Овочі-Ягоди-Сад

Пестицидний поступ

Розробка й застосування високоефективних і безпечних біопестицидів є важливою сходинкою у розвиткові сучасного рослинництва.

 

Фото 1. На поверхні міцелію пеніциліуму

— екземетаболіти Penicillium canescens

з фітотоксичною (потенційно гербіцидною)
дією. У концентрації 1:300 призупиняють

поділ клітин чи ріст коренів у рослин

Успіх сучасних методів садівництва певною мірою зумовлений відкриттям і застосуванням синтетичних хімічних засобів для боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами. Продуктивність численних плодових культур зросла саме завдяки пестицидам. Утім, чимало захисних хімічних препаратів викликають занепокоєння фахівців-екологів, особливо у розвинених країнах. Це посилило увагу до потенційного негативного впливу пестицидів на довкілля і спонукало відповідні установи до більш жорстких умов реєстрації нових препаратів. Не виключено, що практика застосування хімічних речовин у захисті рослин найближчим часом буде переглянута. На заміну сполук, що вже не відповідають новим реєстраційним вимогами, розробляються та запроваджуються у практику нові пестициди, зокрема й на основі натуральних сполук. Аграрна галузь потребує і засобів для боротьби зі шкідливими організмами, які набули стійкості — резистентності до поширених пестицидних сполук. Натепер чимало природних сполук уже запатентовані і запропоновані для використання у рослинництві, але ще не є комерційно доступними.

 

Захист від хвороб

 

До перспективних фунгіцидних речовин зараховують натуральні похідні стробілуринів. Ці сполуки є природними й синтезуються базидіальними грибами-колонізаторами мертвої деревини (Strobilurus tenacellus, Xerula, Cyphellopsis anomala). Їх дія полягає у гальмуванні транспорту електронів під час мітохондріального дихання грибів-фітопатогенів. Досить ефективними вважаються й нові похідні стробілуринів, що зареєстровані у період 1997−2010 рр., серед них крезоксим-метил, трифлоксистробін, азоксистробін, фамоксадон і флуоксастробін. Ці активні інгредієнти входять до складу значної кількості комерційних рецептур…>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ