Агромаркет

Сіяти якісно

Сіяти якісно

Сівалки ESPRO і Premia 9000TRC виробництва KUHN мають високу продуктивність, прості в регулюванні й обслуговуванні.

 

Втрати врожаю від неякісної сівби досягають 30%. Тож украй важливо мати таку сівалку, яка дозволить ефективно застосувати на своєму полі всі необхідні технології. Передусім — точно дотримати норми висіву в заданному діапазоні щільності грунту. Незалежно від методу передпосівного обробітку рівномірно розташувати насіння в ґрунті. Залежить урожай також, нехай і не безпосередньо, від тривалості перерв і легкості завантаження й очищення бункера із механізмом-дозатором, простоти та точності регулювань.

 

Безумовно, методи вирощування збіжжя відрізняються залежно від країни, регіону, конкретної агрофірми. Саме тому ми розробили широку лінійку обладнання, яке відповідає цим відмінностям і може задовольнити всі потреби. KUHN пропонує 18 різних моделей сівалок, з яких 10 є новими. І кожній сівалці притаманні надійність, точність і простота в експлуатації.

 

Розглянемо суперсучасну сівалку ESPRO, яка найбільше придатна для умов України (фото 1).

 

Сівалка складається з таких основних частин:

• Дворядний компактний дисковий культиватор. Увігнуті диски діаметром 460 мм і завтовшки 5 мм попарно монтуються на окремих осях, розташовуються під кутом як до горизонталі, так і вертикалі, обробляючи поверхневий шар на глибину 5–8 см. Їх загальна кількість дорівнює кількості рядків сівалки й, зокрема, для 6-метрової сівалки становить 40 дисків. Штанги, до яких кріпляться диски, монтуються до фасонної рами через поліуретанові стрижні. Завдяки спеціальному профілю рами кутове переміщення дисків зі штангою приводить до стискання поліуретанових блоків без їх зсуву, сприяючи швидкому поверненню штанги з дисками в робоче положення після огинання перешкоди. Глибина роботи дисків легко та швидко регулюється за допомогою прокладок.

 

• Батарея ущільнювальних коліс (10 коліс у 3-метрової та 20 у 6-метрової сівалки) діаметром 900 мм (для зменшення опору) та завширшки 215 мм. Ці ущільнювальні колеса мають ідеальний прямокутний профіль, обробляючи весь горизонт і створюючи для насіння однорідне, без пустот середовище. Протектори коліс мають глибокий і гострий профіль, розриваючи та подрібнюючи верхній шар ґрунту, який ще раз прикочується невеликими колесами вже після проходу сошників. Сусідні колеса розташовані із зсувом 200 мм для полегшення проходження ґрунту між колесами й зменшення необхідного тягового зусилля трактора. У транспортному положенні центральні колеса піднімаються для кращого копіювання поперечного профілю дороги, надання стабільності під час руху, кращого гальмування та зменшення зносу коліс.

 

• Висівна балка CROSSFLEX на міжряддя 15 мм із дводисковими сошниками діаметром 350 мм, завтовшки 3 мм та відносним зсувом дисків один до одного в 41 мм. Зсув дисків сприяє кращому перерізанню або видаленню рослинних решток і грудок в лінії висіву заради ідеального контакту насіння з ґрунтом, поліпшує самоочищення, зменшує вплив зносу дисків на якість сівби, дозволяючи працювати навіть за стирання до 320 мм. Висівні модулі кріпляться до рами аналогічно штангам із дисками культиватора: за допомогою поліуретанових стрижнів, які працюють як чотири пружинки, копіюючи рельєф і неоднорідності на полі з постійним тиском і глибиною на швидкості до 17 км/год, одразу повертаючи висівні модулі на робочу позицію. До складу висівної балки входять прикочувальні напівпневматичні колеса діаметром 310 мм та завширшки 50 мм з чистиками, а також підпружиненні загортальні грабельки, які, зокрема, запобігають замулюванню поверхні після дощу.

 

• Бункер ємкістю 2500 л для 3-метрової сівалки та 3500 л для 6-метрової із відкидною кришкою, люком для спорожнення, зручним завантаженням великими або малими мішками, шнеками й іншими засобами. Використання одного дозатора (від 1 до 430 кг/га) та розподільчої головки сприяють однаковій нормі висіву по всій ширині сівалки. Кожний вихід головки за потреби легко за кілька хвилин перекривається вручну запірними клапанами. Нескладне калібрування.

 

• Пульт керування ISOBUS із сенсорним екраном та екранними клавішами для простого й швидкого доступу до функцій та вводу даних, безпосереднім керуванням більшості операцій із кабіни трактора, зокрема, нормою висіву та рухом по одній, технічній колії, з автоматичним і ручним режимами. Інформація від численних різноманітних датчиків дозволяє завжди знати, що робиться і у якому стані сівалка, наприклад, рівень заповнення насіннєвого бункера.

 

• Опціонально ESPRO може комплектуватися переднім рядом коліс для вирівнювання ґрунту, зменшення потужності та запобігання просіданню сівалки в м’який ґрунт. Сівалку можна обладнати розпушувачем слідів коліс трактора й іншими компонентами. Особливостями сівалки ESPRO є простота регулювань й обслуговування. Так, маточини дисків не потребують технічного обслуговування, на висівній штанзі немає поворотних осей, що зношуються, загальна кількість точок змащування становить 16 для 3-метрової та 21 для 6-метрової сівалок.

 

Розрахунок продуктивності.

На рис. 1 показано залежність робочої продуктивності висіву сівалок завширшки 3 та 6 м від швидкості. За середньої швидкості руху 13 км/год з прийнятою польовою продуктивністю 80% висівається 1 га за 1 год одним метром ширини сівалки. Тобто робоча продуктивність 6-метрової сівалки становить 6 га/год, а за робочий день у дві зміни можна засіяти 100 га ріллі.

 

Ще один агрегат, який чудово підходить для роботи в наших умовах, — суперсучасна напівначіпна складана зернова сівалка з унесенням добрив Premia 9000TRC виробництва KUHN (фото 2).

 

Ця нова 9-метрова сівалка агрегатується з тракторами категорії 3 від 120 к. с. і є САМЕ ТИМ знаряддям, що відповідає потребам великих господарств щодо високої продуктивності й одночасного прагнення застосовувати менші трактори. Її вага в базовій комплектації з порожнім бункером 7100 кг.

 

Аналогічно ESPRO сівалка Premia оснащена висівною балкою CROSSFLEX із подвійними дисками, прикочувальними котками та загортальними борінками. Висівні модулі кріпляться до хрестоподібної рами відрізками труби квадратного профілю та поліуретанових стрижнів, які працюють, наче чотири пружинки. Таке поєднання дозволяє копіювати рельєф із дотриманням заданої глибини сівби, дає змогу отримувати високий тиск сошників на рівні 80 кг, забезпечує можливість вертикального відхилення висівного модуля в разі перешкоди, миттєво повертаючи сошники в робоче положення. Ось чому сівалка якісно сіє навіть у складних ґрунтових умовах наших земель із великою кількістю рослинних решток.

 

Сівалка має 60 рядків для насіння та добрив із шириною міжряддя 150 мм. До складу висівної балки входять прикочувальні напівпневматичні колеса, які надійно забезпечують потрапляння насіння на потрібну глибину та прикочування засіяних рядків. Вони мають діаметр 310 мм та ширину 50 мм й обладнані чистиками. Процес сівби завершує підпружинена загортальна борінка, яка, зокрема, запобігає замулюванню поверхні після дощу. Декілька загортальних борінок додатково кріпляться після коліс сівалки для розпушування ущільненої колії. 

 

Завдяки описаній новаторській конструкції CROSSFLEX сівалка зберігає високу точність сівби навіть на швидкості 15 км/год і здатна одночасно вносити насіння та добрива в один рядок.

 

Забезпечити потрібну норму висіву та внесення добрив із рівномірним розподілом в рядку, заощадивши до 15% посівного матеріалу, дозволяє застосування перевірених на практиці пристроїв об’ємного дозування HELICA, яких є на сівалці по 2 для насіння й добрив. Дозувальний пристрій здатний уносити від 1,5 до 300 кг/га насіння будь-якої форми та розміру. Основою дозаторів є капронові (опціонально сталеві) котушки з розташованими по спіралі жолобками. Вони мають механічний привід від ходових коліс, розташованих по боках сівалки. Цей привід працює через чотири шестикамерні варіатори, якими забезпечується безперервний потік насіння незалежно від швидкості руху й обертів дозатора. Чимало деталей пристрою об’ємного дозування HELICA зроблено з нержавіючої сталі для забезпечення максимального експлуатаційного періоду. Після дозаторів насіння та добрива змішуються й передаються у висівні модулі через телескопічні трубки.

 

Керування здійснюється через пульт Hector 3000, яким контролюється норма висіву та досягнення мінімального рівня матеріалів в бункері, ведеться облік гектарів, створюється технічна колія.

 

Бункери оснащено перегородками, якими для насіння виділяється 2430 л (приблизно 60% усього об’єму), а для добрив 1430 л. Добрива змішуються з насінням після проходження через дозатор і вносяться в один рядок для забезпечення потужного росту. Якщо потрібно сіяти без унесення добив, роздільна перегородка відсувається назад, до того ж ефективна ємкість утвореного бункера дорівнює приблизно 95%. Мінімальна висота завантаження насіння та добрив — 2,03 м.

 

Кожна з двох висівних секцій завширшки 4,5 м кріпиться в одній точці з можливістю незалежних коливань, гарантуючи таким чином чудове пристосування до рельєфу ґрунту. За підняття сівалки в кінці поля обидві секції блокуються для уникнення контакту з ґрунтом під час розвороту. Перед перевезенням секції складаються вперед для приведення у поздовжнє транспортне положення завширшки всього 3,5 м та довжиною 10,1 м. Задні колеса підтримують сівалку під час роботи й транспортування.

 

Стабільність глибини сівби досягається не лише конструктивними вузлами, як-от опорні колеса, а й надійними та зручними налаштуваннями сівалки, зокрема глибини та тиску на сошники. Так, глибина встановлюється шляхом додавання чи зняття калібрувальних прокладок-кліпс на циліндрі керування транспортних коліс. Аналогічно тиск сошників регулюється безпосередньо на висівній балці, окремо для кожної з двох секцій.

 

Розрахунок продуктивності сівалки Premia 9000 TRC показує, що за середньої швидкості руху 13 км/год з прийнятою польовою продуктивністю 80% висівається 1 га за 1 год одним метром ширини сівалки. Тобто робоча продуктивність 9-метрової сівалки становитиме 9 га/год, а за робочий день у дві зміни можна засіяти 150 га ріллі.

 

 

Віктор Сич, кандидат технічних наук

газета “АгроМаркет”, серпень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ