацією. «Так, в Україні є лише два тепличних комбінати, що практикують технологію цілодобового досвічування: Уманський і Кременчуцький. Ми не дуже любимо розголос, ні з ким не змагаємося, шукаємо свою нішу і намагаємося впроваджувати сучасні економічно доступні технології», — посміхнувся він і гостинно запросив до адміністративної частини комплексу.

 

І в розсадне відділення, і у виробничу частину, де вирощуються огірки й відомі кожному українському споживачеві салати, базилік, рукола за ексклюзивною технологією — в пластикових стаканчиках, можна потрапити, не виходячи на вулицю, — логічно сплановані площі максимально спрощують внутрішню логістику. До речі, «логічність» та «економічність» — поняття, що найкраще характеризують діяльність підприємства. Проте про все по черзі.

  

До розмови про діяльність Кременчуцького тепличного комплексу приєднується головний агроном Наталія Дегтярьова. Цю приязну мовчазну жінку поряд з директором Сергієм Шевченком можна побачити фактично на всіх профільних семінарах. Тандем працює злагоджено: поки директор спілкується з колегами і налагоджує дружні зв’язки, головний агроном конспектує. Тим цікавіше було побачити, що її конспекти складаються не про запас, а втілюються на практиці.

 

— Ви бачите, що наш комплекс — це старі антрацитівські теплиці. Під товарне виробництво огірків, томатів, салатів і зелені відведено 4 га. А розсадне відділення — 2 га, з яких 1 га — скляна теплиця і ще 1 га — майданчик для загартовування розсади. Адже розсада для відкритого ґрунту після вирощування має пройти адаптацію до польових умов. За тиждень до видачі замовнику розсаду виносять на вулицю, де вона піддається впливу ультрафіолету та звикає до своїх нормальних умов вирощування, —пояснив Сергій Шевченко.

 

— Кожне відділення всередині повністю модернізовано за своєю технологією. Особливості модернізації товарної теплиці під промисловим виробництвом видавати не будемо, — посміхнулася Наталія Дегтярьова і пообіцяла розповісти про особливості виробничого процесу розсадного відділення.

 

Інженерно-технологічне забезпечення запозичене у польських тепличників. Воно доволі просте, проте в Україні майже ніде не впроваджено. В антрацитівських теплицях встановлено польську систему зашторювання, а також польську поливну машину. Окрема гордість комбінату — посівна машина італійської фірми Urbinati, потужність якої дозволяє засадити до 800 касет на годину. Відповідно за робочу зміну цілком реально посіяти насіння 1 млн рослин. Замовлення партій однієї культури такого обсягу — явище нетипове. Проте і такими клієнтами ТОВ «Рост-ОК» може похвалитися — саме тут вирощується розсада для ГК DF Agro, а також нового проекту Fozzy Group, започаткованого восени 2015 року на Закарпатті (комплекс професійних плівкових теплиць, де нинішнього сезону вирощуватимуть надранню овочеву продукцію, зокрема різні капусту, для споживачів мереж супермаркетів. — Ред.).

 
 

Вирощують на підприємстві розсаду абсолютно всіх овочевих культур. Розпочинають розсадний конвеєр із задоволення потреб тепличників. Для них роблять перші посіви огірків, томатів, перцю у листопаді. Потім на часі — коренеплідна селера. Виростити її прямим висівом неможливо, та й у відкритий ґрунт її висаджують однією з перших. Продовжують розсадний конвеєр —капусти, томати, огірки тощо для виробників овочів, що працюють у плівкових теплицях. Далі вирощування розсади для відкритого ґрунту. До кінця серпня розсадне відділення працює на задоволення потреб виробників салатів і пекінської капусти. «Іноді в нас трапляється міжсезоння, бо не завжди отримуємо замовлення на розсаду різних термінів дозрівання. Подеколи спостерігається бум попиту і на якусь конкретну культуру. Здавалося б, маємо в цей момент працювати на власні потреби, бо ж безперебійний виробничий цикл. Проте ТОВ «Рост-ОК» до таких ринкових викликів призвичаїлося — вистачає і виробничих площ, і персоналу, який на них порядкує», — пояснила Наталія Дегтярьова.

 

Умови співпраці

 

Клієнтів, які звертаються у ТОВ «Рост-ОК», зазвичай знайомлять із виробничою лінією, демонструють саме відділення та показують зразки продукції. Укладаючи угоду, ретельно обумовлюють кондицію, яку хоче отримати фермер. Здебільшого овочівники повідомляють, рослину якого віку хотіли б отримати. У них також уточнюють фазу розвитку рослини. «Якщо дитинку гарно годувати і дотримуватись режиму, вона виростає здоровою й міцною за доволі стислий термін», — посміхається агроном.

 

Окреме важливе питання, якому приділяють увагу, — насіннєвий матеріал. Підприємство принципово не надає рекомендацій, продукції якої насіннєвої компанії віддати перевагу. Досвід навчив, що визначатися з вибором селекції та гібрида має клієнт. На його прохання ТОВ «Рост-ОК» може замовити у насіннєвого представництва обумовлену партію насіння і розпочати вирощування.

 

— Усі насіннєві компанії змагаються за свого клієнта, пояснюють специфіку вирощування гібридів. Наш агроном відвідує абсолютно всі семінари й обізнаний із новинками, що виводяться на ринок. Проте лише агроном господарства за погодженням з керівником підприємства має визначити, який гібрид, якого терміну дозрівання для їхньої зони вирощування є необхідним. Ми на насінні не заробляємо. На нашій совісті — висока якість розсади, — наголосив Сергій Шевченко.

 
 

Досвід навчив виробників розсади не брати на вирощування насіння сумнівного виробництва. Траплялися випадки, коли фермери привозили насіннєвий матеріал навіть у полотняних мішечках. Будь-яке насіння обов’язково перевіряють на схожість. Насіння «з мішечків» не витримує жодної критики. Тому замовникам рекомендують не економити, а купувати лише професійне насіння.

 

— Якщо овочівник купує насіння сучасних гібридів у професійних виробників, то воно демонструє 95–98% кондиційної схожості. Насіння сумнівного походження показує різні результати: 50% схожості, невирівняні сходи, пошкодженість хворобами і шкідниками або дуже слабкі, кволі рослини з недорозвиненою кореневою системою. Коли таку недорозвинену рослину виймають із субстратом із касети для пересадки на постійне місце вирощування, вона погано приживається, більше схильна до кореневих захворювань тощо. Зараз усі виробники працюють зі спрощеною сівозміною. За колишніми вимогами, овочева сівозміна мала налічувати до 10 культур. Згадайте, за підручником, капуста повертається на своє попереднє місце вирощування не раніше ніж через 7 років! Коли нині фермер-одноосібник працює на 20–50 га, то в кращому разі його сівозміна — 4 роки. Це змушує овочівників використовувати надмірну кількість хімії. А вона коштує великих грошей. Тож варто придбати професійне насіння, щоб згодом не переплачувати на всіх складових виробничого процесу, — зазначила Наталія Дегтярьова.

 

Головний агроном зауважила, що замовнику гарантують якість розсади лише на виході з розсадного відділення. Яку саме рослину овочівник зможе виростити — це його майстерність. «Представник виробника розсади не бере участі в її висаджуванні на постійне місце вирощування і не слідкує за дотриманням агротехнології фермером. Якщо розсада примерзла в полі, це помилка овочівника, а не виробника розсади», — наголошують у ТОВ «Рост-ОК».

 

Під пильним оком

 

Гарантії ТОВ «Рост-ОК» мають під собою реальне підґрунття. Неабияку увагу тут приділяють ретельній дезінфекції теплиці — її миють і чистять після кожної партії вирощеної розсади. Посівна машина автоматизує процес посіву, починаючи від заповнення касет торфом, пробивання отворів, вкладання в них насіння, присипання Вермікулітом і закінчуючи видачею касетної пластини місткістю 112 або 160 рослин. Касети поміщають на стелажі і перевозять в окрему також продезінфіковану камеру для пророщування. Тут підтримується оптимальна для кожної культури температура: для салату — 20 °С, для перцю — 27 °С тощо. Упродовж кількох днів агроном спостерігає за появою сходів. Тільки-но насіння накльовується, касети перевозять у теплицю. На кожен стіл кладуть пінопласт, який вкривають плівкою — все нове і не може слугувати перенощиком захворювань.

 

— Захворювання розсади — це здебільшого порушення режиму вирощування. У професійній теплиці він регулюється. Ми можемо чітко витримати температуру, застосувати цілодобове досвічування. Жодними стимуляторами росту не користуємося — все необхідне насінині, щоб зійти, вона має в собі. Ані стимуляторів, ані гормонів на початку росту рослині не потрібно. Упевнена, що жодних стимуляторів, гормонів тощо фаховий агроном не повинен застосовувати — цілком достатньо створити рослині в теплиці оптимальні умови, щоб вона працювала. Підгодівлі потрібно починати, коли рослина нарощує вегетативну масу, формує та наливає плоди.

 

Розсаду для відкритого ґрунту обов’язково загартовують перед відправленням на спеціальний «загартувальний» майданчик — у відділенні теплиці поступово знижують температуру, доводячи її до вуличної, не забуваючи підживлювати рослини. На вулиці розсаду витримують упродовж тижня, привчаючи до ультрафіолету, вітру, температурного шоку. Замовнику маленька рослина відправляється підготовленою до жорстких польових умов.

 

Наталія Дегтярьова звертає увагу фахівців на такий нюанс: «Правильно вирощена розсада для відкритого ґрунту видається дещо блідою. Робимо це цілком свідомо: «голодні» рослини, що потрапляють у польові умови, починають боротися за життя з потрійною силою, швидко приживаються і за 2 тижні обганяють розсаду, що милувала око насиченим зеленим кольором, добре живилася і в полі почала адаптацію до робочих умов. Відтак професійна розсада в момент видачі не дуже красива, проте не уражена хворобами, має добре розвинену кореневу систему, легко виймається з касет, не втрачає своєї пружності при перевертанні, що потрібно при механізованій посадці, її можна зі спокійним серцем розсаджувати за широкими схемами посадки, що важливо для капусти.

 

Щеплення розсади

 

Цей агротехнологічний прийом для України доволі новаторський, мало хто з тепличних комбінатів ризикує його практикувати. У вітчизняному овочівництві піонерами з впровадження щеплення стали три тепличні комбінати — Уманський, Червоноградський і Кременчуцький, більш консервативний Калинівський спостерігає за діяльністю колег. Щеплюють в Україні здебільшого розсаду томатів для закритого ґрунту. До огірків справа не дійшла — визнаними майстрами у її вирощуванні є Голландія та Туреччина.

 

Наталія Дегтярьова вивчила досвід і голландських, і турецьких виробників розсади, але до душі припав польський метод, який і впроваджено в ТОВ «Рост-ОК».

 

— Садимо в касети два види рослин томатів, щоб згодом використати для щеплення корінь однієї рослини (підщепу) і верхівку іншої (прищепа). Коли вони доростають до певної стадії, з рослини-корінця зрізуємо всі листочки так, щоб залишилося лише стебло. На рослині-верхівці залишаємо 2 листочки. Кожну рослину зрізуємо під кутом 45°, з’єднуємо і притискаємо кліпсою. Вони доволі швидко зростаються, мірою росту рослини кліпса самостійно відпадає. Далі технологія така сама, як із традиційною розсадою, — розповіла головний агроном.

 

За словами виробників розсади, використання у виробництві щепленої розсади є особливо ефективним для подальшого вирощування в закритому ґрунті — випробувано на власному досвіді.

 

— Щеплена розсада збільшує врожай і розмір, якість самого плода за інших рівних умов, як говорять науковці. Забезпечити рівнозначні умови на різних підприємствах неможливо. Для прикладу, ми знаходимося на відстані 200 км від Червонограда. Маємо виробничі відмінності не лише кліматичні, а й технологічні. Колеги з Червонограда отримують із щеплених рослин врожайність у середньому на 10% вищу, ніж із традиційних гібридів. Проте найбільший ефект помітно на якості самого томату, — пояснив Сергій Шевченко.

 

Відсоток збільшення врожайності щеплених томатів на власній виробничій ділянці співрозмовники не озвучують та й обіцяти ріст на 5–10% замовнику розсади теж не поспішають, адже не знають, як овочівник далі працюватиме з рослиною. Запевняють лише в тому, що щеплена рослина буде більш стресостійкою: якщо недоотримає вологу, що стосується відкритого ґрунту, де присутні й інші виробничі нюанси, то збереже запрограмовану селекціонером врожайність. Не щеплена рослина за таких самих умов однозначно віддасть менший врожай. Краще себе зарекомендують щеплені рослини і за умов монокультивації, демонструючи більшу стійкість до хвороб і шкідників. На кількості китиць томатів на рослині щеплення розсади не позначиться, проте прискорить отримання перших плодів.

 

На замовлення українського представництва «Рійк Цваан», яке займається популяризацією щепленої розсади, ТОВ «Рост-ОК» виростило пробну партію томатів. Її безкоштовно роздали фаховим господарствам Херсонської та Закарпатської областей, щоб наочно переконати в перевагах щеплення. «На жаль, дрібні виробники, що працюють у плівкових теплицях, не вловили відмінності у вирощуванні щепленої рослини. Її розсада є міцнішою і на початковому етапі потребує належних температурних умов і підживлювань не лише для нарощування вегетативної маси, а й для наливу плодів. Агроном має направляти рослину, щоб вона плодоносила, спостерігати щодня за її потребами і забезпечувати їх. Від цього залежить кількість, розмір і термін віддачі плодів. За приблизно однакових умов один виробник у скляній теплиці отримує 35 кг/м² томатів, а інший — 50 кг/м²», — зауважила Наталія Дегтярьова.

 

Подібний експеримент було проведено і з баштанними культурами. Кременчуцькі виробники розсади на замовлення «Рійк Цваан» виконали щеплення кавунів і динь. Рослини роздали фермерам Голопристанського району Херсонської області. У сезоні-2015 літо в регіоні було нетиповим — на самому початку дощі й холоди. Чимало баштанних, які висівали прямим посівом, загинули від фузаріозу. Ділянки із щепленою розсадою витримали виклики природи, проте не продемонстрували весь потенціал врожайності, рівномірності віддачі однорідних плодів, яких на рослині може утворитися чимало. Відтак фермери не відчули всього економічного зиску від вирощування щеплених баштанних культур, хоча насправді він може бути вражаючим, особливо при виробництві безнасінних кавунів.

 

На підприємстві переконані, що щеплена розсада не просто данина моді, це перспективний напрямок овочівництва. Іспанія, де клімат доволі схожий із умовами овочівників Півдня України, 100-відсотково перейшла на щеплену розсаду томатів, турецькі виробники масово застосовують щеплені баштанні, огірки і томати. За спекотного літа, засилля хвороб і шкідників щеплені рослини розкривають свій потенціал сповна.

 

Ціна питання

 

Як зауважувалося, вартість насіння у ціні розсади не враховується. У собівартість продукції ТОВ «Рост-ОК» закладено ціну касет, торфу, підживлювань, досвічування, електроенергії, опалення, робочої сили, завантаження вирощеної розсади в транспорт замовника. Зрозуміло, що розсада надранніх гібридів овочевих культур буде дорожчою за рослини більш пізнього терміну дозрівання (див. табл.). Пов’язано це з витратами тепличного комбінату на енергоносії.

 

Уважно ставляться на підприємстві до клієнтів-новачків. Їх попросять заплатити аванс у розмірі 50% всієї вартості розсади. До постійних клієнтів лояльніші й готові робити поступки.

 

Логістика

 

Власного транспорту, щоб доставляти замовнику вирощену розсаду, підприємство не має, а звертається до послуг логістичних компаній. Взимку і ранньою весною для перевезень використовуються тільки рефрижератори. Влітку розсаду транспортують тентованими фурами вночі, бо вдень вона може перегріватися, піддаватися надмірному впливу вітру, запилитися тощо. В орендовані машини розсаду поміщають у тролях — модульних установках, що схожі на етажерки. Їх ретельно обмотують захисною плівкою.

 

Звичайно, ТОВ «Рост-ОК» хотіло б, щоб логістичне питання взяв на свої плечі замовник. Тоді він зміг би ретельніше прослідкувати за безпечністю доставки делікатного товару.

 

Специфіка бізнесу

 

Вітчизняних підприємств, які б спеціалізувалися на вирощуванні овочевої розсади, в Україні небагато. З-поміж них трапляються фермери, що здебільшого займаються вирощуванням розсади як супутнім бізнесом. Із ними тісно співпрацюють консультанти насіннєвих компаній.

 

Тепличні комбінати за радянських часів мали свої розсадні відділення. Голландська бізнес-модель із вузькою спеціалізацією на продукуванні розсади впродовж року у вітчизняних тепличників приживається важко. Серед проблем — особливості транспортування вирощеного товару на великі відстані, професіоналізм самого підприємства, складність із пошуком клієнтів, одночасність надходження замовлень. ТОВ «Рост-ОК» – чи не єдиний виняток із правил.

 

— Чи прибутковий цей вид бізнесу для тепличного комбінату? Звичайно, що ні, в порівнянні з продажем овочів. Проте завжди є сенс займатися тим, до чого маєш хист. Робота з повною віддачею, на чому б ви не зосередилися, обов’язково буде прибутковою, — переконаний Сергій Шевченко.

 

Сергій Шевченко, директор ТОВ «Рост-ОК», демонструє дію автоматизованої лінії поливу розсади овочевих культур

Розсаду у нас варто замовляти тому, що за багато років налагодили справжнє її промислове виробництво, створили відповідні умови, придбали обладнання, впровадили новітні світові агротехнології, навчили персонал. Дотримання суми складових розсадного виробництва — гарантія високої якості нашої продукції. Вирощена нами розсада не має захворювань, отримує достатньо світла для росту, пружна, загартована, рівномірна, із закладеним потенціалом росту. Для неї на підприємстві створено оптимальний клімат, температурний і водний режими, систему підживлювань тощо. Ми упевнені, що закладений у розсаду потенціал за правильного вирощування в основний вегетаційний період дозволить фермеру отримати високий результат.

 

 

 

 

Оксана Руженкова

журнал “Плантатор”, січень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ