Агрономія

Повний «нуль» для льону

Повний «нуль» для льону
Вирощування льону олійного за технологією ноу-тілл має хороші перспективи для Степу України.

Вирощування льону олійного за технологією ноу-тілл має хороші перспективи для Степу України.

  

Останніми роками зростає зацікавленість льоном олійним. Основним чинником, який впливає на зростання посівних площ під льоном, є економічна ефективність цієї культури. Завдяки високій олійності (45–50%) і потенційній урожайності (2,0–2,5 т/га) він є високорентабельною культурою.

 

Важливою складовою технології вирощування льону олійного є система обробітку ґрунту. Сьогодні цю культуру вирощують за традиційною системою обробітку, основою якої є оранка. Альтернативою оранці може бути нульовий обробіток ґрунту, за якого потрібен лише один прохід посівної техніки по полю, відтак, зменшується потреба в паливно-мастильних матеріалах й обслуговуванні техніки. Зниження поточних витрат може досягати 30–80%.

 

Не менш важливим стимулом застосування нульової технологій є зниження залежності врожаю від погодних умов, що особливо актуально в посушливих умовах Степу України.

 

Сівозміна

 

Дотримання сівозміни є дуже важливою умовою для успішного впровадження ноу-тілл. Щоб запобігти створенню сприятливих умов для збудників хвороб, перезимівлі шкідників, збільшенню рівня засміченості, посіви льону в сівозміні повертають не раніше ніж через п’ять років. Велика роль в сівозміні відводиться сидератам (еспарцет, віка, біла гірчиця), які не лише покращують ґрунт, а й відіграють важливу роль у боротьбі з бур’янами, замінюючи в цьому аспекті оранку.

 

Найкращими попередниками для льону олійного є зернові, зернобобові, баштанні культури, картопля, кукурудза на зелений корм, багаторічні трави.Для правильного господарювання за системою ноу-тілл потрібно якомога більше мульчі. Тому бажано вводити в сівозміну культури з великою кількістю біомаси, наприклад, кукурудзу. За наявності великої кількості пожнивних решток на поверхні ґрунту складаються оптимальні тепловий і водний режими.

 

 
 

Підготовка поля до сівби

 

Основним елементом передпосівної підготовки поля єконтроль рівня його засміченості та відповідна робота з рослинними рештками. Для знищення бур’янів до висіву льону олійного всю площу поля обробляють гербіцидом на основі гліфосату (норма витрати — 2,5 л/га + 3 л/га соляної кислоти для підсилення дії гербіциду), або цей препарат вносять одразу після сівби. Гліфосат швидко розпадається в ґрунті на нешкідливі елементи.

 

Основною вимогою до поля, де вирощуватимуть льон олійний за системою ноу–тілл, є рівна поверхня ґрунту, адже лише в цьому разі зможуть правильно працювати спеціальні сівалки, насіння рівномірно лягатиме в рядки, що важливо для отримання дружних сходів.

 

Висівання

 

 

Льон олійний слід висівати відразу після закінчення сівби ранніх ярих культур. У південних регіонах це кінець березня — початок квітня. Насіння проростає за температури +6 °С, однак для отримання дружних сходів ґрунт має прогрітися до +10…+12 °С. Сходи з’являються на 5–7-й день після сівби й здатні витримувати короткочасні приморозки до –3…–4 °С. Спосіб сівби — рядковий, із шириною міжрядь 15 см, глибина загортання насіння — 3–5 см. Норма висіву — 40–45 кг/га.

 

Льон олійний має відносно слабку кореневу систему, тому добре реагує на внесення добрив. Одночасно із сівбою вносять по 100–110 кг/га аміачної селітри. Фермери все частіше використовують рідкі комплексні добрива, зокрема КАС, або обходяться зовсім без них: за нульової технології вистачає органіки від пожнивних решток.

 

Захист рослин

 

Через повільний ріст рослин льону аж до фази бутонізації потрібно дбати про чистоту посівів. Засміченість може призвести до сильного пригнічення рослин льону, тому що ця культура не конкурує з бур’янами. У фазу «ялинки» треба обробити посіви страховими гербіцидами або їх баковими сумішами, залежно від видового складу бур’янів.

 

На сьогодні льон олійний слабко уражується хворобами й ушкоджується шкідниками, тому обробок фунгіцидами й інсектицидами не потребує.

 

Збирання

 

Основна вимога нульової технології до комбайна — збирання має здійснюватися з подрібненням соломи й рівномірним її розподілом на ширину захвату жатки.

 

Період збирання льону припадає на кінець липня — початок серпня, тобто збігається із зерновими жнивами. Проте конкуренції між культурами не виникає, тому що льон може постояти до закінчення зернових жнив: насіння з його коробочок не обсипається, стебла не вилягають. Стиглість посівів визначається побурінням коробочок, опаданням листя й торохтінням насіння, яке відстало від перегородок у коробочках.

 

Чисті від бур’янів посіви збирають прямим комбайнуванням, а забур’янені — зі скошуванням у валки. Скошувати починають після дозрівання 75% коробочок, на цей час вологість насіння становить 20–25%. Висота скошування — 12–15 см. За сприятливих умов валки висихають протягом 5–7 днів.

 

У разі відростання пагонів через дощову погоду або в разі засміченості бур’янами перед збиранням можна застосовувати десикацію препаратами Баста — за 5–10 днів до збирання, Пурівел — за 10–14 днів до збирання.

 

До підбору та обмолоту валків приступають тоді, коли вологість знизиться до 12%. Зниження вологості насіння до 8–10% призводить до значного їх травмування. Перед обмолотом перевіряють герметизацію комбайна, щоб не було втрат насіння. Обмолочене насіння льону негайно очищують і просушують. Вологість засипаного в зерносховище насіння не має перевищувати 10%.

 

На відміну від традиційного землеробства стерню льону олійного не спалюють й не заорюють у ґрунт. Подрібнена солома після збору врожаю рівномірно розподіляється по полю, формуючи таким чином на поверхні ґрунту захисне покриття, яке протистоїть водній і вітровій ерозії, забезпечує збереження вологи, заважає росту бур’янів, сприяє активізації мікрофлори ґрунту і є базою для відтворення родючого шару ґрунту й подальшого підвищення врожайності.

 

Після збирання льону вносять гербіцид суцільної дії в дозі до 3 кг/га.

 

Одержані позитивні результати вирощування льону олійного за технологією ноу-тілл вказують на добрі перспективи цієї культури в зоні Степу України.

 

 

Тетяна Товстановська

Інститут олійних культур НААН України

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ