Овочі-Ягоди-Сад

Короткі обороти

Короткі обороти

ТзОВ «Стрийтеплиця» в селі Станків Стрийського району на Львівщині п’ять років поспіль вирощує томати у двох коротких оборотах. Завдяки цьому господарство має менше витрат і отримує вищу ціну за рахунок раннього та пізнього врожаю. Томати продає на українських ринках та експортує в Польщу.

  

Головний агроном ТзОВ «Стрийтеплиця»

Галина Мільчаковська

ТзОВ «Стрийтеплиця» спеціалізується на вирощуванні овочів закритого ґрунту (огірків і томатів). Огірки тут вирощують у двох коротких оборотах. До 2013 року томат вирощували в один подовжений оборот. Культивували індетермінантні гібриди, які починали плодоносити на 100–120 день від посіву. Влітку великі рослини потребували значної кількості води та мінеральних добрив. У прохолодні ночі їх потрібно було підігрівати. У цей час активно розвивалися шкідники, тому збільшувалися витрати на засоби захисту рослин. У липні-серпні на ринок надходила продукція з плівкових теплиць та відкритого ґрунту, тож ціна падала до мінімуму.

 

У 2013 році підприємство спробувало вирощувати томати у два короткі обороти. Це мало ряд переваг. Насіння ранньостиглих гібридів на один короткий оборот коштує дешевше. Розсада цих гібридів витримує температуру 15–16 °С, тоді як індетермінантні потребують не нижче 18 °С. Є можливість зекономити на добривах, адже скоростиглі рослини живляться менш концентрованими розчинами. У міжсезоння можна провести дезінфекцію в теплиці, а це унеможливлює накопичення шкідників і збудників хвороб. Для догляду за рослинами потрібно менше робочої сили, що також важливо в теперішній ситуації. Якість вирощеної продукції у двох коротких оборотах виходить краща, ніж у подовженому.

 

Зрештою, рентабельність на томатах у двох коротких оборотах зросла на 7–10%.

 

У першому обороті «Стрийтеплиця» культивує томати на двох гектарах, у другому — на чотирьох. Вирощує напівдетермінантні та детермінантні гібриди: Бостіна F1, Бодерін F1 (Syngenta) та Канна F1 (Seminis). Ці гібриди стійкі до розтріскування плодів, транспортабельні.

 

Для першого обороту сівбу проводять з 25-го грудня по 10-те січня, сіянці у віці 12–14 днів пікірують у мінераловатні кубики «Белагро» та «Гродан». Мінвату використовують два роки поспіль, тобто в чотирьох коротких оборотах.

 

Розсаду висаджують у віці 35–40 днів.

 

На другий оборот насіння томатів сіють 6–20 червня, а висаджують сіянці у віці 16–18 днів безпосередньо на мат. У мінвату висаджують по чотири рослини, коли цвіте перша китиця. Кожну другу рослину розводять у два стебла. На кожній другій рослині в обох оборотах залишають додаткову верхівку, що дає можливість збільшити врожайність із квадратного метра. На всіх китицях формують по 4–5 плодів. У першому обороті зав’язується 12–16 китиць, у другому — 10–13.

 

У подовженому обороті щотижня потрібно приспускати рослини та підламувати листя, у короткому обороті рослини не приспускають узагалі, а листя підламують двічі. Отже, трудозатрати менші.

 

У першому обороті плоди починають достигати в першій декаді квітня, у другому — в останній декаді серпня або в першій декаді вересня, залежно від термінів посіву. Плодоношення триває три місяці в обох оборотах: у першому — до кінця червня, у другому — до кінця листопада. У першому обороті отримують 16–18 кг/м2 плодів, у другому — 12–14 кг/м2.

 

 

Галина Мільчаковська, ТзОВ «Стрийтеплиця»

журнал “Плантатор”, березень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ