Овочі-Ягоди-Сад

Культура родючих ґрунтів

 
 

Слива любить кальцій і добре почувається на карбонатних ґрунтах. На малобуферних ґрунтах їй категорично протипоказане надмірне удобрення калієм.   

 

Важко уявити садибу в Україні без сливи, за популярністю ця культура не поступається вишні. Слива останньою приймає естафету у фруктовому конвеєрі свіжих плодів, а про значення продуктів її переробки годі й казати, варто лиш пригадати собі славнозвісний чорнослив або й самі «гнічені сливи». Між сливою і вишнею багато спільного, насамперед це здатність до творення кореневої парості, розмноження через висівання кісточок, що й зумовлює існування значної кількості місцевих сортів і клонів, відмінних за формою, терміном дозрівання і якістю плодів, усі їх зазвичай об’єднують під однією назвою — «угорка домашня». Раніше дуже популярними були також угорка опішнянська, угорка козіївська, не кажучи вже про різноманітні місцеві «репанки», «медочки» та інші близькі до ренклодів популяції. Ще й сьогодні на занедбаних старих садибах у селах можна зустріти своєрідні чагарники із коренепаросткових дерев вишні та сливи, але лише за умови, що ґрунт ділянки родючий і вологоємний. 

 

Побутує думка, що слива, як і вишня, маловибаглива до ґрунтів. Підтвердженням цього вважається її майже повсюдне поширення. Але це не так, просто в Україні, на щастя, переважають родючі ґрунти, за винятком окремих регіонів. А от садівники сусідніх країн, зокрема Білорусі та Польщі, добре знають вимогливість сливи до ґрунтів та те, що вона аби де не ростиме. Ґрунти під сливою мають бути родючими, вологоємкими, певного гранулометричного складу тощо. Загалом питання не у тому, ростиме чи ні слива на певних ґрунтах, а в тім, наскільки сприятливими є умови для отримання її високого урожаю, наскільки ґрунти у саду відповідають потенціалу продуктивності сучасних сортів. 

 

Любить кальцій у ґрунті 

 

Реакція ґрунтового розчину — один з найважливіших показників якості ґрунту й, відповідно, придатності його для певної плодової культури. Для сливи оптимальні умови для росту і плодоношення створюються за нейтральної чи близької до нейтральної реакції — рН 6…7,5. Але це не означає, що слабокислі або слаболужні умови будуть набагато гіршими. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ