Агромаркет

Масштаби Першого національного

Масштаби Першого національного

Аграрний кооператив на Хмельниччині тепер має комплекс МТС — 90 тракторів і понад 100 одиниць причіпної техніки.

 

Попри те, що село нині переживає не найкращі часи, саме сільська місцевість фактично годує країну: 75% сільгоспугідь — у приватній власності тутешніх мешканців. Вони вирощують 90% картоплі, близько 80% овочів, забезпечують споживачів 75% м’яса та 70% молока. Потенціал — колосальний, дохід — мінімальний.

 

Оскільки у світі формуються жорсткі тенденції щодо реалізації товарів, Україна не зможе їх уникнути. Без об’єднання та створення власних потужностей для зберігання та підготовки продукції до продажу дрібним виробникам навряд чи вдасться домогтися вигідної ціни. Дієвим механізмом самоорганізації сільських товаровиробників, захисту невеликих фермерських господарств від недобросовісних посередників може бути сільськогосподарська кооперація. Згуртувавшись, агровиробники матимуть змогу стати повноцінним учасником ринку торгівлі. Яскравим підтвердженням цьому є діяльність Першого національного аграрного кооперативу (ПНАК) на Хмельниччині. Його активісти прагнуть відродити село, запроваджуючи дієву економічну модель. Зокрема, організувати односельців і мешканців сусідніх поселень на спільне виробництво високомаржинальної продукції, а потім успішно продавати її за ринковою ціною.

 
 

  

Ідею відродження кооперативного руху підтримує «Сварог Вест Груп». Ця агрокомпанія, до слова, добре відома в Україні системною взаємодією з місцевими громадами щодо підтримки й розвитку сільських територій. — Якщо в нашій країні агробізнес в руках агрокомпаній, то кооперативи — в руках українського селянина, а кооперація — шлях до відродження села. І якщо держава не має часу та змоги нам у цьому допомогти, то розвивати ідею кооперативного руху маємо ми, — переконаний голова правління корпорації Андрій Гордійчук.

 

На відміну від інших розвинених країн, де успішно працює ідея кооперативів, в Україні відсутні державна підтримка та політичні рішення, які б обстоювали інтереси дрібних виробників і фермерів. А тому, вважають в корпорації, цю функцію має взяти на себе вітчизняний агробізнес, адже без кваліфікованого консалтингу розвиток сільського господарства в сучасних умовах неможливий.

 

Корпорація «Сварог Вест Груп» налагодила співпрацю з ПНАК. В рамках програм, які пропонує кооператив, його члени можуть скористатися безкоштовними агроконсалтинговими послугами, які спеціалісти «Сварога» надають відповідно до підписаного з ПНАК Меморандуму про співпрацю. А наприкінці березня Перший національний аграрний кооператив урочисто ввів в експлуатацію комплекс кооперативних МТС, які налічують 90 одиниць тракторів і понад 100 одиниць причіпної техніки. Це перша в історії незалежної України подія такого масштабу. Презентацію провели в рамках Всеукраїнського відкритого семінару «Перший національний аграрний кооператив: кооперативна посівна — 2016», яку провів ПНАК, Український кооперативний альянс і корпорація «Сварог Вест Груп» за участі МінАПіП, Посольства Республіки Білорусь в Україні, Хмельницької обласної ради та за підтримки Благодійного фонду «Зміцнення громад». Понад 350 учасників семінару дізнались про діяльність кооперативу на пілотній території проекту й ознайомились із новими програмами з ефективного рослинництва для кооперативних родин.

 

— Кооперативні МТС допоможуть домогтися високої якості обробітку землі членів ПНАК за допомогою кооперативної технічної служби, надавши господарям невеликих земельних ділянок можливість користуватися послугами агротехніки й тим самим збільшити обсяг урожаю, — каже Іван Павльо, заступник голови ПНАК.

 

Загальна вартість техніки становила близько 80 млн грн. Її закупівлю ініціювала корпорація «Сварог Вест Груп».  Кредит на придбання отримали від «Укр газбанку» під заставу самих тракторів та техніки причіпних агрегатів. Наразі МТС базуються на чотирьох станціях Хмельницької області: у Шепетівському, Красилівському, Дунаєвецькому та Деражнянському районах.

 

— Відтепер високотехнологічний сервіс стає доступним селянам, адже послугами кооперативних МТС може скористатися кожен охочий — та ще й за нижчою, ніж будь-де, вартістю. Ціни на послуги залишатимуться стабільними, — запевняє Валерій Стецюк, керівник проекту «Перший національний технічний кооператив».

 

Послугами кооперативних МТС користуються як жителі Хмельницької, так і сусідніх — Чернівецької, Житомирської, Рівненської областей. До того ж вартість їх на 10% нижча від ринкової, а для членів кооперативу діє додаткова система знижок, яка залежить від участі в різноманітних програмах ПНАК.

 

— Я впевнений, що кооперація поверне молодь в українські села, адже це — цікавий, сучасний, нетиповий для більшості в Україні спосіб ведення господарства та нові ринки, що відрізняються від тих, з якими працювали раніше, — наголошує доцент Папського Григоріанського університету, президент Українського кооперативного Альянсу Зиновій Свереда. Перший національний аграрний кооператив нині об’єднує 5000 членів із Хмельницької, Чернівецької та Житомирської областей. ПНАК запровадив 10 програм, селяни засіяли понад 1000 га спельти, розпочали сівбу гарбуза, отримують справедливу ціну за реалізацію молока, мають доступні ліки, навчаються вирощувати гроші на городі та мати органічний дохід. Сільгоспвиробники з інших областей також висловлюють бажання стати членами кооперативу, а низка бізнесових структур і підприємств, які займаються переробкою, готові сприяти його розвитку. У кооперативі переконані: відродження кооперативного руху — це нова точка відліку в історії українського села. Все через те, що об’єднує команду  Першого національного аграрного кооперативу не просто ідея покращення добробуту власної родини, а реалізація потенціалу своєї території.

 

  

Юлія Захарова

газета “АгроМаркет”, травень 2016 року

     

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ