Тваринництво

Досвід Великої Британії

Досвід Великої Британії

Британцям вдалось істотно знизити застосування антибіотиків, а в окремих випадках навіть повністю відмовитися від них, використовуючи рідкі кормові добавки.

 

Сучасний виклик птахівничій галузі полягає в тому, як втримати продуктивність і ефективність вирощування птиці, до того ж подолавши тиск щодо зниження залежності від антибіотиків. У Великій Британії проводилися довготривалі дослідження, спрямовані на вивчення загрози здоров’ю людини через застосування антибіотиків у сільському господарстві. Саме після цього почалися кампанії за зменшення використання антибіотиків під час вирощування птиці.

 

Фермери Великої Британії з 2012 року зменшили використання антибіотиків на 40%, збільшивши продуктивність птиці на 5%.

 

Британська рада з питань птахівництва, яка є відповідальною за ведення галузі в країні, з метою скорочення використання антибіотиків у  2011 році створила Стратегічну схему. Тоді ж 90% виробників курей, індиків і качок у Великій Британії добровільно зменшили використання антибіотиків. Вони відмовляються від використання антибіотиків на регулярній основі, а за потреби чітко контролюють їх дозування, застосовуючи препарати лише після рекомендацій фахівців.

 

Замість антибіотиків

 

На ринку представлені препарати для підтримання здоров’я птиці, які сприяють зменшенню використання антибіотиків. Їх випоюють із питною водою.

 

Рідкі кормові добавки, що використовуються як аналог антибіотиків, поділені на п’ять функціональних груп. У кожній із цих груп продукти можуть відрізнятися за видом тварин, для яких ця продукція призначена, а також за специфікою проблеми, яку треба вирішити. Відповідно, перш ніж застосовувати такі засоби на птахофермі, слід детально розібратися в ситуації та в самих препаратах. Їхня дія може бути спрямована на:

 

  • очищення і дезінфекцію систем напування;
  • стабілізацію роботи ШКТ, розвиток кишкової мікрофлори;
  • підтримку дихальних шляхів, оптимізацію роботи респіраторної  системи;
  • покращення роботи ШКТ, підтримку здоров’я травної системи;
  • підвищення продуктивності птиці, покращення технічних показників вирощування.

Очищення та санація системи напування в присутності птиці забезпечує зменшення бактеріального навантаження на поголів’я.

 

Використання підкислювача за умови дотримання рекомендованого рівня рН унеможливлює розвиток патогенних мікроорганізмів, таких як Escherichia Coli, Salmonella, Clostridium й інших, водночас створює сприятливе середовище для росту корисних біфідо- та лактобактерій.

 

Препарат із високим умістом легкодоступної міді (хелатний комплекс) виконує сильну бактерицидну дію, а також інтенсивно розвиває і відновлює епітелій тонкого відділу кишечника.

 

Засіб з ефірними оліями ментолу й евкаліпту має дезінфікуючу дію, лікує захворювання респіраторної системи, а також знімає тепловий стрес у птиці.

 

Системне застосування перелічених засобів із продуманою послідовністю, у правильних дозах, разом із препаратом для підвищення продуктивності дозволяє істотно знизити використання антибіотиків, а в окремих випадках навіть повністю відмовитися від них.

 

Матеріал надано компанією «Кантерс» (Нідерланди)

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ