Овочі-Ягоди-Сад

Можливості для винограду

Можливості для винограду

На деяких типах ґрунтів виноград цілком реально вирощувати у північних областях України. Правильний підбір сортів й укривна культура додадуть шансів на успіх.

 
 

Виноград здавна вважається рослиною південних регіонів — завдяки винятковій посухостійкості, вимогливості до термічного режиму у холодний і теплий періоди. Але все у нашому світі відносне, і виноград не є винятком. Людині завжди притаманно мріяти про те, чого їй бракує, і плодових культур та винограду такі мрії стосуються передусім. Там, де ростуть банани і ананаси, хочуть споживати яблука і сливи, а ми — навпаки. Ще зовсім недавно жителі північних регіонів України могли лише мріяти, щоб десь, окрім можливої відпустки на півдні, досхочу наїстися свіжого винограду. Про те, щоб самотужки виготовити якісне вино з місцевого винограду, мешканцям північних регіонів узагалі не йшлося. Звичайно, окремі виноградарі-аматори пробували це зробити, але відчутних результатів не було. Проте все змінюється на краще. У свій час давньогрецькі колоністи у північному Причорномор’ї воліли вирощувати зернові культури з метою експорту в метрополію, а натомість отримували амфори із грецьким вином. А сьогодні цей регіон Причорномор’я — визначний осередок виноградарства. Вирощеного на півдні України винограду не вистачає, особливо після анексії Криму. В останні роки імпортується 40–50 тисяч тонн винограду щорічно, але це не задовольняє можливий попит. Звичайно, у перспективі виробництво цієї продукції зросте, це лише питання часу та інвестицій.

 

Привезене чи місцеве

 

Щоб на півночі України покуштувати справжню виноградну продукцію, її туди не обов’язково везти із півдня. Виноград можна виростити безпосередньо у регіоні. продовження

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ