Овочі-Ягоди-Сад

Стійкі до борошнистої роси

Стійкі до борошнистої роси

Біологічний потенціал стійких до борошнистої роси сортів — інструмент, за допомогою якого отримують стабільні та якісні врожаї яблук.

Більшість фунгіцидних обробітків у сучасному яблуневому саду виконується проти парші, утім, решта грибних хвороб, таких як борошниста роса, бура плямистість та плодові гнилі, є для культури не менш шкідливими. Особливо це стосується борошнистої роси: вона порушує у рослинному організмі фізіологічні процеси, як наслідок, дерева уповільнюють ріст, обсяг і якість врожаю знижуються, скорочується й період продуктивної експлуатації насаджень.

Біологія

Збудником борошнистої роси є гриб Podosphaera leucotricha, що належить до родини борошнисторосяних (Erysiphales). У яблуні хвороба уражує листя, молоді пагони і суцвіття, зав’язь і плоди інфікуються рідше, часом інфекція розвивається й на груші.

 

Перші ознаки ураження на рослинах з’являються від разу після розпускання бруньок. Первинна інфекція — борошнисто-білий наліт на суцвіттях і розетках молодого листя, яке стає ланцетоподібним. Краї уражених листків закручуються, листкова пластинка грубшає, втрачає тургор і засихає. Інфіковані суцвіття відстають у розвитку, квітки розпускаються неодночасно й мають деформовані тичинки та пелюстки, останні забарвлюються у жовто-зелене.

 

Згодом уражені квіти засихають і опадають, не утворюючи зав’язі. Іноді на молодій зав’язі утворюється борошнистий наліт, згодом він зникає, але на шкірці плодів, якщо ті розвиваються й далі, лишається слід від міцелію — сітка. Сорти Ренет Симиренка та Кальвіль сніговий хвороба уражає особливо сильно. Менш вразливими є Ренет Шампанський, Старкінг, Шафран літній тощо. Загалом борошниста роса здатна знизити врожай яблук на 40−60%. У літній період хвороба поширюється спорами, узимку грибниця знаходиться в уражених бруньках і корі дерева.

 

Таблиця. Стійкість сортів та гібридних форм яблуні до борошнистої роси, Дослідна станція помології ім. Л. П. Симиренка, середнє за 2014−2017 рр.
 

Як захиститися

 

Одним зі способів нейтралізувати збитки, які хвороба здатна спричинити у садах, є використання сортів зі стійкістю до борошнистої роси. Наші дослідження, виконані в умовах Правобережної частини західного Лісостепу (Дослідна станція помології ім. Л. П. Симиренка) засвідчили повну польову стійкість до борошнистої роси у низки сортів та елітних гібридних форм яблуні. Ідеться про сорти… >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши за номером телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ