Овочі-Ягоди-Сад

Новий-старий виноградник

Новий-старий виноградник

Для того, щоб щорічно отримувати сталі врожаї, немолоді насадження слід реконструювати — змінити сортовий склад або систему ведення та формування кущів.

  

Виноградники, що вже тривалий час експлуатувалися, потребують реконструкції. Йдеться про наведення ладу у старих занедбаних насадженнях, заміну малоцінних сортів рентабельнішими, перехід на нові системи ведення і формування кущів тощо. Спосіб реконструкції обирають залежно від конкретних умов і поставлених завдань. Це може бути прорідження щільних насаджень, коли зайві рослини викорчовують через одну у ряді або через ряд. Може йтися й про ущільнення зріджених насаджень у зоні розповсюдження філоксери, для цього висаджують ремонтні рослини. Також можлива заміна сорту, для цього кущі перещеплюють, або — оновлення плантажу та кореневої системи, для цього ґрунт глибоко розпушують й потім у нього пересаджують кущі.

 

Якщо ви наважились на реконструкцію, маєте врахувати вік окремих ділянок, їх врожайність, ступінь зрідженості і стан кущів, цінність сортового складу, що представлений на ділянці, а також — економічні можливості та трудові ресурси свого господарства.

 

Іноді потрібна повна реконструкція — корчування усіх кущів на старих розріджених ділянках і закладання нових насаджень, які відповідатимуть сучасним вимогам культури. Утім, старі виноградники зазвичай мають певну цінність, і їм потрібна лише часткова реконструкція, наприклад — ліквідувати зрідженість.

 

Причиною зрідженості насаджень у зоні промислового виноградарства України можуть бути кліматичні умови й недбала агротехніка. Зрідженість на молодих виноградниках виникає передусім через низьку якість садивного матеріалу та недотримання технології садіння й догляду за кущами протягом перших років вегетації. 

Таблиця 1. Форма обліку стану насаджень під час інвентаризації

 

За часів СРСР причиною значної зрідженості виноградників було застосування недосконалої вітчизняної ґрунтообробної техніки, особливо культиваторів для обробки ґрунту у приштамбовій зоні.

 

На початку 2000-х років масовим явищем стало закладання виноградників за державний кошт нестійкими до морозу сортами та клонами іноземного походження (Кардинал, Карабурну, Вікторія тощо), а також садивним матеріалом, що був заражений фітоплазмовими хворобами.

 

Усе це позначилось на стані виноградників сучасної України й передусім на їх зрідженості. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ