Агромаркет

Від традиції до легенди

Від традиції до легенди

Компактомат відомого чеського виробника здатен робити відразу сім операцій, чим забезпечує найкращу передпосівну підготовку ґрунту.

 
 

Сучасні сорти й гібриди культурних рослин мають колосальний потенціал урожайності. Для забезпечення реалізації цього потенціалу потрібно виконати цілу низку технологічних операцій, і не останню роль відіграє у цьому передпосівна підготовка ґрунту.

 

За 23 роки, що минули від появи на українських полях перших машин чеської компанії Farmet, наші аграрії отримали великий досвід їх експлуатації. І одним із найпоширеніших зразків техніки цього виробника можна назвати Компактомат — агрегат передпосівного обробітку. З початку його виробництва ширина захвату агрегата збільшилася до 15,7 м. Також була оновлена конструкція робочих стійок, а сам культиватор отримав можливість працювати як за класичною, так і за мінімальною технологіями обробітку ґрунту.

 
 

Передній зубчастий брус першим «зустрічає» великі брили ґрунту й виконує їх первинне подрібнення. Його робота буде особливо доречна цієї весни, бо протягом зимового періоду не було сильних морозів, і, відповідно, структура великих і малих грудок не була зруйнована зсередини.

Слід додати, що, починаючи з цього року, конструкція переднього бруса передбачає встановлення змінних зубів. Тож у разі їх спрацювання або деформації заміна не буде важкою, і можна буде замінити тільки ті секції, що потрібно. Кожна секція складається всього з трьох зубів, що дає можливість виконувати вибіркову заміну. Вартість одного елемента є незначною, що зменшує експлуатаційні витрати.

 
 

Компанія Farmet пропонує опцію встановлення гідравлічного регулювання висоти переднього зубчастого бруса. Це дозволяє уникнути ефекту нагортання маси ґрунту й збільшити продуктивність на 10–15%. На жаль, ділери не завжди замовляють цю опцію, хоча вона безпосередньо впливає на якість виконання, а також зберігає так важливий у посівну час.

 

Кілька років тому з’явилася нова стійка робочої секції АР, яка отримала захист спіральною пружиною із зусиллям спрацьовування в 450 кг і відхиленням тільки вгору. Профіль стійки має прямокутну форму з меншою стороною по ходу руху, що забезпечило максимальну жорсткість. Також це дозволило забезпечити точне дотримання заданого горизонту обробки з мінімально можливими відхиленнями.

 

Тож після проходу культиватора ґрунт розпушується на однакову глибину, що дає можливість ефективно працювати сівалкам. Як жартують дилери і клієнти, тепер сівалка справді може показати все, на що вона здатна. Іншими словами, культиватор Компактомат може значно знизити «залежність» від якості роботи сівалки, хоча це й не означає, що до вибору сівалки тепер можна поставитися без особливої уваги.

 

Кільчасто-шпоровий коток, кільця якого з’єднано замками для уникнення блокування частини котка, ущільнює ґрунт на заданій глибині, піднімаючи і залишаючи велику грудку на поверхні. Чистики між кільцями забезпечують очищення котка від налипання ґрунту й рослинних решток. Варто зауважити, що розташування кілець котка в шаховому порядку не веде до якіснішої роботи, бо кількість кілець є такою самою й, відповідно, площа контакту не збільшується.

 

Щоб поліпшити якість роботи Компактомата, можна скористатися цікавою опцією — триточковою навіскою. Її встановлення дозволено на всі моделі, крім К1250 і К1570. Навіска дає можливість установлювати додатковий коток DV, який удвічі збільшує кількість шпорових кілець і, відповідно, якість роботи, особливо для озимого ріпаку. Наприкінці літа, коли на більшості території України триває сівба ріпаку, опадів надто мало, ґрунт зазвичай пересушений і грудкуватий. Тому велика кількість шпорових котків є однозначною перевагою.

 

Ще одним варіантом застосування триточкової навіски є агрегатування культиватора із сівалкою. Це може бути як зернова, так і просапна сівалка. Адже сівба у підготовлений ґрунт без розриву в часі й, отже, без втрати вологи сприяє дружним і потужним сходам. Таким чином, Компактомат є надійним помічником, на якого фермер може покластися в найскладніших умовах, забезпечуючи насінню найкращі умови для швидких сходів.

 

 

Олег Приходько, координатор Farmet a. s. в Україні і Молдові

Співавтор: Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ