Овочі-Ягоди-Сад

Розсада капусти

Розсада капусти

Чимало господарств висаджують капусту розсадою, яка дає ранній урожай, рівномірну густоту стояння, можливість кращої боротьби з бур’янами. Технологія отримання розсади капусти відпрацьована і нескладна для втілення.

  

Сівба

 

Касетну розсаду найкраще вирощувати в плівкових теплицях середнього обсягу, з оптимальним розміщенням теплиці зі сходу на захід, що дає рівномірне освітлення протягом доби. Бажано, щоб теплиця була обладнана системою обігріву та була провітрюваною.

 

У виборі касет потрібно керуватися стандартними правилами. Що більшим є розмір чарунки, тим краще розвивається коренева система, відповідно, приживання буде кращим, а стрес після пересаджування — меншим. Сіяти насіння в касету можна або вручну, або сівалками.

 

Можливе вирощування розсади без використання касет шляхом прямого посіву в ґрунт теплиці. Але потрібно враховувати, що за такого способу різко зростає ймовірність травмування кореневої системи під час пересаджування, відповідно, приживання розсади є гіршим. Більшою є також витрата насіння. Оптимальна глибина залягання насіння становить 2–3 см. До появи сходів слід підтримувати температуру повітря на рівні 20 °С.

 

Ґрунт

 

Ґрунт для касет — це торф плюс комплексні добрива та мікроелементи. На 1 м3 чистого торфу потрібно внести приблизно 1,5–2 кг селітри, 1,7–2,5 кг суперфосфату, 0,4–0,8 кг хлористого калію. Також бажано внести бактеріальні препарати. Мікроелементи можна вносити одразу або пізніше у вигляді підживлення. Вапно вносять так, щоб кислотність суміші була на рівні 6,5–6,8.

 

У разі прямого посіву також потрібно внести добрива і попередньо звільнити ґрунт від бур’янів. Не бажано використовувати ґрунт багаторазово, оскільки відбувається накопичення збудників хвороб капусти, таких як гpиб Plasmodiophora brassicae Wor, що викликає килу.

 

Догляд

 

Після сівби касети поміщують у камеру пророщування з температурою 23–25 °С і вологістю 98%, щоб спровокувати проростання насіння і забезпечити рівномірність сходів. Потім касети виставляють у теплицю на піддони. Не можна виставляти їх безпосередньо на тепличний ґрунт, оскільки коренева система здатна прорости в ґрунт теплиці, що може викликати додатковий стрес і травмування під час перенесення касет.

 

Розсаду поливають водою з температурою 18–20 °С мірою висихання ґрунту. З появою сім’ядольного листка рослини обробляють інсектицидами для боротьби з хрестоцвітими блішками. З появою двох справжніх листків обробку слід повторити.

 

Приблизно за 12–15 днів до висаджування розсади в ґрунт потрібно провести загартування, тобто знизити температуру в теплиці до 10–12 °С вдень і до 6–8 °С уночі шляхом провітрювання. Поступово температуру в теплиці вирівнюють до вуличної (відкривають бокові стінки теплиці). Це дозволить розсаді адаптуватися до умов у полі. За 1–2 дні до висаджування касетної розсади в поле її поливають розчином інсектициду, що дозволить захистити розсаду від ушкоджень капустяною мухою в полі.

 

Висаджування в поле починають, коли розсада досягає 35–40-денного віку. Оптимальна висота рослин становить 7–8 см, кількість справжніх листків — 3–4 шт. Розсаду не потрібно «витягувати», вона має бути короткою і пружною. Слід пам’ятати, що основним завданням є формування потужної кореневої системи, а не листкового апарату, тому під час вирощування розсади бажано застосовувати препарати, які стимулюють розвиток кореневої системи.

 

 

Оксана Мулярчук, канд. с.-г. наук

Петро Безвіконний, канд. с.-г. наук

Подільський державний аграрно-технічний університет

журнал “Плантатор”, березень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ