Техніка

Використати потенціал кожного гектара

Використати потенціал кожного гектара

Посівна, що проведена якісно та в оптимальний строк, дає всі шанси для отримання доброго врожаю навіть за складних кліматичних умов.

 

Володимир Семенюк, керівник ПСП «Батьківщина»

Останнім часом кліматичні умови настільки непередбачувані, що спрогнозувати кількість опадів практично неможливо. Тому аграрії переходять на нові методи господарювання — з основним акцентом на збереження наявної у ґрунті вологи та її ефективного використання рослинами. Не секрет, що достатня кількість вологи у ґрунті сприяє добрим сходам та правильному формуванню рослин, отже і прогнозовано збільшує шанси на отримання високих врожаїв. Як надто ранні, так і надто пізні строки сівби не забезпечать доброго старту рослинам і, відповідно, потенціал навіть найбільш елітних сортів чи гібридів не буде використано повною мірою. Своїм власним досвідом та тонкощами проведення посівних робіт з нами поділився Володимир Семенюк, керівник ПСП «Батьківщина», що у с. Раставиця Ружинського району Житомирської області. Далі — пряма мова Володимира Олександровича.

 

Господарство створене в грудні 2003 року, я обіймаю посаду директора з початку 2006-го. Коли я очолив машинно-тракторний парк, у ньому була лише уживана техніка, вироблена за часів СРСР — сівалки СЗ, трактори МТЗ, один «Кіровець» К-700, один Т-150 та набір інших «вітчизняних» агрегатів. З таким арсеналом техніки і, відповідно, технологіями я провів весняну та осінню посівні і зрозумів, що так працювати далі не можна — далеко ми так не «заїдемо». По-перше, низька якість та ефективність роботи наявного парку «вітчизняної» техніки, що морально та фізично застаріла; по-друге, кваліфікація та ставлення до роботи механізаторів, більшість з яких часто вживала алкоголь на роботі, навіть і під час сезону активних польових робіт, — все це прогнозовано давало невтішний результат: низька врожайність, високі витрати. Також ми дивились, як справи йдуть у наших сусідів: у господарстві поряд, де інвесторами є голландці, я спостерігав за посівною, де використовувалась шведська сівалка Väderstad Rapid 800С, і був вражений якістю та високою швидкістю сівби — якісним висівом в оптимальний строк, а згодом — результатом під час жнив, отриманим врожаєм з цих полів. Сусіди поділились з нами інформацією щодо технічних особливостей, якості та надійності цієї сівалки — тож ми вирішили, що настав час все змінювати і в нашому господарстві.

 

Так, наприкінці 2006 року настав переломний для нас момент, було прийнято рішення змінити технологію та кардинально оновити парк техніки. Цей процес розпочався з посівної та ґрунтообробної техніки. Саме в цей період розпочав свою діяльність український офіс компанії Väderstad, то ж ми зустрілися з представником компанії Володимиром Підвальним — отримали відповіді на всі наші запитання. Відповідно до наших потреб та польових умов було обрано найбільш універсальну та високоефективну модель сівалки Rapid 600С, а також багатофункціональний дисково-лаповий культиватор TopDown. Як перший клієнт української філії, ми отримали хорошу цінову пропозицію, щоправда, змушені були залучити кредитні кошти для купівлі сівалки та культиватора. Зрозуміло, що грошей для придбання нового трактора, який би агрегатувався з сівалкою та культиватором, у нас на той час вже не вистачало, тому єдиним виходом став варіант оренди трактора.

 

Вже першого року, як ми залучили до польових робіт ці нові машини й провели підготовку ґрунту та посівну, відчули позитивні зрушення у роботі. По-перше, ми найняли двох висококваліфікованих механізаторів, які з усім справлялися та «закривали» всі наші поля вчасно в оптимальний строк. Так, вони мали суттєво вищу заробітну плату, але в нас відразу зникла проблема «надлишкового» використання мастила й палива, адже зменшилася кількість операцій в полі, тобто відразу стало відчутне менше фінансове навантаження завдяки суттєвій економії палива.

 

По-друге, всі операції, як-от підготовка полів чи сівба на всіх наших полях, ми провели в оптимальний строк, що є дуже важливим, адже потрібно забезпечити якнайкращі умови для доброго старту рослини та зберегти вологу в ґрунті. А придбані нами агрегати дають можливість працювати на високих швидкостях. І надзвичайно важливим моментом була дуже висока якість сівби та можливість одночасного внесення добрив: все чітко — скільки заплановано згідно з нормою, стільки і посіяно насіння  та внесено добрив. І результату не довелося чекати 2-3 роки — відразу після першої посівної сівалкою Rapid під час жнив ми зафіксували врожайність в 2–2,5 раза вищу, ніж ми отримували до цього.

 
Багатофункціональний дисково-лаповий культиватор TopDown

 

Чому ми обрали саме ці два агрегати? На користь купівлі Väderstad Rapid зіграв також факт універсальності цієї сівалки: її можливості сівби за будь-яких умов — після мінімального обробітку ґрунту, після оранки або безпосередньо в стерню, з можливістю одночасного внесення добрив між кожними двома рядками. В господарстві ми використовуємо її як після оранки, так і за мінімального обробітку. А наш 5-метровий TopDown — це багатофункціональний культиватор, який в одній машині поєднує чотири робочих зони. Диски, що подрібнюють рослинні рештки та перемішують їх у верхньому шарі, лапи — розпушують і ретельно перемішують ґрунт та пожнивні рештки на глибину до 30 см, а вирівнювальні диски і коток якісно вирівнюють та прикочують поверхню ґрунту. Результат — добре підготовлений посівний шар, оптимально ущільнений та вирівняний ґрунт. TopDown сьогодні саме закінчив роботу на полях після збирання гороху, ми провели подрібнення рослинних решток дисками в режимі Carrier (зараз агрегатуємо культиватор) з трактором Fendt 936 і отримали добрий результат за швидкості в 19 км/год — якісно, швидко, ефективно.

 

Отже, ми почали використовувати нашу сівалку Rapid 600С у 2007 році, а зараз уже 2017, тобто 10 років як сівалка працює в господарстві, але має відмінний зовнішній та технічний стан — дуже якісний метал, якісне фарбове покриття. В належному стані й наш культиватор. Це ще раз підтверджує 100% правильність нашого вибору та інвестицій.

 

Цього року ми придбали ще й сівалку точного висіву Tempo F8. До моменту купівлі тривалий час збирали інформацію, довго вивчали, аналізували різні моделі сівалок точного висіву провідних американських та європейських виробників. Але на користь Tempo були такі переваги цієї сівалки, як продуктивність та якість, а також певною мірою і робота сервісних служб. Адже в нас вже був тривалий досвід роботи з двома агрегатами шведського бренду, отже про якість та надійність техніки, про оперативність роботи сервісної служби знаємо з власної практики. За необхідності ми могли отримати запасну частину навіть у нічний час, адже на складі в Україні є широкий асортимент необхідних запчастин, і нам не доводилось чекати 2–3 дні, поки цю запчастину перешлють кур’єрською службою, наприклад DHL, з-за кордону.

 

Сьогодні в обробітку маємо 3 000 га землі. Рельєф наших угідь більш-менш нормальний, тільки незначна частина має стрімкі перепади — горби, яри. Ґрунти — чорноземи, середні за механічними характеристиками. Щодо нашої сівозміни — найбільші площі засіваємо кукурудзою, друге місце між собою ділять соняшник, горох, ріпак та пшениця. Вирощуємо близько 200 га кукурудзи на силос, оскільки займаємось тваринництвом — утримуємо 650 голів стада, 310 з яких дійні корови. Дійне стадо у нас на прив’язному утриманні і, на мою думку, це має низку переваг — ми не скоротили кількість робочих місць, кожна доярка в разі виникнення якоїсь проблеми з твариною може оперативно повідомити ветеринару, адже має постійний контакт. Тваринницька ферма також дає нам змогу щороку вносити органіку на площі в 120 га з нормою 65–75 тонн гною на гектар з наступною оранкою.

 

За першу посівну новою сівалкою Tempo F8 ми тільки у власному господарстві посіяли понад 650 га соняшнику в короткий строк та мали змогу надати це знаряддя в оренду, де крім соняшнику сіяли кукурудзу та навіть сою. Щоправда, на посіві сої необхідно було часто поповнювати кількість насіння, практично через кожні 3 га, оскільки норма висіву сої вимагає значної кількості насіння, а «банки» для нього лише по 70 літрів, чого більш ніж достатньо під час сівби кукурудзи чи соняшника. Зате ми досягнули високої якості сівби в оптимальний період, результатом чого є рівномірні та дружні сходи сої.

 

Перед тим як придбати сівалку для сівби соняшника, ми використовували сівалку Kinze. Якщо з сівбою кукурудзи вона справлялась добре, то з соняшником не дуже дружила: не могла забезпечити рівномірного висіву — то покладе 2 насінини, то пропустить, то 3 насінини, навіть якщо зменшиш робочу швидкість. Не кожна сівалка точного висіву зможе себе так зарекомендувати як наша восьмирядкова Tempo F8: кладе насіння соняшнику чітко на бажану глибину, ще й на високій швидкості. Агрегатуємо з 200-сильним трактором Fendt, і мені здається, що з потужністю трактора ми трохи прогадали: така комбінація хоча й дає нам змогу проводити сівбу з середньою робочою швидкістю в 15–16 км/год, що відповідає рекомендованій виробником робочій швидкості, але я добре знаю, що ця сівалка якісно посіє кукурудзу і на значно більшій швидкості.

 

Цієї посівної всі наші 3 000 га ми повністю «закрили» сівалкою Rapid 600С та сівалкою точного висіву Tempo F8 і, хочу наголосити, в оптимальні строки. Більш того, ці дві сівалки дали змогу додатково отримати прибуток, оскільки ми мали змогу надати їх в оренду для посівних робіт в сусідні господарства, і провели ці роботи також в оптимальні строки. Сьогодні я можу зазначити, що ми впевнені в якості і швидкості проведення посівних робіт завдяки цим високоефективним та надійним агрегатам, що дає нам змогу концентруватися на інших аспектах для отримання найкращих врожаїв. А високі прибутки дадуть нам змогу як інвестувати в нову техніку, елітне насіння, високоякісні добрива та ЗЗР, так і збільшити наш фінансовий внесок у ремонт доріг, в інфраструктуру та соціальну сферу сіл, на території яких розташоване наше господарство.

 

Олександр Івчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, серпень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ