Овочі-Ягоди-Сад

Форум «Інтенсивний сад-2016»

Форум «Інтенсивний сад-2016»

9 та 10 листопада 2016 року у Вінниці, у приміщенні обласної філармонії, відбувся міжнародний українсько-польський форум «Інтенсивний сад – 2016». Подію організували компанія AGP Group та журнал «Садівництво по-українськи».

 
 

У рамках форуму відбулася конференція, присвячена практиці інтенсивного садівництва, та діяв виставковий зал, експонентами якого стали 35 комерційних компаній, що пропонують українському ринку обладнання, техніку, засоби захисту рослин та інші важливі складники сучасної технології садівництва. Щоб виступити перед садівниками, до Вінниці завітала ціла низка провідних польських та українських фахівців — науковців та практиків галузі садівництва.

 

Зокрема, польськими доповідачами конференції стали науковці Іренеуш Сосна із Природничого університету у Вроцлаві, Кшиштоф Доруховський із Інституту садівництва у Скерневіце та Ева Дідич із Сільськогосподарського університету в Кракові. У рамках конференції також виступав провідний польський садівничий консультант Роберт Сас із Інституту практичного садівництва у м. Тарчин та польський садівник Кшиштоф Цибульський, господарство якого розташоване у Люблінському воєводстві.

 

Партнерами форуму «Інтенсивний сад — 2016» стали провідні українські комерційні компанії, а саме: ТОВ «Байєр» — генеральний партнер, ТОВ «Самміт- Агро Юкрейн» — ексклюзивний партнер, фірма «Аріста Лайф Сайєнс» — спеціальний партнер, компанія «Сингента» — офіційний партнер, фірма «СВВ Трейдінг» — головний партнер, фірма «БАСФ» — інноваційний партнер, ТОВ «Агрісол» — партнер з добрив, компанія «Голланд Плант» — партнер з саджанців, ТОВ «Адама Україна» — партнер із захисту рослин.

 

Українськими незалежними доповідачами конференції стали садівник-консультант Любомир Стельмашук, науковець та садівничий консультант Олена Странішевська та садівник із Хмельниччини Владислав Бігун.

 

Подія зібрала понад три з половиною сотні учасників, дві третини з яких були представниками садівничих господарств із усіх регіонів України.

 

Організатори дякують усім гостям та учасникам події і запрошують їх до співпраці із форумом «Інтенсивний сад — 2017».

 

Коментарі учасників

 

Валентина Долід, керівник садівничого підрозділу ТДВ «Терезине», Київська обл.:

 

Наше підприємство — тваринницьке, м’ясо-молочного напрямку. При фермах ВРХ завжди є обгороджена територія, і, щоб такі ділянки вигідно використати, на них часто закладають сад. Так зробили і ми. Було 40 га землі, і ми там посадили 40 га саду — яблуню, грушу і трохи сливи. Цього року сад дав перший врожай.

Я лише починаю працювати у садівництві, і для мене на форумі все було цікавим. Слухала дуже уважно всі доповіді, багато записувала. А також — знайомилася та спілкувалася із тими садівниками, що були на конференції.

На виставці, що діяла під час форуму, взяла багато буклетів, щоб, якщо будемо розширятися, знати, де можемо взяти саджанці.

 

Іван Овчарик, ФГ «Богуславський сад», Дніпропетровська обл.:

 

Конференцією я задоволений. На форумі ми щороку: якість конференцій, які там відбуваються, лише поліпшується. Ми слухали прекрасні доповіді Роберта Саса і багатьох інших фахівців. Ми приїхали делегацією із Дніпропетровської і частково Донецької областей, у всіх враження дуже добре.

На конференції нас цікавило перш за все яблуко: у своєму господарстві вирощуємо лише яблуню, маємо 25 га плодоносного саду зимових сортів. У перспективі будемо розширятися. Наступного року теж обов’язково приїдемо.

 

Филип Минза, головний гідротехнік СТОВ «Енограй», Херсонська обл.:

 

У цілому добре, але хотілося б, щоб наступного року на цю конференцію приїхали доповідачі з Туреччини чи Італії. Ми провадимо садівництво у південному регіоні, із нього щороку на ці конференції приїздить багато садівників, вони є читачами журналу. Хочемо, щоб конференція орієнтувалися і на наші кліматичні умови. Для нас цікаві кісточкові культури, а особливо — черешня та персик. У черешні, зокрема, цікаві нові підщепи. Бо ми зараз знаємо ВСЛ і Гізелу, а там же є ще багато інших. Хотілося б також послухати когось із італійських практиків, які вирощують сади. Також зараз великий попит на сливу, було б добре, якби нам про неї на конференції наступного року теж докладно розповіли.

 

Тетяна Чекан, головний агроном, ТОВ «Яблогруп Закарпаття», Закарпатська обл.:

 

Від конференції маємо дуже приємне враження. Багато корисної інформації для себе отримали, особливо від польських гостей. І багато нових контактів у нас зав’язалося. Зараз активно спілкуємося із представниками комерційних компаній, які були на форумі. У господарстві маємо 33 га саду яблуні на підщепі М9. Вирощуємо 8 сортів — Гала, Голден Делішес, Ред Джонапринц, Чемпіон, Айдаред. Сад молодий, 4 роки. У планах — досадити ще 27 га.

Із тем, присвячених яблуні, мені як агроному було дуже цікаве проріджування зав’язі, про яке доповідав Роберт Сас. Це було дуже корисно, бо він розклав процес по поличках. Завдяки йому я поглянула на цю тему по-новому, і тепер буду у себе в саду це використовувати. Такий досвід закордонних спеціалістів для нас неоціненний. Ми цього ще тільки вчимося, а вони все це вже пережили. Цього року Любомир Стельмашук зі Львова розповідав про персик, нам цієї теми наступного року хочеться ще більше. Щоб технологію вирощування розповіли від початку закладання саду і до реалізації продукції, і не лише для персика, а й інших кісточкових, зокрема сливи.

 

Іван Кликоцький, ФГ «Сонячна долина», Львівська обл.:

 

На садівничий форм ми їхали заради персика. А потім взнали, що фахівець з персика, який виступав на форумі, живе за 30 км від нас. Ми з ним до того знайомі не були. Його доповіді були цікаві, тому будемо співпрацювати. У нас у саду персик і абрикос, а ще є чорна і червона смородина, суниця, малина. Персика 4 га. Навесні купуємо саджанці на підщепі маньчжурського персика і закладаємо ще 10 га персикового саду.

Дуже сподобався виступ польського садівника Кшиштофа Цибуляка. Наступного року хотілося б почути на конференції більше таких практиків.

 

Юрій Рудь, ФГ «Еліт-Сад», Вінницька обл.:

 

Враження від конференції дуже позитивне. Треба частіше організовувати такі зустрічі. Садівникам треба знаходити час і обов’язково приїздити на форум, слухати доповіді та спілкуватися. У нас у господарстві є черешня, слива, персик і яблука, загальна площа 35 га. Саду загалом 10 років, лише персик садили минулого року. В умовах Вінницької області він себе добре почуває та вчасно дозріває.

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ