Агрономія

Раундап Пауер - десикація соняшника та кукурудзи !

Раундап Пауер - десикація соняшника та кукурудзи !

Застосування десикації для збереження врожайності стало в Україні обов’язковим технологічним  прийомом при виробництві соняшника; окрім того, десикація дедалі частіше застосовується привирощуванні кукурудзи. З огляду на погодні умови десикація може мати практичне значення і цього року. Час сходів соняшника та кукурудзи припав на посушливий період, що призвело до нерівномірних сходів цих культур та неефективного контролю бур’янів.  На неоднорідному полі, навіть із низькою засміченістю великими бур’янами, буде важко уникнути втрат врожаю. За цих умов застосування десикації для збереження врожайності у передзбиральний період принесе цілу низку переваг для обох культур: 

 

  • У випадку нерівномірності посівів десикація зробить посіви однорідними по стиглості, що допоможе пришвидшити збирання врожаю та знизити втрати. 
  • У випадку засміченності бур’янами застосований десикант також забезпечить контроль  над бур’янами до часу збирання врожаю, і, таким чином, стане одним із факторів підвищення якості збирання врожаю комбайном.
  • Значних витрат на досушування можна уникнути.
  • Завдяки ранньому дозріванню озимі зернові культури, які зазвичай висіваються після соняшника та кукурудзи, можна висіяти вчасно задля максимізації потенціалу врожайності. Виробникам зернових культур дуже добре відомий той факт, що найвищу врожайність можна очікувати, якщо пшеницю посіяти в оптимальні терміни. Чим пізніше насіння культури потрапляє в ґрунт, тим менше воно проросте станом на початок зими і тим нижчою, як наслідок, буде його врожайність. Згідно з даними опублікованих досліджень, втрата врожаю у випадку запізнілого висівання пшениці може сягати понад 30% у порівнянні з висіванням в оптимальний час. 
  • У випадку соняшника особливою перевагою буде те, що завдяки ранньому дозріванню врожаю знижується шкода, яку завдають культурі птахи та захворювання кошика. 

Виходячи з практичного досвіду, застосування десиканту може забезпечити дозрівання врожаю на 1-2 тижні раніше, в залежності від культури та погодних умов. Завдяки більш ранньому дозріванню соняшника також скоротиться час випаровування ґрунтової вологи. Як засоби підвищення врожайності найкраще підходять ті продукти, дія яких поширюється на всю рослину, а також ті, що є дієвими за несприятливих погодних умов. Системна дія, спрямована на знищення не тільки вегетативної частини рослини, а й її кореня, полегшує процес якісної підготовки ґрунту до сівби. Раундап® Пауер– продукт, який виправдовує такі очікування.

 

До переваг продукту Раундап® Пауер, завдяки яким він став бездоганним засобом підвищення врожайності соняшника, належать такі:

 

  • Раундап® Пауер – системний гербіцид та десикант, адже його діюча речовина проникає у рослину, а потім – до кінчиків коренів та верхівок паростків. На противагу місцевій дії контактних препаратів застосування Раундап® Пауер впливає цілком на всю рослину.
  • Він має особливий склад, який забезпечує швидке проникнення навіть через потовщену серозну оболонку, сформовану задля захисту від посухи.
  • Цей засіб є значно ефективнішим в жарких та посушливих умовах, які є частим явищем для континентального клімату України.

Широкомасштабний досвід застосування Раундап® Пауер перед збиранням врожаю соняшника та кукурудзи

 

Раундап® Пауер було випробувано в рамках низки незалежних досліджень задля визначення його дієвості щодо десикації соняшника та кукурудзи в Україні та інших країнах з кліматичними умовами, подібними до України.

 

Загалом, Раундап® Пауер забезпечив достигання врожаю і соняшника, і кукурудзи через 2 тижні після його внесення за типових погодних умов (малюнки 1-6).

 

Мал. 1. Внесення Раундап® Пауер за допомогою обприскувача з

великим кліренсом та зі зниженим дрейфом робочого розчину,

обладнаного форсунками з піддувом з витратою робочої рідини

150 л/га.  Угорщина, 30 серпня 2013 р.

Мал. 2. Результат через 2 тижні після внесення Раундап® Пауер,

норма витрати: 1,5 кг/га. Культура дозріла.

Угорщина, 13 вересня 2013 р

Мал. 3. Соняшник, який не було оброблено, через два тижні

від дати внесення Раундап® Пауер. Угорщина, 13 вересня 2013 р.

Мал. 4. Результат через 2 тижні після внесення Раундап® Пауер,

норма витрати: 1,5 кг/га. Культура дозріла. Внесення за допомогою

обприскувача з великим кліренсом.  Угорщина, 25 вересня 2013 р.

Мал. 5. Дія на осот польовий через 2 тижні після внесення

Раундап® Пауер, норма витрати: 1,5 кг/га.
Угорщина, 25 вересня 2013 р.

Мал. 6. Необроблені кукурудза та осот польовий.
Угорщина, 25 вересня 2013 р.

 

Мал. 7. Результат через 2 тижні після внесення Раундап® Пауер, норма витрати: 1,5 кг/га, у порівнянні з контактним засобом. Раундап® Пауер систематично демонструє вищу ефективність. Україна, 2015 р.
 

Рекомендації щодо застосування

Раундап® Пауер слід застосовувати на соняшнику після завершення етапу формування сухої речовини. Цей етап характеризується наступними ознаками:

  • голівки рослин мають типовий лимонний колір,
  • листочки на голівках соняшника почали засихати,
  • вологість насіння складає близько 20-25%. За сухих умов вологість може бути нижчою ніж 20%.

У випадку кукурудзи десикант слід застосовувати після формування чорної крапки  на зернах. Чорний колір свідчить про завершення процесу формування сухої речовини у зернах. Зазвичай це відбувається за вологості насіння на рівні 30-35%.

Раундап® Пауер краще за все вноситься за допомогою висококліренсового обприскувача, що забезпечує однорідне розпилення. Рекомендується застосовувати форсунки з наддувом, щоб уникнути потрапляння препарату на суміжні посіви та інші нецільові рослини.

 

ГАРНИХ ВАМ ВРОЖАЇВ!

roundup.ua

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ