Овочі-Ягоди-Сад

Швидше і більше

Швидше і більше

У теплиці десертний виноград дозріває на місяць раніше, ніж у відкритому ґрунті, його врожай є удвічі більшим, а грона значно якіснішими.  

  

Технологію вирощування винограду у теплиці ТОВ «Едельвейс» запровадило одним із перших на півдні України. Нині площа винограду закритого ґрунту у господарстві сягає 1,5 га. Угіддя розташовані поблизу села Коробки Каховського району Херсонської області. Обійстя фермерської родини, теплиці, холодильники та поля з традиційними виноградниками розташовані одним масивом: керівник господарства Тажидін Мустафаєв переконаний, що фермер має жити на землі, яку обробляє. Його двоє синів теж фермери, вони мешкають окремо і спеціалізуються на овочівництві та суниці відкритого ґрунту. 

 

Тажидін Мустафаєв за фахом агроном овочівник-виноградар. Після закінчення Дагестанського сільськогосподарського інституту приїхав працювати на Миколаївщину, у одне із господарств Очаківського району. Незабаром переїхав на Херсонщину, у Нову Каховку, де до 1985 року працював агрономом у місцевому винрадгоспі. Фермером став у 1993 році, тоді ж отримав перші 20 га неполивних, малопридатних земель й почав вирощувати на них кавуни. Згодом провів на поля воду зі старовинного, ще дореволюційного колодязя з величезним запасом води. У 1996 році до Каховки приїхали молоді шведські підприємці Йохан Боден і Карл Стурен. Вони організували на старому консервному заводі виробництво томатної пасти під торговою назвою «Чумак». Щоб забезпечити завод сировиною, шведи не лише вирощували томати самотужки, а й вчили новітнім на той час технологіям навколишніх фермерів. Був серед них і Тажидін Мустафаєв. Врожайність томатів, вирощених у ТОВ «Едельвейс» за новою методикою сягнула 120 т/га: такій ефективності виробництва у той час дивувалися не лише колеги-фермери, а й науковці. 

 

Фермер спробував вирощувати ще й огірки та суницю у відкритому ґрунті. Ягоди виявилися більш рентабельними. Інтенсивну суницю у ті часи в регіоні не культивували. Щоб вивчити технологію та зрозуміти, які сорти є кращими для такого вирощування, Тажидін Мустафаєв разом із колегами їздив до Польщі, Голландії, Бельгії, Франції. Побачене повторив у своєму господарстві. Спробував також вирощувати суницю й виноград у теплиці. Нині пристрастю фермера є виноград у теплицях — технологію його виробництва скопійовано із виноградарських господарств Італії та Іспанії. 

 

Підбір сортів 

 

— У теплицях є сенс вирощувати тільки ранні та надранні сорти, тоді врожай дозріватиме за місяць до масових продажів десертного винограду, вирощеного у відкритому  ґрунті, й різниця в ціні виправдає утримання теплиць, — говорить Тажидін Мустафаєв. — Крім того, врожайність та якість ягід у теплицях удвічі вища, ніж у відкритому ґрунті, адже під час дозрівання винограду не шкодять надмірні опади і загнивання, яке стається унаслідок перезволоження надземної частини рослин. Грона можна збирати за будь-якої погоди, навіть якщо йде дощ. На ринку постійно з’являються нові сорти десертного винограду, у їх описах ідеться про численні переваги. Щоб знати, чи так це насправді, у господарстві такі новинки випробовують на невеликих ділянках протягом 3−4 років. Ідеться про вивчення їхньої морозостійкості, витривалості до спеки тощо. Якщо сорт сподобався — на його основі виготовляють щеплені або кореневласні саджанці, ними закладають товарні ділянки у теплицях або й у відкритому ґрунті — за теплицями розкинувся традиційний виноградник площею 4 га. 

 

Нині ТОВ «Едельвейс» вирощує ранній та надранній столовий виноград 10 сортів: білий — Бажена, рожеві — Велес, Дубовський, Лівія, Преображення, Лучистий, і темнозабарвлені — Пам’яті учителя, Академік, Байконур, Еверест. 

 
 

Сезон плодоношення триває півтора місяця. Першим достигає Велес, у сезоні-2018 його почали збирати 7 липня. Далі дозрівають Преображення, Лівія, Бажена, Академік і Байконур. Збори завершуються 20 серпня. Вирощене продають оптом, з господарства або на спеціалізованому ринку у селі Великі Копані Олешківського району. Клієнти купують виноград партіями по 1−1,5 тонни, беруть або один сорт, або по 300−400 кг кожного сорту. 

 

Одним із найбільш перспективних Тажидін Мустафаєв вважає сорт Дубовський рожевий. Вирощує його другий рік і дуже задоволений. У сорту смачні та привабливі ягоди, що формою нагадують перчинки. 

 

Найпродуктивнішим є сорт Велес, він може давати врожай до 60 т/га. У господарстві переконані, що потенціал цього сорту ще до кінця не вивчено. Утім, в нього є й недолік — занадто щільні грона, ягоди у яких часто загнивають. Щоб цього не сталося, робітники під час цвітіння та на початку росту ягід проріджують китиці, аби там циркулювало повітря. Сорт Велес квітне двічі на сезон й восени його насадження дають ще один, вже невеликий, урожай. 

 

А от від вирощування сорту Руслан, який дозріває пізніше і дає кислі, схильні до розтріскування й загнивання плоди, у господарстві відмовляються. Сорт виявився нетехнологічним. Для порятунку грона навіть пробували проріджувати, лишаючи на кущ по 1−2, але це мало допомогло: ягоди продовжували тріскатися. Але замість корчувати, кущі невдалих сортів перещеплюють більш перспективними сортами — на потужному корені рослини відновлюються через рік. Для перещеплення використовують сорти Дубовський рожевий, Лівія, Велес, Лучистий, Пам’яті учителя, Байконур і Академік. 

 

Формування та догляд 

 

— У теплицях перепробував різні типи шпалери і формування, — розповідає Тажидін Буньямович. — Спочатку виноград ріс, як на альтанці — лозу підняв нагору й грона звисали ніби зі стелі. Рослини почували себе чудово, врожайність була висока, але у робітників руки затікали так, що вони відмовлялися працювати у таких насадженнях. Оскільки на винограді ручної праці дуже багато — окрім обрізування та зборів, це ще й прищипування, обламування, підв’язування, ми намагаємося її максимально  полегшити. Тому від такого способу утримання рослин відмовилися. Довелося переходити на шпалерне формування каліфорнійського типу — я такі виноградники побачив у теплицях США та Італії. За такого утримання рослин за ними дуже легко доглядати, а врожайність — одна з найвищих, збираємо щонайменше 50 т/га. Робота на виноградниках після збору врожаю не припиняється. 

 

— У грудні, після опадання листя, починаємо різати лозу на чубуки, — розповідає бригадир Валентина Туманова, яка працює у господарстві вже 18 років. — Вибираємо кращі, зв’язуємо їх у пучки й кладемо у холодильник до весни. Навантаження плодоносних лоз нормуємо також з осені. Формування кущів — на два рукави, на кожному рукаві лишаємо близько 10 вічок. У господарстві особливо ретельно ставляться до зелених операцій. Зокрема, під час цвітіння у пагонів, які піднімаються вище шпалери, видаляють верхівки. Ідеться про те, щоб у крону потрапляло більше сонця. Операцію виконують мінімум двічі за сезон, регулюючи навантаження врожаєм, проріджують і грона. У спеку, коли температура піднімається до +40 °C, дахи теплиць, аби утворилася тінь, накривали спеціальною сіткою, бокові стіни забілювали. 

 
 

 

Захист та живлення 

 

Через те, що в теплиці немає дощів та зайвої вологи, ягоди майже не тріскаються, й інфікування гнилями має малу інтенсивність. Часом у насадженнях трапляється мілдью та оїдіум. Проти них застосовують препарати на основі міді та сірки. У робочий розчин додають інсектицид проти гронової листовійки. Інших фітофагів у виноградних теплицях не спостережено, тому більш радикальних хімічних препаратів не застосовують. 

 

Кущі удобрюють попелом, який розсипають у пристовбуровій смузі перед культивацією, мінеральні добрива вносять за допомогою фертигації. Застосовують і біодобрива, виготовлені власноруч. 

 

Поради початківцям 

 

У середовищі фермерів інтерес до культури винограду у теплицях високий. На відміну від овочевих, вони не потребують опалення, на яке у тепличному бізнесі іде найбільше витрат. Тажидін Мустафаєв дав кілька порад початківцям. 

 

— Новачкам порадив би починати з однієї теплиці, потренуватися у ній років зо три, і тільки потім розширювати плантацію. Виноград потребує досвіду. Хоча опалення у виноградній теплиці й не потрібне, проте видатки на її створення усе одно значні. Треба змонтувати конструкцію — самої теплиці і шпалери, обладнати там крапельне зрошення, купити саджанці. Термін експлуатації таких насаджень — до 30 років. У вирощуванні слід мати кілька сортів із різними термінами дозрівання, це полегшить збір і продаж продукції. Також буде добре, якщо це будуть сорти із різним кольором плодів, тоді фермеру буде легше формувати товарні партії продукції. 

 

Геннадій Гнип

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2018 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ