Агромаркет

Без упереджень

Без упереджень

Дослідивши ринкову позицію свого підприємства, виробник має шанс її посилити і навіть створити новий продукт.

 

Хоч як стрімко розвивається аграрний ринок, чимало його учасників і досі перебувають в полоні стереотипів: щодо планування, ринкових досліджень й аналізу позицій агропідприємства у висококонкурентному середовищі. Тож, їхні спроби вести бізнес нагадують забіг на довгу дистанцію, де атлети одночасно штовхають ядро, стрибають у довжину та ще й мають туристичні рюкзаки на плечах. То які-такі упередження перешкоджають сільгоспвиробникам бути успішними?

Міф 1. У нашому господарстві й без досліджень усе гаразд.

 

Як насправді? Розмірковуючи таким чином, виробник ризикує втратити контроль над ситуацією. Відомо ж бо, що виробник не впливає на зовнішні чинники, як-от зміни законодавства та податкової політики, ціни на МТР, погодні умови тощо. Утім, ми можемо мінімізувати їх вплив на бізнес, застосовуючи методи агарного маркетингу.

 

Міф 2. Вивчати ринок треба лише великим виробникам.

 

Як насправді? Дослідження потрібні всім без винятку. Щоправда, для кожного бізнесу та ринку, на якому він працює, їх треба проводити індивідуально, враховуючи міру впливу всіх чинників. Вчасно зібрана та проаналізована маркетингова інформація дозволяє швидко переорієнтувати виробництво й утримувати позиції на ринку.

 

Міф 3. Ці дані не принесуть ніякої кори сті.

 

Як насправді? Оцінювання ризиків і загроз, які існують чи можуть виникнути, а також виявлення можливостей і перспектив для підприємства – вельми корисна інформація. Навіть випадково прочитана новина в соціальній мережі, скажімо, про новації в землеробстві чи про старт перспективної програми для фермерів, здатна вплинути на перебіг справ на підприємстві.

 

Безумовно, переконатися в ефективності досліджень (як і в слушності власних міркувань стосовно даного питання) можна тільки на практиці. Отже, чому б не спробувати самостійно провести невеличкий моніторинг ринкової позиції свого підприємства?

 
 

Якщо позитивне рішення прийнято, передусім визначаємося із завданнями моніторингу.

 

Яка остаточна мета? Щоб оцінити стан справ свого господарства, визначити загрози, перспективи, можливості, встановити чіткі цілі та розробити план подальшого розвитку. До речі, що амбітніші цілі, то більшого успіху можна досягнути.

 

Коли проводити? Якщо йдеться про дослідження принаймні один раз на рік, доцільно його проводити за результатами маркетингового або календарного року.

 

Що шукати? Інформацію про стан ринку (аналітику) — рівень цін, обсяги експорту та внутрішнього споживання, інформацію про зміни в законодавстві, інтерв’ю з успішними бізнесменами (які ведуть подібний бізнес).

 

Де шукати? В інтернеті (аграрні сайти та групи в соціальних мережах, де обговорюють фахові проблеми); у друкованих виданнях (газети й журнали); на виставках, конференціях, семінарах; спілкуючись із партнерами й посередниками; аналізуючи офіційну статистику.

 

Кому ще може знадобитися ця інформація? Фінансовим установам (коли виробник звертається за додатковим фінансуванням), потенційним інвесторам, які готові вкласти кошти в сільгоспвиробництво та потенційним покупцям.

 

Як систематизувати дані? Інформацію максимально деталізуємо. Передусім оцінюємо чинники, що прямо або опосередковано впливають на бізнес, і, якщо їх не врахувати, це може звести нанівець навіть ідеальний план. Окрім наявних ресурсів, інфраструктури, комунікацій і технологій (це внутрішні виробничі чинники) та впливу законодавчих і податкових новацій, доступності позикових коштів і зміни цін на енергоресурси, ПММ, добрива, ЗЗР і корми (це зовнішні чинники) під час такого моніторингу зазвичай прагнуть з’ясувати ринкову позицію підприємства. Основні питання — яку нішу та яку частку ринку займає, хто основні конкуренти по кожному виду продукції та якої якості їхній товар. Окрім того, треба поцікавитися, чи є загроза появи у цій ніші нових конкурентів і продуктів, що могли б витіснити вже наявні (зокрема, ваш), чи висока залежність у виробника від постачальників і трейдерів.

 

Такий моніторинг — це ще й добра нагода поцікавитися, якої думки споживачі про якість вашого продукту, за якими критеріями його оцінюють і за які чесноти надають саме йому перевагу. Виявлення нових потреб і розробка стратегії, як їх задовольнити — це суттєвий крок до створення нового продукту чи послуги, а можливо, й до відкриття нового ринку в перспективі.

 

 

Наталія Маєвська

газета “АгроМаркет”, серпень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ