Тваринництво

Тепловий стрес

Тепловий стрес

Препарати на основі ефірних олій ментолу та евкаліпту допомагають зменшити тепловий стрес птиці, полегшують їй дихання, підвищують апетит, підтримують роботу імунної системи.

 

Протягом останніх років проблема глобального потепління стає актуальною й на наших теренах. Зима різко переходить у літо, оминаючи весну. Все частіше й частіше літні місяці року асоціюються з аномально високими температурами, засухами, пожежами тощо. Якщо це явище розглядати з погляду тваринництва, то збитки від нього можуть досягати величезного розмаху. Промислове птахівництво — це найчутливіша до дії теплового стресу галузь сільського господарства. Насамперед це пояснюється фізіологічними особливостями птиці: щільний покрив шкіри пір’ям, відсутність потових залоз, а також високою щільністю поголів’я. Під дією високої температури в пташнику (+35…+40 °С) температура тіла птиці підвищується на 0,5–1 °С, що призводить до збільшення споживання води у 2–3 рази. Подальше підвищення температури у пташнику й, відповідно, температури тіла на 1,5–2 °С призводить до загибелі птиці. Крім того, надмірно висока температура навколишнього середовища запускає цілий комплекс негативних реакцій в організмі під загальною назвою «оксидаційний стрес», коли порушується баланс в організмі птиці між продукуванням вільних радикалів і рівнем нейтралізаційних їх антиоксидантів. За нормальних умов кількість вільних радикалів становить близько 5% загальної кількості метаболітів, а за виникнення стресу, зокрема й теплового, їх рівень різко зростає, а функціональні можливості організму загалом — різко спадають. На практиці тепловий стрес супроводжується спадом продуктивності птиці й, відповідно, економічної ефективності у птахівництві: падає рівень споживання корму, а отже, знижуються прирости та яйценосність, погіршується конверсія корму, якість білка й шкаралупи, збільшується смертність і вибракування птиці.

 

Боротьба з тепловим стресом

 

Методи боротьби з тепловим стресом можна розділити на дві групи:

 

• технологічні, що стосуються облаштування приміщень для утримання птиці (наприклад: покращення вентиляції та водопостачання);

• кормові та медикаментозні, що забезпечують баланс енергії в організмі птиці, її захист від зневоднення й підтримку організму в боротьбі з оксидаційним стресом.

 

Ураховуючи той факт, що за будь-якого стресу, а надто теплового, тварини дуже погано їдять, засоби для боротьби з тепловим стресом слід застосовувати з питною водою або шляхом розпилення чи холодним туманом. Недоліком методу розпилення чи туманоутворення може бути те, що вони піднімають рівень вологості повітря у приміщенні, який і без того в деяких регіонах може бути критичним.

 

Препарати на основі ефірних олій ментолу й евкаліпту є необхідною допомогою для зменшення теплового стресу, полегшення дихання птиці, підтримкою роботи імунної системи та покращення апетиту завдяки підвищенню секреторної та ферментативної діяльності шлунково-кишкового тракту. Саме ці препарати можна задавати як із водою, так і через систему розпилення, що за будь-якого застосування допоможе знизити згубний вплив теплового стресу на організм птиці.

 

Ефірна олія м’яти (ментол) є ключовим компонентом, що створює охолоджувальний і пом’якшувальний спеку ефект. Діючи на рівні центральної нервової системи, ментол створює фізіологічний ефект відчуття холоду. Як складник багатьох лікарських засобів використовується як легкий місцевий анестетик й антисептик.

 

Евкаліпт має відхаркувальні й дезінфекційні властивості, розчиняє слиз у дихальних шляхах птиці.

 

Цих два компоненти проявляють спазмолітичну, відхаркувальну, протизапальну, судинозвужувальну, знеболювальну, антимікробну та м’яку дезінфекційну дії. Завдяки цьому відбувається зменшення процесів ексудації, розчинення і виведення зайвого слизу, чим покращується повітряний обмін у дихальних шляхах, що сприяє кращому споживанню корму та води. Крім цього, ефірні олії під час вдихання проявляють загальну стимуляційну дію на організм, активізують роботу захисних сил організму, покращують обмін речовин. Особлива цінність терапевтичної дії полягає в тому, що ефірні олії є прекрасними імуномодуляторами, стимулюючи фагоцитарну активність макрофагів, збільшуючи кількість Т- і В-лімфоцитів у крові вже на третій день після застосування.

 

 

Матеріал надала компанія «ВетАгро»

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ