Овочі-Ягоди-Сад

Китайські столові сорти

Китайські столові сорти

Китайським сортам столового винограду притаманні специфічні смакові властивості ягід.

  

Китайські сорти винограду: a) Zaoheibao, б) Fenghuang №51

У створенні більшості китайських сортів винограду використано зовсім незначну частку світових генетичних ресурсів культури. Деякі з цих сортів, зокрема тетраплоїди, а також стійкі міжвидові гібриди, є цікавими для науковців-селекціонерів. Практикам же, залучаючи виноград китайської селекції у товарні насадження, слід бути готовим до того, що смакові властивості його плодів відрізняються від звичних для нас стандартів — зокрема, китайським сортам властивий дуже виразний сунично-мускатний аромат ягід. Слід зазначити, що у самому Китаї у товарних насадженнях культури найбільш популярними є сорти японської селекції. Китайська селекція містить чимало сортів кишмишної групи — столовий виноград такого типу популярний у споживачів. Утім, світова виноградарська галузь має сорти кишмишу, які більш придатні для вирощування в умовах України.

 

Переважну кількість китайських сортів адаптовано до вирощування у закритому та напівзакритому ґрунті. Ймовірно, що в умовах Півдня України ці сорти можна вирощувати і без теплиць, однак технологія, до якої їх пристосовано, передбачає застосування значної кількості мінеральних добрив та різноманітних стимуляторів росту і є найбільш ефективною саме в умовах закритого ґрунту.

 

Варто звернути увагу на те, що садивний матеріал, який отримується з Китаю, у більшості випадків є кореневласним, і під впливом підщепи заявлені властивості сорту можуть бути змінені як у позитивний, так і у негативний бік.

 

Опис китайських сортів, інформація про походження та умови, у яких їх культивують на батьківщині, допоможе фахівцям зробити правильні висновки про перспективність інтродукції того чи іншого сорту в Україні.

 

Безсумнівно, низка сортів сучасної селекції наукових установ різних провінцій Китаю мають перспективу використання у селекційній програмі винограду України.

 

Особливості селекції

 

 

У загальному обсязі виробництва фруктів в Китаї на першому місці — яблука, столовому винограду там належить шосте місце, після цитрусових, бананів, груші та персика. Останніми роками у країні впроваджена інтенсивна технологія вирощування столового винограду, за її допомогою можна стабільно отримувати понад 12 т/га врожаю щорічно. Китай активно закладає нові насадження з використанням досягнень сучасної світової селекції. Країна має 13 національних і регіональних наукових центрів, задіяних у програмі розмноження та генетичного покращення винограду. Науково-дослідну та освітню роботу в галузі селекції виноградупровадять більше ніж 20-ть університетів і коледжів. Починаючи від 1950 року отримано понад 200 сортів винограду різного напрямку використання, 120 із них офіційно зареєстровані (16% — технічні, 82% — столові, і у їх числі 12 безнасінних сортів).

 

Китай є одним із оригінальних центрів походження видів Vitis. До 1986 року там ідентифіковано 42 дикорослих види і повиди, з-поміж яких 80% зосереджено у центральних провінціях, а 20% поширено в усіх регіонах. Період культивування людьми деяких китайських видів винограду — понад 2500 років. Дикі види сформовано на основі тривалого природного відбору, і хоча їх плоди не відповідають сучасним вимогам споживачів щодо смаку та якості, вони без сумнівів є оригінальним селекційним матеріалом. Міністерство сільського господарства Китаю ініціювало створення в різних провінціях країни трьох національних репозиторіїв для збереження зародкової плазми видів Vitis. Саме вчені Китаю серед популяції внутрішньовидової гібридизації (Tonghua №3 × Shuangqing) відібрали перший у світі тетраплоїд Vitis amurensis, що доведено підрахунком його хромосом.

 

Основні напрямки сучасного селекційного процесу в Китаї базуються на традиційних методах: інтродукція, клоновий відбір, генеративна селекція. Для скорочення доволі тривалих термінів отримання нових сортів там розробили метод ембріональної гібридизації. Внутрішньовидові та міжвидові схрещування Vitis vinifera, Vitis amurensis, Visit labruska та ін. спрямовані на отримання сортів із великими ягодами, що мають мускатний аромат, бажаними є різноманітніформи та забарвлення ягід, придатність урожаю до транспортування та тривалого зберігання,одним із пріоритетів є створення безнасінних сортів. Також сорти нового покоління мають бути толерантними до біотичних та абіотичних чинників у складних ґрунтово-кліматичних умовах культивування.

 

Дикі китайські види Visit, Visit davidii мають відносно великій розмір ягоди (діаметр 1,6 см), посухостійкі та стійкі до грибних хвороб. Відібрані у Китаї клони Visit davidii наразі використовуються в селекції столових сортів.

 

Селекційну програму створення столових сортів винограду у Китаї почали в середині XX ст. На той час основними вимогамибули холодостійкість, ранні терміни дозрівання,забарвленість, розмір та мускатний аромат ягід. У селекції найбільш використовуваним був морозостійкий вид Vitis amurensis, а сорти Muscat Hamburg, Pearl of Csaba, Queen of the Vineyard, Thomson Seedless, Italia, Cardinal, були обрані як основні донори показників якості.

 

Надбання селекційних центрів

 

1951 року Інститут садівництва у провінції Джилін розпочав селекційну програму зі схрещування V. vinifera, V. amurensis, V. labruska.У результаті міжвидових схрещувань Vitis vinifera та Vitis amurensis на початкових стадіях селекційного процесу були отримані холодостійкі, такі що витримують морози до –25 °C, червоні технічні сорти. Із отриманого гібридного 15-тисячного фонду було відібрано сорти Gongniang №1 та Gongniang №2, поріг їх зимостійкості сягав –29 °C, у провінціях північно-східного Китаюці сорти набули промислового значення. Як донорів морозостійкості їх активно використовували у селекції як технічних, так і столових сортів. Отримання морозостійких сортів, культивування яких можливе без додаткових заходів збереження кущів в зимовий період, є наразі актуальним і вже дає економічні вигоди.

 

Інститут сільськогосподарських наук міста Далієн (провінція Ліанінг) розпочав селекцію столових сортів 1970 року. Там відібрано ранні сорти із великими, забарвленими у багряно-червоне ягодами: Fenghuang №12 (Muscat of Alexandria × Flame Tokay х Pobeda) та Fenghuang №51 (Muscat of Alexandria × Cardinal). Від 1980 року майже у всіх регіонах промислового виноградарства КитаюFenghuang №51 є основним раннім сортом для умов закритого ґрунту.  2002 року зареєстровано сорти складного міжвидового походження (V. vinifera × V. labruska) Jumeigui (Shenyang Meigui × Американський гібрид) і Mihong Putao (Kyoho × Black Olympia). Створені у цьому науковому центрі сорти середнього терміну достигання Heiguixiang, Heimeixiang, Jumeigui, Mihong Putao мають мускатний аромат ягід та високий ступінь стійкості до грибних хвороб. Сорт Jumeigui інтенсивно розмножується і є на сьогодні одним із основних промислових сортів. У період 1980–1990 рр. отримані сорти складного міжвидового походження Zuijinxiang, Xiyanghong, Guixiangyi, їх відібрано з гібридної комбінації Muscat Hamburg 7601 × Kyoho. З-поміж цих сортів на півдні Китаю набув поширення Zuijinxiang, як сорт кишмишної групи (технологія його вирощування передбачає обробку стимуляторами росту). 2005 року зареєстровано високоврожайний та стійкий до хвороб сорт середнього терміну достигання Xiangyue (Shenyangmeigui × 8001), ягоди якого мають високий вміст цукрів. 2006 року відібрано сорт Zhuangyuanhong (Kyoho × Guixiangyi) з мускатним ароматом.

 

У Інституті садівництва провінції Джилін отримано ранні сорти Tianfeng (відбір Kyoho) і кишмишний Bixiang Wuhe (V. vinifera 18-5-1× Pearl of Csaba) із забарвленими у зелене ягодами, що мають мускатний аромат.

 

Селекційну роботу над столовими сортами у Інституті ботаніки CAS почато 1960 року. До 1994 року зареєстровано 10 сортів. З-поміж них чотири є безнасінними: Jingzaojing (Queen of the Vineyard × Thomson Seedless), Jingkejing (Blue French × Hongwuzilu), Jingzijing (Queen of the Vineyard × Hongwuzilu), Jingdajing (Queen of the Vineyard × Hongwuzilu). Ще чотири мають ранній термін достигання та великі ягоди: Jingxiu (Pannoniavinesa × 60-33(Muscat Hamburg х Hongwuzilu)), Jingyu (Italia × Queen of the Vineyard), Jingyou (клон Bleck Olympia), Jingya (клон Bleck Olympia). Решта два — середнього терміну достигання Jingfeng (Queen of the Vineyard × Hongwuzilu), Jingchao (відбір Kyoho).

 

Сорт Jingxiu став доволі поширеним. Сорт Jingzaojing набув популярності у провінціях Ганьсу, Джилін, Внутрішня Монголія та у регіоні Пекіну, він дозріває на 20 діб раніше за сорт Thomson Seedless. Після 2000 року унаслідок схрещування Jingxiu × Xiangfei були виділені сорти Jingmi, Jiangxiangyu, Jingcui, Jingyan.

 

Інститут садівництва та лісового господарства Пекіна розпочав селекцію столових сортів 1973 року. Основною метою було отримати ранні сорти кишмишної групи. Результатами роботи стали сорти Zizhenzhu (Muscat Hamburg × Pearl of Csaba), Zaomeiguixiang (Muscat Hamburg × Pearl of Csaba), Yanhong (Muscat Hamburg × Jingzaojing), Zaomanao (Muscat Hamburg × Jingzaojing), Cuiyu (Muscat Hamburg × Jingzaojing), Xiangfei (Cardinal × 73-7-6 (Muscat Hamburg× Pearl из Csaba)), Ruiducuixia (Jingxiu × Xiangfei). Отримано також низку безнасінних сортів середнього та пізнього термінів достигання з великими ягодами, які мають мускатний аромат і придатні для транспортування та тривалого зберігання: Ruiduxiangxu (Jingxiu × Xiangfei), Ruiduwuheyi (Xiangfei × Ruby Seedless), Fenghou (відбір Kyoho).

 

В Інституті садівництва провінції Хебейотримані великоплідні, триплоїдні кишмишні сорти Wuhezaohong (8611) і Hongbiao з комбінації Zhengzhou Zaohong × Kyoho (тетраплоїдне насіння CULTIVAR) надраннього терміну достигання. Ці сорти набули поширення у більшості виноградних регіонів країни завдяки стійкості до хворобта ошатним, високоякісним чорно-фіолетовим ягодам. Останніми роками установа зареєструвала врожайні, великоплідні, стійкі до біотичних чинників середовища ранні сорти Yueguang Wuhe (Muscat Hamburg × Kyoho) та Xiaguang (Muscat Hamburg × Jingya).

 

Таблиця 1. Результати внутрішньовидових та міжвидових схрещувань V. vinifera × V. amurensis
 

За останні п’ять років Педагогічним університетом науки і технології провінції Хейбей запатентовано низку столових сортів. Зокрема, це пізній сорт Jintian 0608 з високим вмістом цукру. Його ягоди фіолетово-чорні, довгасто-серцеподібні, із середньою масою 8,1 г, мають гармонійний смак і легкий аромат, маса грон сягає 905 г. Сорт Jintian Meigui (Muscat Hamburg × Red Globe) дозріває у середні терміни, має округлі, фіолетово червоні ягоди із середньою масою 7,2 г, середня маса грон становить 608 г.

 

У сорту Jintianmi (9603 × 9411) середня маса грона 616 г, ягоди із середньою масою 7,2 г, круглясті, зелено-жовті,солодкі та з приємним ароматом. Сорт Jintian Feicui (Fenghuang №51 × Victoria) пізній. Ягоди округлі, середньою масою 10,6 г, із білим, хрумким та соковитим м’якушем, середня маса грона 920 г. Сорт Jintian Meizhi (Niunai × Minicure Finger) пізній, середня маса грона 802 г, ягоди довгасто-еліпсоїдні, забарвлені у насичено червоний колір, середньою масою 10,5 г.

 

Інститут садівництва провінції Шансі розпочав селекцію столових сортів у 1970-х роках. Перший сорт, Guibao (Ispissar × Vera Rose) зареєстровано 1988 року. Після 2000-го виділено низку перспективних сортів. Зокрема, ранній сорт Zaoheibao (Guibao × Zaomeigui) із великими якісними ягодами.

 

Високопродуктивний, адаптивний до умов культивування, середньостиглий сорт Qiuhongbao (Guibao × Taifi Meigui) утворює добре виповнені конічні грона масою до 508 г, які здатні без втрати якості тривалий час перебувати на кущах, зібраний врожай добре транспортується та зберігається. Ягоди однорідні, великі (середня маса 7,1 г), фіолетово-червоні із щільним, хрумким та солодким м’якушем який за смаком нагадує тропічний фрукт лічі. Зареєстрований 1998 року ранньостиглий сорт кишмишної групи Zaokangbao (Guibao × Centennial) має конічні грона із середньою масою 216 г. Ягоди масою 3,1 г, одномірні та яйцеподібні, забарвлені у фіолетово-червоний колір. М’якуш щільний, хрумкий та соковитий, солодкий із мускатним ароматом.

 

Сорт-тетраплоїд Qiuheibao відібрано з комбінації Guibao × Christmas Rose, кількість його хромосом було подвоєно за допомогою обробки колхіцином (алкалоїд-мутаген рослинного походження що блокує поділ клітин та сприяє подвоєнню кількості хромосом у заблокованих клітинах). Сорт формує великі грона середньою масою 437 г, конічної форми. Ягоди чорно-фіолетові, продовгуваті, середньою масою 7,1 г. М’якуш соковитий, солодкий зі смаком і ароматом троянди. Сорт є толерантним до стресових чинників середовища, стійкий до хвороб та високою врожайністю. Кишмишний сорт Lihongbao (Guibao × Centennial) формує грона конічної форми із середньою масою 300 г. Ягоди масою 3,9 г, фіолетово-червоні, серцеподібні, із хрумким м’якушем, якому притаманний аромат троянд. Безнасінний ранній сорт Wuhe Cuibao (Guibao × Centennial) має грона конічної форми із середньою масою 345 г. Ягоди овальні, жовтуваті, середньою масою 3,6 г, м’якуш із ароматом троянд, хрумкий та містить до двох рудиментарних насінин. Сорт продуктивний, та толерантний до біотичних і абіотичних чинників.

 

Регіон Північно-Західного Китаю, який охоплює провінції Ганьсу, Цінхай, Шенсі та й автономні регіони Нінся та Синцзян, має своєрідні кліматичні умови. Це посушливі, з мінімальною кількістю опадівтериторії, літня денна температура там перевищує +37 °C, а літні ночі — прохолодні, з різким зниженням температури після заходу сонця. Зими дуже холодні, сніжні.

 

Науковий центр виноградарства регіону Цінхай 1996 року зареєстрував низку сортів. З-поміж них — високопродуктивний сорт Xinpu №1 (вільне запилення Rose de Italia), якому властива середня сила росту. Він формує великі грона із ягодами, що мають високі смакові властивості. Високопродуктивний середньо-пізній сорт Xinyu (E 42-6 (відбір Red Globe) × Rizamat) формує великі, конічні та масою понад 800 г грона, великі, середньою масою 11,6 г насичено-червоні ягоди мають серцеподібну форму.

 

Ранній кишмишний сорт Shuijing (Xinpu №2) та середньо-ранній сорт Kunxiang (Xinpu №3) відібрані з популяції Queen of the Vineyard × Kang Nairuo. Високопродуктивний сорт Shuijing формує смачні та великі ягоди і має високі адаптаційні властивості. Сорт Zixiang Wuhe (Xinpu №4; Muscat Hamburg× Black Monukka) характеризується високою стійкістю до хвороб і здатністю грон до тривалого зберігання.

 

В Інституті садівництва провінції Ганьсу 1985 року відібрано сильнорослий, із високим порогом стійкості до хвороб середньо-пізній сорт Zuirenxiang (Kyoho × Hapac Muscat), що формує гроно масою до 700 г, середня маса його ягід становить 9 г, їм властивий насичений мускатно-полуничний аромат.

 

Південний і Центральний Китай об’єднує провінції Гуандун, Хайнань, Хенань, Хубей, Хунань та автономний округ Гуансі Джуан. У цьому регіоні погодні умови літнього та зимового періодів залежать від мусонів. Влітку мусони з моря приносять забагато опадів, взимку — холодне повітря із континенту.

 

У Науково-дослідному Інституті рослин провінції Хубей 1973 року зареєстровано сорт Zijixin (Bai Jixin × Muscat Hamburg).Науково-дослідним Інститутом провінції Гуандун селекцію столових сортів розпочато у 1960-х роках. На меті мали отримати ранні сорти з великими ягодами. 1990 року отримано сорт Zhengzhouzaohong (Muscat Hamburg × Pearl of Csaba), а 2009-го — ранній сорт Xiazhihong (Cardinal× Muscat Hamburg) із великими, масою 750 г конічними гронами, що складаються із великих круглястих червоних ягід (середня маса ягоди 8,5 г). Цей сорт вирощують у захищеному ґрунті.

 

1963 року у Аграрному Університеті провінції Цянсірозпочатоселекцію із залученням дикорослих видів, метою було отримати посухостійкі та толерантні до високої вологості повітря сорти. З міжвидової комбінації Muscat Hamburg × Vitis flexuosa були відібрані адаптовані до спекотного і вологого клімату сорти Meiyehong і Meiyehei, які, на жаль, не набули розповсюдження й наразі зберігаються в колекціях наукових установ.

 

Селекцію столового винограду в Інституті винограду і вина провінції Шанхай розпочато 1963 року, 1970 року із популяції комбінації Muscat Hamburg × Queen of the Vineyard було відібрано низку надранніх сортів. Зокрема, сорти Zaohong, Zaohuang, Honglianzi, Quanlongzhu. 1990 року отримано середньо-пізні сорти Hongshuangwei та Fengbao(Queen of the Vineyard × Hongxiangjiao), а також Heixiangjiao, Hongyuni, Guifei- Meigui, Feicuimeigui (Hongxiangjiao × Queen of the Vineyard).

 

Академія сільськогосподарських наук Шанхаю 1980 року зареєструвала п’ять сортів столового напрямку: продуктивні ранньостиглі Shenxiu і Shenbao (відбір Kyoho), триплоїдний середньо-стиглий та стійкий до хвороб Hupei №1 (Himrod × Kyoho), ягоди якого мають інтенсивний аромат і придатні до зберігання, триплоїдний ранній кишмишний Hupei №2 (Youngeer × Zizhenxiang) та високоврожайний пізній сорт Shenfeng (Jingya × Zizhenxiang), у якого ягоди зі смаком та ароматом суниці.

 

 

Ірина Ковальова, канд. с.-г. наук,

Людмила Герус, канд. с.-г. наук,

НААН України ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова»

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ