Агрономія

На старт! Увага! Руш!

На старт! Увага! Руш!

Компанія BASF провела літню «Олімпіаду Інновацій» і представила нові продукти, що забезпечать аграріям сталий урожай.

  

Поточного сезону компанія BASF святкує 150-річчя своєї діяльності. За цей час вона встигла завоювати безперечний авторитет серед споживачів і стати одним із найпрогресивніших глобальних концернів. У рамках святкувань ювілею компанія BASF організувала серію подій для аграріїв, присвячену інноваційним найсучаснішим рішенням у сільському господарстві. Літня «Олімпіада Інновацій» стала другим етапом ексклюзивного проекту «Рік Інновацій», що стартував узимку. Інноваційні продукти BASF відкривають нову еру ефективності засобів захисту рослин в Україні. У компанії стверджують, що завдяки новим формулам й ефективному поєднанню діючих речовин ці препарати створюють додатковий потенціал у сфері агровиробництва та відкривають для українських аграріїв значно більші можливості. А це означає, що перемогти в «перегонах» за найкращий урожай стане набагато простіше.

 

На підтвердження цього керівник агробізнесу компанії BASF в Україні, Республіці Молдова та країнах Кавказу Тіберіу Діма сказав, що історія BASF — це історія невтомного пошуку нових рішень для сталого ведення сільського господарства, які компанія BASF розробляє в тісній співпраці з аграріями, відповідно до їхніх практичних потреб. «Сучасні інновації дозволяють не лише комплексно боротися з проблемами на полях, а й поліпшують фізіологію рослин і сприяють їхньому здоровому росту, тому ми хочемо поділитися цими надбаннями та досвідом із тими, хто працює на землі», — підсумував він.

 

AgCelence: виграшна комбінація

 

У чому ж особливості останніх розробок концерну та чому їх варто впровадити вже цього сезону? Річ у тому, що, вийшовши за рамки стандартних уявлень про препарати і взявши за основу результати багаторічних досліджень, компанія поєднала в одному продукті дії різних типів препаратів. Це дозволяє значно спростити й здешевити процес догляду за рослинами.

 

Серед сучасних рішень від BASF такі препарати для захисту зернових рослин, як Систіва та Серіакс (відомий у Європі під торговою маркою Адексар Плюс), для сої — Стандак Топ, ХайКот Супер і ХіСтік. Дія трьох із перших препаратів виходить за межі звичайного фунгіцидного захисту. Вони забезпечують найкращий розвиток кореневої системи, підвищують життєздатність рослин і стійкість до стресових умов, що в підсумку призводить до значного збільшення врожайності, подекуди до 20–30%. Саме за ефектом дії на рослину ці та низка інших препаратів компанія об’єднала під брендом AgCelence.

 

Зернові культури: забіг із перепонами

 

Якщо розглядати технологію вирощування зернових культур, то нікого не потрібно переконувати у тому, що система удобрення та захисту — це ті дві складових, які на сьогодні є найбільш вартісними — замінити одну на іншу або ж взагалі виключити їх із переліку заходів не вдасться. У цьому разі на перший план виходить саме врожайність зернових.

 

Щоб забезпечити потенційну врожайність у 60 і навіть 80 ц/га, потрібно враховувати низку чинників, які суттєво впливатимуть на період досягнення цих цілей. Такі чинники, як погодні умови, наявність бур’янів і загальний стан поля, зрештою нівелюють початкові намагання фермерів. Так, у зернових є 12 етапів органогенезу й усі вони є для рослини критичними незалежно від того, на якому з них аграрій недопрацює, він ризикує недобрати урожайність.

 

Сьогодні одним із найпопулярніших заходів серед українських аграріїв є застосування інноваційних продуктів Серіакс і Систіва. Завдяки наявності у їх складі інноваційної діючої речовини з групи карбоксамідів Ксеміум, фунгіцид Систіва здатний підвищити врожайність ячменю на 7–12%. Про те, з якою увагою в компанії ставляться до створення ефективних інновацій, свідчить той факт, що в розробку Ксеміум і створення препаратів на його основі було інвестовано 12 років наукової роботи та близько 200 млн євро.

 

Наступний потрібний для аграріїв препарат — це фунгіцид Осіріс Стар, що контролює хвороби у фазу дозрівання. Завдяки поєднанню високоефективних діючих речовин із групи триазолів з інноваційною формуляцією препарат заведено вважати на сьогодні одним із найефективніших у боротьбі з фузаріозом колосу та зменшує ризики зараження зерна мікотоксинами. Його суттєвою перевагою є те, що він забезпечує швидке та всебічне покриття колосу, надійно контролюючи фузаріоз і септоріоз, захищає листковий апарат і до того ж стійкий до змивання дощем.

 

Інноваційний фунгіцид Серіакс має унікальне поєднання трьох активних інгредієнтів: епоксиконазолу, піраклостробіну та Ксеміуму. Це зумовлює миттєве проникнення препарату всередину рослини, забезпечуючи потужний і тривалий захисний ефект на рівні 90% широкого спектра хвороб (септоріозу, сітчастої плямистості тощо) на листках зернових культур протягом 30–40 днів.

 

Соя: вправи на гнучкість

 

За останні роки зацікавленість до вирощування сої серед українських аграріїв суттєво зріс: 2014 році площі під соєю збільшилися на понад 33%. Проте у цьому є не лише позитивні моменти для українських аграріїв, адже відверто складні умови поточного року, постійна зміна температур і загальне погіршення фітосанітарного стану посівів (через накопичення збудників інфекції в ґрунті й збільшення кількості інфікованого насіння) змушують усе більше виробників дотримуватись інтенсивної технології вирощування цієї культури. У польових дослідах Стандак Топ довів, що він є оптимальним рішенням, яке допомогло сої зійти та зростати здоровою.

 

BASF — перша компанія, яка представила на ринку унікальний трикомпонентний протруйник, що поєднує фунгіцидну й інсектицидну дію. Це дозволяє полегшити контроль широкого спектра шкідників сої та таких хвороб, як церкоспороз, фомопсис, фузаріоз, антракноз, пліснявіння насіння. Мінімальна норма витрати препарату лише 1,0–2,0 л на 1 т насіння.

 

Хотілося б також сказати декілька слів і про високоефективний інокулянт ХіСтік на основі стерильного торфу, який уже знайшов своїх поціновувачів серед агрономів. Його розроблено для нанесення безпосередньо перед висівом насіння в ґрунт, він здатен фіксувати атмосферний азот навіть за стресових умов. Це відбувається через наявність високоякісного прилипача, що дозволяє розподілити препарат по всій поверхні насінини, запобігти обсипанню субстрату. Це поліпшує кондиційність насіння та полегшує його висів. Препарат якісно спрацьовує на будь-яких навіть найменших обсягах насіння та сумісний із більшістю протруйників.

 

Тож, незважаючи на те, що вибір препаратів залежить від потреб кожного окремого підприємства, хотілося б побажати прислухатися до досвіду провідних господарств і купувати лише оригінальні продукти.

 

Відгуки господарств

 

Захар Шелухін, головний агроном холдингу «Агродженерейшн» (Харківська і Сумська області)

 

Мені подобається працювати з продуктами компанії BASF за їх інноваційність. Кожен із препаратів, якими ми обробляємо близько 80% посівів сої й усі площі під соняшник, показали високий результат і добре зарекомендували себе. Торік завдяки системі захисту на соняшнику від BASF ми отримали 10%-ву прибавку врожаю, або 1,2–2 ц/га. Щодо фунгіциду Рекс Дуо, це дуже вигідний захист із погляду ціна-якість. Ми також використовували фунгіцид Абакус, гербіциди Пульсар 40 і Базагран М. Для захисту соняшнику застосовуємо систему Clearfield з її гербіцідом Євро-Лайтнінг, а також боремося з альтернаріозом фунгіцидом Ретенго. Ще ми вирощуємо горох на площі 8000 га — застосовуємо на цій культурі Базагран М, який показує хороші результати.

 


Катерина Шубіна, головний агроном ТОВ «Октан»
(Полтавська обл.)

 

Ми співпрацюємо з BASF уже близько 8 років. Найкращі результати вперше отримали після застосування препарату Стеллар на посівах кукурудзи. Сьогодні висіваємо кукурудзу на площі 730 га і вносимо цей гербіцид у фазі 3 листків і взагалі забуваємо, що колись на полі були бур’яни. Хороший гербіцид поліпшує стан посівів і гарантує прибавку врожайності приблизно на 30%. Наприклад, на тих полях, де ми не вносили Стеллар, у середині червня рослини були у фазі 3 листків і відверто поганому стані, а на оброблених полях кукурудза вже мала 9 листків.

Ще один дуже дієвий продукт — це гербіцид Базагран, який ми застосовуємо на сої. Однак слід ураховувати, що цей продукт непростий: слід чітко дотримуватися і норми, і фази внесення (1–3 листки), обробляти посіви тільки у вечірній час, щоб не було роси, бо ризикуєте попалити рослини.

 

Григорій Мірошніченко, головний агроном групи агрокомпаній «Вінкор» (Полтавська обл.)

 

Ми вирощуємо кукурудзу, озимий ріпак і пшеницю, озимий і ярий ячмінь, соняшник, сою, зернове сорго. У 2012 році ми вже експериментували на соняшнику з китайськими генериками й мали на ньому так званий «ефект кулака». Після цього невдалого досвіду до захисту посівів ставимося дуже ретельно. Сьогодні провідне місце серед препаратів у нашому господарству належить саме BASF. По ярому ріпаку торік із застосуванням препарату Нопасаран отримали 25 ц/га врожаю. Як на мене, це хороший результат для товарних посівів. Окремо хочу сказати про дію препарату Пульсар 40 на посівах сої, адже він контролює не лише дводольні бур’яни, а й злакові — мишій, куряче просо та ін. Єдине, що рекомендую господарям, — слідкувати не лише за фазою розвитку рослин, а й за фазою розвитку бур’янів.

 

Владислав Кривченко, головний агроном СФГ «Світанок» (Сумська обл.)

 

У нас у сівообороті такі основні культури, як кукурудза, соя, ріпак озимий, пшениця озима, ячмінь пивоварний, — загалом 3200 га землі. Також на кожній із названих вище культур ми вже протягом багатьох років застосовуємо препарати компанії BASF. Якщо брати озиму пшеницю, то наш вибір — фунгіциди Осіріс Стар і Рекс Дуо, успішно використовуємо також протруйники й інокулянти від BASF. Приємно зазначити, що після застосування препаратів ми відразу побачили так званий ефект AgCelence — це і прибавка врожайності до прикладу, по зернових у середньому вона на півтони вища, і кращий вигляд самих сходів — рослини візуально більш зелені. Попри складні економічні умови агрогалузі, ми принципово застосовуємо лише оригінальні препарати, адже економити на цьому не варто. Приємно працювати із BASF, оскільки завжди можеш отримати кваліфікований супровід і поради.

 

Ірина Глотова

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ