Овочі-Ягоди-Сад

Голландські технології для саду

Голландські технології для саду

4 вересня 2015 року компанія «Розетта Агро» провела голландсько-український семінар «Глобальні інновації у фруктовому секторі». Подія відбулася поблизу села Небилиця Макарівського району Київської області на базі демополя «Розетта Сад». Семінар зібрав близько двох сотень гостей.

 

ТОВ «Розетта Агро» є ексклюзивним представником в Україні шести голландських компаній, які виготовляють якісний садивний матеріал та обладнання для садівництва. Зокрема, компанія пропонує українському ринку сучасний садивний матеріал ягідних і плодових культур – чорниці високорослої та суниці, яблуні, груші, сливи, черешні та вишні.

 

Щоб продемонструвати можливості голландських технологій, компанія заклала в Макарівському районі демонстраційний сад. Нині там є молоді насадження яблуні, груші, черешні та ягідник суниці. Сад, посаджений за інтенсивною технологією, обладнано сучасною системою опор та крапельним зрошенням, ягідник також зрошуваний.  Насадження створено із використанням саджанців та матеріалів,  їх постачальники – компанії, продукцію яких «Розетта-Агро» представляє на українському ринку.

 

4 вересня 2015 року для участі у семінарі «Глобальні інновації у фруктовому секторі» до саду завітали дев’ять голландських фахівців. Під час пленарної частини гості з Голландії виступили з низкою цікавих доповідей. Зокрема, Кііс ван Рой, керівник логістичного центру Грінпорт Венло у місті Хорст, поділився голландським досвідом організації роботи центрів оптової торгівлі свіжими овочами і фруктами. Хан Фльорен, садівник у третьому поколінні та власник однойменного фруктового розплідника, розповів про принципи, якими керується у створенні садивного матеріалу. У розсаднику вивели нову підщепу для груші, айву сорту Елін, яка має підвищену зимостійкість. Голландський садівник переконаний, що саджанці груші з цією підщепою добре почуватимуться в умовах українського клімату. Ще один напрямок роботи розсадника Фльорен – виготовлення саджанців великоплідних сортів черешні, їх тепер також можна придбати в Україні у компанії «Розетта Агро». Берт Пінкстерхус, директор з прикладних досліджень фруктово-ягідного сектору у Вагенінському університеті, розповів, як у Нідерландах визначають актуальні для наукових досліджень теми: для цього наукові центри тісно співпрацюють з виробниками сільськогосподарської продукції та консультантами із дорадчих служб. Те, які сорти буде обрано для дослідження і випробування в умовах клімату Голландії, вирішує спеціальний консорціум, до якого входять представники торгових мереж, агроконсультанти та фермери-садоводи.

 

Крістіан Феррарі, регіональний директор з продажу компанії «Валенте», яка виготовляє всі складові системи опор та укриття для саду, ознайомив з історією компанії та сучасними критеріями якісних садових опор. Підприємство нині виготовляє опори двох типів – з напруженого залізобетону та металеві, і їх також можна придбати в Україні, звернувшись до компанії «Розетта Агро».

 

 

 

Також перед гостями семінару виступили представники українських та голландських урядових установ. Зокрема, до Макарівського району завітав радник з питань сільського господарства посольства Нідерландів в Україні Еверт Ян Крайєнбрік та заступник міністра аграрної політики України Ярослав Краснопольський.

 

Після закінчення пленарної частини фахівці з Нідерландів провели у молодому саду  низку майстер-класів, присвячених догляду за інтенсивними насадженнями яблуні, груші і черешні. У рамках семінару також відбувся майстер-клас, присвячений вирощуванню спаржі, чорниці і суниці.

 

Крістіан Феррарі під час майстер-класу розповів садівникам про особливості монтування системи опор та протиградових сіток у багаторічних насадженнях: у демонстраційному саду компанії «Розетта Агро» використано систему опор фірми «Валенте».

 

Спілкування з голландськими фахівцями у невимушених умовах викликало в українських садівників великий інтерес: вони жваво обговорювали особливості створення та догляду сучасних інтенсивних плодово-ягідних насаджень.

 

Відгуки учасників

 

Сергій Старовойт, головний агроном ТОВ «Новоукраїнське», Кіровоградська область, м. Новоукраїнка

Наше господарство займається садівництвом більш як 80 років. Зараз маємо 50 га саду. Вирощуємо яблуню, черешню та сливу. Частина яблуневого саду створена за інтенсивною технологією. Також маємо розсадник, у якому виготовляємо саджанці яблуні. На семінар я приїхав, щоб послухати доповіді голландських фахівців та поспілкуватися із ними. Цього року ми отримали добрий врожай черешні і запланували розшити насадження цієї культури. Наші насадження черешні – старих сортів і на сильнорослих підщепах. Ми хочемо закласти сучасний сад цієї культури. Те, що голландські фахівці розповіли про вирощування черешні, виявилося дуже дочасним.Також наше господарство цікавить вирощування чорниці, а про неї тут багато говорилося.

Семінаром задоволений: рівень спеціалістів, які сюди завітали з Голландії, дуже високий.

 

Баран Олександр, головний агроном із садівництва ГК «Вітагро»

Основний масив наших садів розташовано у Чемеровецькому районі Хмельницької області. Маємо 350 га яблуні та по 9 га сливи і черешні, також маємо 14 га ягіднику чорної смородини. На семінар я приїхав за голландським досвідом вирощування садовини. Останнім часом розвиток технологій садівництва відбувається особливо швидко, і нам завжди є чого повчитися усадівників Нідерландів. На семінарі особливо сподобалися майстер-класи у саду, коли голландських фахівців можна було розпитати про особливості технологій вирощування. У нас у господарстві є сад черешні, але ми цю культуру вирощуємо недавно, ще не все освоїли. Було цікаво розпитати голландського фахівця стосовно того, як виконують обрізування черешні у його країні. Семінар мені дуже сподобався, я почерпнув для себе багато нових знань.

 

Олександр Маценко, Асоціація розвитку інтенсивного садівництва Черкащини

Семінар проведено на дуже високому рівні. Запрошені голландські спеціалісти – високого класу, і під час майстер-класів вони були відкриті до спілкування з нами та охоче ділилися своїми знаннями. Інформація, яку ми тут отримали – багатогранна. Нам розповіли не про саму лише яблуню, а й про чорниці, черешню. Дуже вдячний організаторам і голландським фахівцям, які сюди завітали і виступили перед українською аудиторією. На семінар з’їхалися садівники з усієї України, і я отримав чудову нагоду поспілкуватися також і з ними: ми один одного давно знаємо, і цінуємо нагоду зустрітися у колі фахівців. Сьогодні було саме так.

 

 

Іван Макаренко

журнал “Садівництво по-українськи”, жовтень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ