Елеватор

Штанги для рідкої органіки

Штанги для рідкої органіки

Компанія JOSKIN відома своїм прагненням постійно покращувати свою продукцію. Доказом цього є розширення модельного ряду штанг для внесення рідкої органіки на полях і луках.

 

Усередині року компанія JOSKIN розширила свій модельний ряд навісного обладнання й вивела на ринок дві нових моделі штанг: Penditwist Basic — для внесення рідини на полях і Pendislide Basic, яка призначена для лугів. Штанги легко монтувати, й ураховуючи, що вони були розроблені для агрегатування з малотоннажними цистернами, працювати з ними досить просто. Водночас нові моделі забезпечують аграріям найвищу якість роботи.

 

Ні для кого не секрет, що оптимальний ефект від унесення рідких добрив досягається, коли потрібну кількість поживних речовин уносять у потрібний час і в потрібному місці. Зрозуміло, що операція не може бути проведена без належного обладнання. Наприклад, у Європі є такий критерій, як посилення законодавчого регулювання щодо якості виконуваних робіт, екології та дотримання чистоти. Тому місцеві фермери дедалі частіше стикаються з необхідністю використовувати більш технологічне обладнання для роботи. Однак і для українських аграріїв технологічність може бути не лише корисною, а й вигідною.

 

Насправді внесення рідкої органіки — не таке вже й просте завдання. За недотримання технології гноївка може виділяти велику кількість аміаку не лише відразу після внесення, а й протягом кількох днів. Випаровування аміаку не обходиться без наслідків. Крім негативних екологічних наслідків цей газ є джерелом неприємного запаху, що може стати причиною конфліктних ситуацій із жителями сусідніх населених пунктів — починаючи від звичайних скарг і до перекритих доріг і понівеченої техніки. Також наслідки можуть мати й економічний характер. Додаткові витрати на мінеральні добрива, придбані для компенсації втрат азоту, можуть стати істотними й вимірюватися тисячами гривень на гектар.

 

Компанія JOSKIN зарекомендувала себе на ринку знарядь для внесення рідкої органіки. Завдяки постійним удосконаленням і новим розробкам, що з’являються в модельному ряді цього виробника, робота фермерів завжди максимально ефективна. За 30 років компанія зробила справжній технічний прорив у створенні концепції знарядь для ведення стабільного агробізнесу. Найкращою ілюстрацією цього є штанги з трубками для внесення рідкої органіки. Їх завдання — максимально скоротити контакт рідини з повітрям. Уносячи її якомога ближче до коріння, штанги сприяють зниженню втрат аміаку через випаровування. Ефект від азоту істотно підвищується, знижуючи витрати на придбання мінеральних добрив і підвищуючи точність унесення. Запити на таку техніку активно зросли в останні роки серед тих аграріїв, що мають цистерни без заднього підіймача. Прагнучи відповісти на їхні потреби, JOSKIN сьогодні з гордістю анонсує розширення свого модельного ряду штанг у зв’язку з додаванням до нього двох нових моделей — Pendislide Basic і Penditwist Basic.

 

Новинки мають полегшену структуру з профільованих труб (сталь ТВП), яка повністю оцинкована для забезпечення тривалого строку експлуатації. Щоб гарантувати сумісність невеликих цистерн зі штангами, розміри знарядь було зменшено. Кожне знаряддя пропонується у двох варіантах: завширшки 6 м (24 шланги) і 7,5 м (30 шлангів) з інтервалами 25 см для рівномірного внесення рідини.

 

Pendislide і Penditwist Basic відрізняються від моделей, що є на ринку, своєю простотою й автономністю. Це видно відразу після монтажу штанг на цистерну. Їх встановлення не вимагає ні підіймача, ні задніх кріплень. Ці штанги було розроблено для кріплення на задній люк цистерни O 600 мм шляхом фіксації двох кронштейнів на цистерні. Завдяки цьому обидві нових моделі можуть агрегатуватися як з новими, так і зі старими цистернами, не потребуючи монтажу та спеціального устаткування. Крім того, вони сумісні з моделями ALPINA2 і MODULO 2, діаметр коліс яких не перевищує 1,820 мм. Штанги також можуть бути встановлені на підіймач.

 

Особливості комплектацій

 

Відразу пояснимо: модель Basic має відношення тільки для простого використання. Щодо функціональності штанги, то вони мають характеристики, еквівалентні моделям вищого рівня, які задовільнять більшу частину користувачів.

 

Кожну штангу оснащено вертикальним розподільником SCALPER®, що забезпечує оптимальний розподіл рідини будь-якого типу. Завдяки його системі самозагострювальних ножів, установлених на протирізі зі сталі HARDOX, подрібнюються не лише волокна, а й забезпечується перемелювання будь-якого стороннього предмету перед спрямуванням рідини по трубках. У розподільник вбудовано каменевловлювач, що допомагає позбутися від небажаних елементів у рідині. Від цистерни до розподільчого блока рідина подається через трубу із 6-дюймовою заслінкою. Цього достатньо, щоб забезпечити штангу рідиною за максимальної норми внесення.

 

Складання штанги відбувається за допомогою гідроприводу LOCK MATIC. У транспортному положенні штанга автоматично заблокована в кріпленнях з обмежувачами, встановленими на раму. Задня система складання забезпечує компактність, крім того, вона не потребує установки додаткових кріплень на місткості. За допомогою протикраплинного пристрою TWIST штанга повертається форсунками догори, щоб запобігти стіканню гною на проїжджу частину й інші місця, куди потрапляння жижі є небажаним.

Кожен шланг є цільним, і від розподільника до самої землі немає жодного з’єднання. Таким чином забезпечується оптимальне витікання рідини. На початковому етапі внесення регулювання потоку може відбуватися за допомогою ручної заслінки. Як опція пропонується точкове розбризкування рідини без демонтажу основної штанги. У стандартній комплектації штангу оснащено коробкою керування «Автомат», яка безпосередньо з’єднана з трактором. Для належного функціонування потрібні одна пара гідровиходів, сигнал Load Sensing й електрична розетка. Ніякого переобладнання на цистерні не потрібно. Також штанга може бути поставлена без цього блока з прямим під’єднанням до цистерни, якщо на ній уже встановлено «Автомат». Також на штангу винесено сигнальні й габаритні вогні, що відповідають вимогам регламенту країн Європи.

 

Завдяки такому оснащенню моделі Pendistwist і Pendislide Basic сприятимуть підвищенню продуктивності луків і посівів, відповідаючи найсуворішим нормам законодавства. Крім того, невисока ціна й обмеження втрат поживних речовин гарантують покупцеві швидку окупність. З огляду на сукупність цих характеристик і перші відгуки можна бути впевненими, що про випари аміаку незабаром уже можна буде забути.

 

Що обрати?

 

Незважаючи на те, що обидві штанги мають однакову концепцію, кожна виконує певну операцію, щоб відповісти на специфічну потребу клієнта.

 

Штанга Penditwist Basic має підвищений агрономічний інтерес, оскільки гноївку, що надходить по трубках, уносять безпосередньо біля коріння рослин, що не сповільнює їх ріст. Таким чином, контакт між нітратами, що містяться в гної, і повітрям значно знижено. Завдяки таким характеристикам ця штанга дуже ефективна для обробки культур. Щодо штанги Pendislide Basic, то вона більше придатна для внесення рідини на луках. Штангу оснащено зносостійкими сошниками з ерталону, які завдяки системі пружних пластин тиснуть на ґрунт із постійним зусиллям. Розсуваючи рослинність, сошники забезпечують точне потрапляння гноївки до коріння, не забризкуючи рослини.

 

І на завершення скажемо майбутнім користувачам: якщо ваші потреби змінилися, вам не потрібно придбавати дві різних моделі. Для цього в опції спеціально передбачено комплект сошників Pendislide Basic для монтажу на штангу Penditwist Basic.

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, серпень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ