Овочі-Ягоди-Сад

Непростий вибір

Непростий вибір
 
 

До розмови про вибір підщеп для кісточкових у найближчі роки доведеться повернутися ще не раз — їх запровадження у промислове плодівництво передбачає цілу низку випробувань і досліджень.

 

Садівництво — одна з найконсервативніших галузей сільського господарства. Це пов’язано із тривалою експлуатацією закладених плодових насаджень. Раніше вирощувалися традиційні сади — на насіннєвих підщепах. Вони займали великі площі, вступали у плодоношення лише на 4–5-й рік після садіння і вимагали значних витрат на обробіток ґрунту, обрізування, збирання врожаю та захист від шкідників і хвороб. У підсумку це підвищувало собівартість продукції та суттєво зменшувало прибуток з одиниці площі. Перехід до інтенсифікації виробництва плодів став нагальною проблемою. Фахові садівники, яким ішлося про промислові насадження, хотіли від розсадників саме саджанців для закладання інтенсивних та суперінтенсивних садів. Галузь потребувала нових технологій, її цікавило прискорення вступу саду у плодоношення, уніфікація та здешевлення прийомів вирощування, скорочення часу окупності укладених коштів.

 

Приклад культури яблуні яскраво ілюструє виклик, який свого часу постав перед садівниками, і відповідь, яку наука, практика та час на нього дали.

 

Інтенсивні технології, які свого часу були розроблені для вирощування яблуні, дозволяють отримувати врожай уже в перший чи другий рік від садіння дерев, а кількість врожаю у таких садах рівняється 35–40 т/га, а в деяких господарствах вдається отримати й до 80 т/га плодів високої якості. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ