Тваринництво

Майбутнє кормових ферментів

Майбутнє кормових ферментів

Застосування нових технологій в годівлі допоможе максимально реалізувати генетичний потенціал птиці, який із кожним роком суттєво вдосконалюється.

 

Підвищення ефективності використання поживних речовин корму є одним із важливих завдань зоотехнії і птахівництва. Досягнення в галузі генетики, селекції прогнозують воістину фантастичні показники конверсії корму. Максимальна реалізація «планового» генетичного потенціалу, закладеного постачальниками кросів птиці, буде неможлива без нових технологій в годівлі. Сьогодні загальноприйнятою практикою є використання ферментів для підвищення поживної цінності раціону та пом’якшення варіабельності поживного складу компонентів корму, таких як: фітаза, НКП-ферменти.

 

Нині на ринку існує чимало виробників і постачальників кормових ферментів, тому фахівець із годівлі має величезний простір для вибору, але водночас є суттєва проблема щодо пошуку ефективних, діючих препаратів. Оцінка ефективності кормових добавок через одиничний або дворазовий практичний досвід, найчастіше, приводить до отримання суперечливих результатів. А рекламний матеріал виробника препарату, що описує відсоткові збільшення продуктивності птиці або заощаджені кошти, залишається тільки на папері.

 

Треба розглянути кожен продукт із погляду особливостей годівлі птиці й технології приготування комбікорму, які регламентують певні вимоги до технічних характеристик продукту. Такі якості, як термостабільність, щільність продукту, гранулометрія, відновлення активності після грануляції, резистентність до ендоферментів птиці (пепсин, панкреатин), стабільність за кислотних значень pH, висока активність у діапазоні pH і температур кишкового травлення тощо будуть безпосередньо впливати на показники вирощування птиці. Кормові ферменти, вироблені компанією Danisco Animal Nutrition (підрозділ компанії DuPont), адаптовані до всіх перерахованих вище умов і добре зарекомендували себе у виробництві.

 

Внаслідок еволюційної адаптації, зокрема здатності до польоту й зменшення маси тіла, в птиці сформувалася потужна система гідролізу поживних речовин у поєднанні з коротким травним трактом. Важливо розуміти, що птиця не споживає субстрати самі по собі, а споживає кормові інгредієнти, де субстрати містяться у формі складних матриць. Почасти з цієї причини потенціал використання поживної цінності кормових інгредієнтів не повністю реалізується в організмі у птиці, оскільки жоден інгредієнт не може бути переварений на 100%. Навіть ті субстрати, для яких організм виробляє достатню кількість травних ферментів, (такі як крохмаль, білок, жири) повністю не перетравлюються, і близько 10–20% субстратів виділяються з послідом. Це призводить до одного з головних завдань використання екзогенних ферментів, наприклад, протеази і фітази: розщепити залишкову кількість субстратів, які в іншому випадку залишаться неперетравленими.

 

Використання протеази в годівлі птиці

 

Незважаючи на повсюдне використання кормових фітаз і НКП-ферментів, очевидність застосування яких не викликає сумніву, згодовування протеази тільки набирає обертів. Це пов’язано з особливостями використання цього типу ферментів й активністю в шлунково-кишковому тракті пти ці, фізіологічною відповіддю. Так, протеази виробляються власним організмом птиці у вигляді пепсину, трипсину, хімотрипсину, еластази. Однак добре відомий у птахівничій науці й практиці факт, що перші 10 днів у птиці, у стартовій фазі, інтенсивно відбувається розвиток ферментативної системи, й активність власних травних ферментів (амілази, ліпази, протеази) невелика. Тому застосування екзогенних кормових протеаз може бути виправдано в цей період вирощування. Однак чи може протеаза поліпшити ефективність використання протеїну й амінокислот у старшому віці, понад 21 дня, коли ферментативна функція вже вважається сформованою?

 

Щоб дати відповідь на це запитання, було вироблено окреме випробування кормової протеази, що входить до складу відомих українському ринку препаратів Axtra® XAP і Avizyme® від виробника Danisco Animal Nutrition (підрозділу компанії DuPont). Протеазу згодовували бройлерам від 1 до 35 дня разом зі стандартним за поживністю пшеничносоєвим раціоном (ОР), і з дефіцитними по амінокислотах раціонах із додаванням 5 і 10% гороху, як важко-гідролізуємого субстрату.

 

Зниження амінокислотної поживності застосовували на ростовому й фінішному раціонах із горохом, імітуючи виробничу практику застосування матричних значень. Вивчали показники продуктивності, перетравності протеїну в клубовій кишці, амінокислот (лізину, метіоніну), азоту, жиру. Добавка протеази в комбікорми бройлерів сприяла зниженню конверсії корму за період вирощування 1–35 діб на 4,14% — 1,692 — ОР (контроль) і 1,622 — ОР + протеаза. На дефіцитних по амінокислотах раціонах із додаванням 5 і 10% гороху виявили аналогічне зниження конверсії корму на 4,97 і 4,80% — 1,624 і 1,647 проти 1,709 і 1,720 в контролі. Введення протеази поліпшило перетравність компонентів стандартного й гороховмісного комбікорму: протеїну, амінокислот, жиру. Отримані дані показали ефективність використання протеаз старше 10-денного віку й за застосування важкогідролізних компонентів, що входять до складу гороху, на дефіцитних по амінокислотній поживності раціонах. Це дослідження доповнюють уже наявні дослідження з обґрунтування матричних значень, використовуваних надалі в розрахунку раціонів на виробництві.

 

Компанія Danisco Animal Nutrition (підрозділ компанії DuPont) пропонує ринку перевірені рішення у сфері кормових ферментів і технічну підтримку в практиці годівлі тварин і птиці. Підрозділи DuPont Innovation і R&D постійно взаємодіють із провідними світовими інститутами й незалежними дослідницькими та науково-практичними організаціями, також проводять постійну модернізацію старих, розробку нових рішень в годівлі тварин і птиці. Нова концепція компанії Danisco Animal Nutrition (підрозділу компанії DuPont), яка називається «Нутрібіозіс», розкриває потенціал кормових ферментів і їх роль у майбутніх рішеннях для птахівництва й тваринництва. «Нутрібіозіс» порушує не лише питання годівлі, а й також питання імунітету, мікрофлори кишківника, випуску біологічно безпечної продукції, зниження викидів аміаку, фосфатів, здоров’я людей через зниження та відмови від використання кормових (профілактичних) і лікувальних антибіотиків. Майбутнє кормових ферментів в концепції «Нутрібіозіс» представляється прямим й успішним, що допомагає людству справитися з майбутніми викликами та випробуваннями.

 

 

Костянтин Борисенко, 
технічний менеджер компанії Danisco Animal Nutrition, CCE (частина компанії DuPont)

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ